Ole Larsen fyller 70 år

1 september 2015

I samband med Jägersros lunchgalopp denna onsdag firar vi en av de stora i den skandinaviska galopphistorien. Ole Larsen fyller 70 år på tisdag 1 september, men skjuter upp firandet en dag och hälsar alla välkomna till tårtkalas i Derby Club på Jägersro mellan 15-17 på onsdag.

king bulltofta ole larsen dina danekilde Square
Ole Larsen tar emot King Bulltofta efter seger i SM Sprinters. I sadeln Dina Danekilde som nu tar över stallet från Ole när han går i pension.

 

Ingen i Skandinavien har haft en så framgångsrik karriär som både jockey och tränare som Ole Larsen. Under 70- och 80-talen fick han namnet Derby-Larsen efter att ha ridit sex Derbyvinnare för andra tränare och tränat ytterligare fem. Totalt elva Derbyvinster alltså, tio som jockey och fem som tränare, varav en som han inte red själv.

Oles galoppkarriär började 1959 på Klampenborg och efter drygt 40 säsonger i tävlingssadeln red han sitt sista lopp 2001. Den allra första storloppssegern kom 1966 med Manie i Svenskt Kriterium, då var han yngste jockey hos Thorwald Nordquist, då Skandinaviens ledande tränare. Ole red Manie till vardags och fick förtroendet på stallets bästa chans i Kriteriet trots att övriga jockeys i stallet hette Rolf Wuscha och David Thomas. Det säger en del om både Thorwald och Ole.

Slutfacit blev över 2000 segrar totalt i Skandinavien, Tyskland, Frankrike och Italien, varav 31 klassiska i Skandinavien. Att räkna Black Type-segrar känns meningslöst eftersom Skandinavien inte kom med i Pattern Race-systemet förrän 1989, man kan bara konstatera att Ole många gånger ridit vinnare av löpningar som numera är Grupp eller Listed, en del av dem sedan de fått Black Type-status, men också många innan dess. Han har också ridit Gruppvinnare i Tyskland i form av Simon Sacc och Tao.

Larsen startade som tränare för drygt 35 år sedan på Klampenborg och var även under en femårsperiod tränare i Frankrike, återkom till Danmark 1992 och flyttade verksamheten till Jägersro 1998. Han har totalt tränat vinnarna av 18 klassiska löpningar och dessutom två Grupp 3, Simon Sacc i Tyskland tidigt i tränarkarriären och Bellamont Forest i Täby Open Sprint 2006.

Att hitta den bäste han ridit och/eller tränat under hela denna karriär är förstås en omöjlig uppgift, men Ole har en önskehäst;

-Tänk om Algarves huvud hade suttit på Long Johns kropp, då hade vi haft en häst i världsklass. Long John hade största kapaciteten men hade temperamentet emot sig. Algarve hade ett perfekt löphuvud och ville verkligen alltid vinna¨.

algarve ole larsen
Algarve, Ole Larsen och tränare Benny Jensen

Men Ole har inte bara tränat hästar, utbildning av ungdomar har alltid legat honom varmt om hjärtat och många blivande jockeys och tränare har passerat stallet genom åren. Efter att ha avslutat sin jockeykarriär instiftade han 2003 Ole Larsen Young Riders Championship, en årlig serie löpningar på de olika skandinaviska banorna för lärlingar och jockeys högst 25 år gamla. Bland det dussin som stått som slutsegrare i serien märks bl a Espen Ski, Dina Danekilde, Maria Sandh, Shane Karlsson (3 gånger), Nathalie Mortensen och Oliver Wilson.

De senaste åren har Ole successivt dragit ner på antalet hästar i träning och efter att ha firat sin 70-årsdag och 56-åriga verksamhet inom sporten tänker han dra sig tillbaka till pensionärslivet.

-Dina Danekilde går tränarutbildningen och hon kommer att ta över verksamheten senare i höst¨.

Därmed avslutas en lång och framgångsrik karriär, men vi kan väl tro och hoppas att vi kommer att träffa Ole runt banan många gånger även i framtiden.

Til lykke med de 70!

Stefan Jönsson

Ole Larsens Derbysegrar:
1975 Svenskt och Dansk Derby Algarve (tränad av Benny Jensen)
1976 Svenskt och Dansk Derby Long John (Benny Jensen)
1986 Norsk Derby Fox’s Den (Lennart Jarvén)
1991 Norsk Derby Icecolt (Hanne Bechmann)
Egentränade
1981 Svenskt och Dansk Derby Chinatown
1984 Dansk Derby Fabulous (reds av Klavs Hviid)
1985 Dansk Derby Russian
1987 Dansk Derby Farandole
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Penny o Stargaze 5989.jpg Penny o Stargaze 5989.jpg

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra." Läs mer

Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om höjdpunkterna från Stockholm Cup-dagen i söndags, några hästar (och tränare) att hålla ögonen på i framtiden och att tre svenska arabhästar reser till Nederländerna i helgen. Läs mer

Dominic 9596.jpg Dominic 9596.jpg

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar. Läs mer