Ayani TOP

Ny utmaning för publikfavoriten Ayani

16 maj 2024 09:54

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året.

– Vi har tänkt många varv innan vi bestämde oss för att starta. Vi har inte gett honom någon lätt uppgift, säger Jessica Long, tränare till Ayani.

Det som kanske avgjorde tillslut var att han trivs fantastiskt bra på sin hemmabana Jägersro. Det var där han vann Svenskt Derby och där är han obesegrad förutom debuten då han var ”grön och orutinerad”.

Pramms Memorial är en löpning för den äldre eliten över 1730 meter, vinnaren får 540 000 kronor och det är ett av Sveriges mest prestigefyllda löp. Pramms Memorial öppnar också storloppssäsongen i Sverige och det är dessutom en spektakulär löpning som brukar ridas i ett väldigt högt tempo.

– Vi är väldigt ödmjuka inför den uppgift vi gett honom. Men det känns som om han är mogen både fysiskt och psykiskt.

Ayani har startat en gång den här säsongen. Då blev han fyra i ett tufft lopp på danska Klampenborg, slagen med knappa två längder. Men trots att han inte vann så var Jessica Long mycket nöjd med hans prestation.

– Vi visste redan innan löpningen att han inte var på topp utan att vi hade mer att ta av. Med det loppet och ytterligare två träningsjobb så tror vi att formen ska finnas där.

Ayani vinnarcirkel Derby

Benny Andersson tog emot Ayani i vinnarcirkeln efter den stora segern i Svenskt Derby förra året.

Bennys egenuppfödning

Ayani blev lite av publikfavorit förra året när han vann de tre löpningarna i den svenska Derbyserien; Voterlöpning, Svenskt Derby och Hurricandelöpning.

För ägaren Benny Andersson var det en mycket prestigefylld seger. Hans resa inom galoppsporten började för ungefär 40 år sedan då han blev hästägare hos Jessicas mamma, galopptränaren Caroline Strömberg.

Benny intresserade sig tidig för avel och stamtavlor. Och ett resultat av det intresset är den nu fyraårige Ayani. Ayani är född i Sverige och framavlad av Benny som köpte Ayanis mormors mor 1996 och sedan valt att satsa vidare på den stostammen.

Nu ska alltså Ayani ta plats bland den äldre eliten, han ska göra det över en distans som kanske, kanske är i kortaste laget. Men det nog finns lite ledig plats i den skandinaviska eliten och Ayani har alltid en stark avslutning av löpningarna.

– Jag har en förhoppning och tro att det ska gå väldigt fort i början och att han kan komma in i loppet tillslut. Spåret är bra [sex] och han är gynnad av att det inte är så många hästar med i löpningen.

Benny Andersson själv följer givetvis söndagens löpning med största intresse, men ännu är det inte bestämt om han är på plats eller inte.

Under alla omständigheter blir det en av säsongens höjdpunkter i den svenska galoppsporten.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer