Ny karenstids- och förbudslista gäller från 1 januari 2021

23 december 2020

Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna börjar gälla från och med 1 januari 2021. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en större enskild förändring gällande tider för tävlingsförbud vid förbjudna åtgärder.

Vid NEMACs (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) sammanträde i mitten av november togs beslut om ett antal förändringar i Karenstids- och förbudslistan. Förändringarna består av listans utformning, karenstider på nya läkemedel och ändrade karenstider för läkemedel och behandlingar samt förtydliganden av regelverket. De skandinaviska trav- och galoppförbunden inför förändringarna gemensamt från den 1/1 2021.

Största enskilda förändringen är införandet av ett helt nytt avsnitt, C. Lista över tider för tävlingsförbud, i slutet av Karenstids- och förbudslistan. Tidigare har dopningsbrott med legitima läkemedel medfört ett minsta tävlingsförbud på 3 månader, för förbjudna substanser har motsvarande tid varit minst 6 månader. För förbjudna åtgärder har man tidigare angivit ett tävlingsförbud på ”viss tid eller för alltid”. I nya listan har minimiavstängningen av häst vid brott mot regelverket specificerats från 3 månader upp till livstid.

Nya och ändrade karenstider för läkemedel

Ciclesonid, en ny godkänd kortisonsubstans för häst med astma och som administrerade med hjälp av speciell inhalator (Aservo EquiHaler) har åsatts en karenstid på minst 14 dygn.

Hyposensibilisering (allergen immunterapi) för behandling av häst med allergi har nu åsatts minst 7 dygns karenstid (mot tidigare 96 timmar).

Vaccinationer har fått minst 5 dygns karenstid (mot tidigare 96 timmar)

Ny karenstid för behandling

Kirurgisk kastration av hingst har åsatts en karenstid på minst 30 dygn

Förändringar och förtydliganden av förbud

Bränning av huden i syfte att påverka processer i underliggande vävnad.
Förbud mot bränning infördes 2019 men har nu blivit en egen punkt för ökad tydlighet.
Undantagen är numera begränsade till frysbränning av överben och s.k. harhas/harspatt vilka ska utföras av behörig djurhälsopersonal.

Osphos enbart får ges intramuskulärt och för användning vid strålbenshälta. Inom
Europa har Tildren indikationerna strålbenshälta och spatt och får enbart ges intravenöst. Användande av bisfosfonater på tävlingshästar har sedan 2018 haft ett antal restriktioner kopplat till sig, vilket vi nu hoppas blir tydligare. Läs mer om detta på Svensk Travsports hemsida.

Övriga förändringar är korrigering av felaktigheter eller generella förtydliganden. Hela karenstids- och förbudslistan finns att ladda ner som pdf (se länk till höger). Ändringar är markerade med kursiv text.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Föreläsningar hästvälfärd 3 Föreläsningar hästvälfärd 3

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd. Läs mer

Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg

Efter ett långt budgetarbete är propositionerna för 2024 äntligen klara. Med bakgrund av de utmaningar som Svensk Galopp står inför har prispengarna justerats ner något. Målsättningen är att propositionerna ska ge fler hästar i loppen. Läs mer

Den skandinaviska reglementskommittén har nu fastställt det gemensamma reglementet för 2024. I år har det endast gjorts mindre ändringar. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 april.

> En sammanställning av de beslutade ändringarna

Alla dokument som rör galoppens reglemente finns samlade på sidan ”regelverk”.

Dokumenten som nyligen har uppdaterats är: ”Skandinaviskt Reglemente för Galopplöpningar”, ”Skandinavisk Galopps påföljdsmall”, ”Skandinaviskt Utrustningsreglemente”, ”Skandinaviskt Antidopningsreglemente”, ”Skandinaviskt Registrerings- och Licensreglemente”, samt Skandinaviskt Smittskyddsreglemente”.