Foto: Roman Ramström / Svensk Galopp
Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen på Gärdet - succé igen!

6 juni 2024 18:02

Nationaldagsgaloppen på Gärdet hade allt och den stora publiken – runt 50 000–55 000 besökare enligt Kungliga Djurgårdens förvaltning – njöt hela eftermiddagen. Och det var verkligen en Nationaldag för alla med en ståtlig invigning med tal av talman Andreas Norlén och därefter Nationalsången framförd av Klara Hammarström.

– Det här är en av årets höjdpunkter för mig, sa Per–Anders Gråberg, en av Sveriges mest framgångsrika ryttare genom alla tider. Stämningen är magisk och av alla banor jag har ridit på runt världen så är det här den enda som har publik runt hela banan.

Nästan samma känsla hade 12-åriga Alva Bergström som vann ett ponnylopp på 23–åriga Dantorps Manolito.

– Det var jätteroligt att få vinna inför all publik. Jag har tävlat ett år tillsammans med Dantops Manolito och han är jättesnäll att pyssla med och pigg på banan.

Just det spannet, den unga ponnyryttaren, den rutinerade ponnyn (Dantops Manolito har vunnit fem gånger på Gärdet) och elitjockeyn P–A Gråberg gör Nationaldagsgaloppen på Gärdet till något unikt.

– Det är fantastiskt att få vara här, sa Hasse Lord Skarplöth, vd för huvudsponsorn ATG. Det är en fantastisk arena att visa upp våra hästar på och dessutom har ni alltid tur med vädret.

Temat för dagen var våra fyrbenta hjältar och de fanns i många olika skepnader som sjukhushästen Snöboll, läromästaren den pensionerade ponnyn Norrskenets Grim och antidopninghunden Lykke.

Foto: Roman Ramström / Svensk Galopp
Sjukhushästen Snöboll

Sjukhushästen Snöboll.

Givetvis var de fem galopplöpningarna ett av den verkliga huvudnumren, där fanns det vinnare som Elione Chaves, Per–Anders Gråberg, Angelika Berg, Anna Pilroth och naturligtvis Ulrika Holmquist – hon som kallas Drottningen av Gärdet.

Vad vore sedan ett stort galopparrangemang utan en hattävling.

Och den segrande hatten som Markus Uhlirsch visade upp, var verkligen Gärdet och Nationaldagsgaloppen i ett nötskal(!). Det var en hatt med hästar, Kaknästornet, hederspriset och det som verkligen fick juryn (Ann Wilson, Anders Bagge och Therese Alshammar) att smälta var att Markus satt två cocosnöthalvor bak på hatten och när han gick klapprade det som hästhovar.

Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
_DSC1452 Roman Ramström

Markus Uhlirsch vann Gärdets Bästa Hatt med denna kreation!

I klassen ”Match-your-dog” vann Hunden Dexter, tillsammans med husse och matte – Madelene och William. Temat var kräftskiva.

Så årets Nationaldagsgalopp kan sammanfattas med ett enda ord: Succé.

Mer om varje galopplopp hittar du på Galoppappen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer