Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Moe Green övertygade stort i Voterlöpning

18 juni 2013

Hemmahästen Moe Green infriade med råge förväntningarna i Voterlöpning, det första benet i Jägersros prestigefyllda Derbyserie. Under Manuel Santos klev den Francisco Castro-tränade irlandsimporten undan till en smått överlägsen femlängdersseger.

Farad
Manuel Santos och Francisco Castro strödde lovord över Moe Green efter den överlägsna segern i Voterlöpning.

Manuel Santos gjorde inga misstag och serverade Moe Green ett i stort sett perfekt lopp över de 1 730 meterna. Från en utvändig position en bit bak i fältet sände han fram Moe Green till ledningen i början av upploppet och drog undan till en riktigt övertygande femlängderstriumf. Därefter blev det dött lopp om andraplatsen mellan Fredrik Reuterskiölds duo Gladtoseeme och Aces Star. Fyra respektive femma slutade Concusion och Saddle The Storm, båda i träning hos Wido Neuroth

- Jag har ridit många fina hästar under min karriär. Moe Green är utan tvekan en av de allra bästa. Jag är säker på att han är ännu bättre över längre distanser och måste definitivt bli att räkna med i Derbyt, sade segerjockeyn.

Moe Green har i stort sett gjort allt rätt så här långt. Lördagens seger var hans sjunde på totalt tio försök och dessutom den fjärde raka. Nu råder det egentligen ingen tvekan om att Francisco Castro och ägargänget i Stall Genco Oil har ett riktigt starkt hemmahopp inför Svenskt Derby på Jägersro den 8 augusti.

- Moe Green har infriat våra förväntningar i varje start. Han har en fantastisk talang och gör det så lätt för sig. Jag tror inte att vi har sett botten i honom än och längre distanser ska inte vara några problem. Det känns härligt att ha en så fin häst i stallet, sade Francisco Castro efter segern värd fina 255 000 kronor.

Extra V65 med galopp fick en fin start med en omsättning på 739 300 kronor. Omgången blev skrällbetonad. Sex rätt belönades med goda 19 780 kronor och fem rätt gav 480 kronor.

Dansk seger i V65-inledningen

Extra V65 med galopp fick en fin start med en omsättning på 739 300 kronor. Omgången blev skrällbetonad. Sex rätt belönades med goda 19 780 kronor och fem rätt gav 480 kronor.

Den inledande avdelningen, tillika Trio/LördagsKomben, utmynnade i en överlägsen seger för danske Nickers. Under Danny Patil tog irlandsimporten över taktpinnen från Surf City i ingången till kurvan och väl inne på upploppet skaffade han sig ett klart övertag till närmaste konkurrent. Troy Bolton och Boob’s Pressure avslutade visserligen fint från kön, men var aldrig i närheten av vinnaren som avgjorde med åtta övertygande längder.

Nickers tränas av den danska kometen Sandie Kjaer Nortoft, som bland annat har stjärnor som Alpacco och Sidney i sitt stall.

- Nickers är en relativt sen utvecklad häst och vi hade inte förväntat oss att han skulle vara så bra i sin första start på Jägersro, sade Sandie.

Shane Karlsson miste lärlingslättnaden

För mindre än två år sedan red Shane Karlsson sin första galopplöpning. Därefter har karriären gått spikrakt uppåt och segrarna har trillat in på löpande band. I lördags tog han sin 70 seger, vilket betyder att han mister sin lärlingslättnad.

Hästen som såg till att Shane nu kan titulera sig jockey var femårige Satang från Hans-Inge Larsens stall. Pennekamp-sonen inledde relativt lugnt i den 2 400 meter långa uppgörelsen samtidigt som främst Great Choisir och Zavijava såg till att det blev hyggligt tempo på tillställningen. Med 1 200 meter kvar gjorde Timely Production ett försök att överta taktpinnen. Shane var inte sen med att svara och släppte aldrig sitt innerspår in mot slutsvängen. Med 500 meter kvar tackade Satang för sällskapet och klev undan till en mycket lätt sjulängdersseger. Timely Production höll godkänt som tvåa.

- Upplägget blev egentligen inte som planerat. Tanken var att Satang skulle gå direkt till ledningen, men det visade ju sig ganska snart att konkurrenterna inte stod distansen ut, sade Shane.

Bien Vestida rensade i kuponghögen

Bien Vestida var en riktig snackhäst när hon kom till Sverige i början av fjolåret. Men som så många andra sydamerikanska hästar han det tagit lite tid för henne att acklimatisera sig i sitt nya hemland. Framgångarna har lyst med sin frånvaro och handicaptalet har fallit från 83 till 74. Därför kom naturligtvis lördagens seger som en rejäl överraskning för spelarna.

Under Gustavo Solis gick Lucky Roberto-dottern till attack i spåren i början av slutsvängen, övertog ledningen från snabbstartande Belle Blanche i början av upploppet och accelererade undan till en lekande lätt viktoria. Premier spurtade fint som tvåa.

- Bien Vestida är en väldigt kraftfull häst som kräver en stark jockey och det var anledningen till att Gustavo Solis fick rida henne idag, sade Catharina Östlund.

Bien Vestida ägs av Stall Sågarna och betalade ett vinnarodds på hela 27 gånger pengarna.

Gone East höll farten

Överraksningarna fortsatte i V65-4, ett riktigt kraftprov över 2 650 meter. Gone East och Manuel Santos hittade inledningsvis en fin position i draget bakom spetshästarna och hade inga problem att följa med när favoriten King Maui och Manuel Martinez drog upp tempot med 1 200 meter kvar. I början av rakan började favoriten hissa nödflagg. Det gjorde däremot inte Gone East som – starkt understödd av Santos - höll farten förvånansvärt starkt fram till mållinjen.

Tränare Francisco Castro äger den femårige englandsimporten tillsammans med Magnusson Ekonomikonsult KB.

Andra raka för Amazing Tiger

Sveriges proffsigaste amatörtränare Peter Jardby har verkligen fått fin snurr i sitt stall. Den senaste månaden har det knappt gått en tävlingsdag utan att hans gulgröna dress dykt upp i vinnarcirkeln. Lördagens segervapen var den fint härstammade fyraåringen Amazing Tiger, som kom från en riktigt stark sverigedebut på Täby Galopp för ett par veckor sedan. Lördagens seger var inte mindre övertygad. Under den lovande lärlingen Valmir De Azeredo tog Tiger Hill sonen hand om spetspositionen in i första sväng och spårade sedan hela vägen över de 1 730 meterna. En prestation som skvallrar om att vi kommer att få se betydligt mer av Amazing Tiger framöver.

- När Amazing Tiger kom till oss från England hade han en del småproblem. Det mesta har vi fått ordning på nu. Men precis som i sverigedebuten på Täby Galopp där Amazing Tiger satte nytt banrekord uppträder han väldigt ivrig och ambitiös. Om han bara lär sig att koppla av lite bättre ska han säkert hantera längre distanser framöver, sade Peter, som äger den tyskfödde valacken tillsammans med pappa Bo, syster Wiveka och Bo Andersson.

Aghostatgodsplace vann första tvåårsloppet

Före streckspelet reds årets första tvåårslöpning på Jägersro. Här visade Fredrik Reuterskiöld-tränade Aghostatgodsplace att den vassa kvaltiden för ett par veckor sedan knappast var ett undantag. Efter en något sen start satt Ghostzapper-sonen utvändigt om ledande Holma Aramis i ingången till kurvan. I början av upploppsrakan bad Manuel Martinez om en extra växel och Aghostatgodsplace svarade med att accelerera undan till en mersmakande fyralängdersviktoria. Uppercut Action hade svårt att hitta benen i början av loppet men spurtade riktigt starkt som tvåa för Shane Karlsson.

Aghostatgodsplace ägs av konsortiet Räda Glitzen och blir definitivt en häst att räkna med i Malmö Stads Pris på derbydagen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer