Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
CR Yaqzhaan 2072.jpeg

CR Yaqzhaan med sin tränare och ägare Marie Cederbom (till höger) efter en seger på Göteborg Galopp.

Marie har följt sin älskling från fölboxen till Nationaldagsgaloppen

3 juni 2022 12:45

Marie Cederbom har varit med varje minut av CR Yaqzhaans liv, ja egentligen en stund innan också. Nu ska hennes ögonsten starta på Gärdet inför den jättestora och entusiastiska publiken på Nationaldagen och Marie törs knappt tänka på vad som händer om han skulle vinna. "Vinner han kommer jag att bryta ihop och börja gråta."

Maries häst är ett arabiskt fullblod, de är lite mindre och lite långsammare än de engelska fullbloden, men också uthålliga – och med ett lite eget temperament.

– Jag skulle vilja säga att de kräver lite mer, att de är smarta, tycker Marie.

CR Yaqzhaans ska starta i Sheik Zayed Bin Sultan bin Nahyan Cup (L) som är löpningen med störst prissumma under Nationaldagen. 125 000 kronor hägrar vid mållinjen för vinnaren. För Marie är skulle det vara något otroligt stort att få vinna, det är tillräckligt stort att bara få vara med på Gärdet.

– Det är något helt otroligt eftersom jag varit med honom hela tiden, från det att spermien träffade ägget. Jag var med när han föddes, han har alltid varit hos mig så det är en fantastiskt resa vi har gjort tillsammans.

Marie bor och tränar sina hästar i Gränna, vi lägger alla polkagrisskämt åt sidan – de har Marie hört till leda – och undrar istället hur det kommer sig att man blir galopptränare när man har långt till alla de svenska banorna?

– Det bestämde jag mig för när jag var tio år. Jag fick följa med Gunilla Stern på Svenskt Derby på Jägersro. Då sa jag att jag ska träna galopphästar. Och så blev det. Efter ett litet uppehåll när barnen kom så är det full fart igen.

Nu är det inte enda gången som Marie sagt något och sedan lyckats fullfölja tanken. Hon köpte bl a en annan arabhäst, när hon precis fått sin licens för att träna hästar, och när den hästen var sex månader sa hon att den här ska vinna Kriteriet – och det gjorde den.

CR Yaqzhaan är egentligen väldigt talangfull, men också orutinerad. Han har bara gjort åtta starter, vunnit två – men ska nu möta några av de bästa arabgaloppörerna vi har i landet. Faktum är att han mötte dem på Nationaldagen förra året – då på Jägersro eftersom festen på Gärdet var inställd på grund av pandemin. Ingen trodde på CR Yaqzhaan, men han tog en tredjeplats. Sen borde det ha kommit ett genombrott, men istället blev han sjuk. Han fick kvarka, medicinerades i omgångar innan han blev frisk. Sen kom andra mindre problem, inga stora saker men tillräckligt för att han inte skulle vara i toppform.

Så när han i våras skulle göra första starten för säsongen så blev han utklassad.

– Jag trodde nog att han skulle vara bättre då, erkänner Marie.

Så det blev hem till Gränna och träna. Inte så snabbt, men i backar så att pulsen kommer upp. Ett bra och skonsamt sätt att träna hästar. Sen en resa till Göteborg för ett kvallopp, hästarna springer i tävlingsmiljö men det är inte några prispengar. Och CR Yaqzhaan sprang sensationellt snabbt.

– Jag tror att han ska vara i form nu, säger Marie. Sen vet jag inte om han kanske är bättre på korta distanser.

Men under alla omständigheter blir starten på måndag något alldeles extra för Marie och CR Yaqzhaan.

– Jag har ägt mamman, sett honom födas och älskat honom varje dag. Det blir en upplevelse att han ska få starta i Nationaldagsgaloppen.

Hur går det då?

– Jag tror att han blir femma.

CR Yaqzhaan 0435.jpeg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer