Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp
i-pHfbBX3-X3 Maxmartin efter segern i Auktionslöpning 1

Maxmartin hade en strulig dag när Jockeyklubbens Auktionslöpning 1 (på gräset) avgjordes, men kunde trots det vinna. Glädjen i vinnarcirkeln går inte att ta miste på. Tränare Maria Andersson har en gedigen erfarenhet, bland annat har hon arbetat hos Donald Swan på Irland.

Maria Andersson och Maxmartin mot nya mål

23 maj 2023 15:14

Tiden har kommit för att påbörja en ny säsong för årets 2-åring 2022 när det häftiga loppet Guineas Trial ska ridas på Bro Park under onsdagen. Fjolårssäsongen var fenomenal och det är faktiskt som så att hingsten efter Barocci kan bygga klart staketet om han vinner för femte gången i rad.

Det är ju lätt att tro att det är denna säsong som verkligen är den viktiga för Maxmartin, men så fungerar inte Maria Anderssons häst- och träningsfilosofi. Hon tänker långsiktigt och hästarna ska få utvecklas i sin takt. En dålig prestation är inte hästens fel.

– Fullblod är avlade för att springa fort och jag tror inte en häst kan vara oärlig utan springer så fort den kan förutsatt att den har rätt förutsättningar. Mitt uppdrag som tränare är att ge rätt förutsättningar avseende mat, stallmiljö, träning, massage, koll på pulsen i träning och blodvärden, veterinärvård med mera, säger hon och berättar vidare om den kommande säsongen.

– "Breeders’" är det stora målet och förstås också Jockeyklubbens 2000 Guineas och Bro Park Classic. Vi reser "inget", jo, möjligtvis till Göteborg Galopp då han står kvar i St Leger och vi kan tänka oss att vara med där då han är stark och cool. Eftersom han är så lättplacerad så kanske han kan stå 2930 meter, men det är inget huvudmål utan vi håller oss på Bro Park. Treårssäsongen är viktig, men inte viktigast. Jag vill ha en häst för framtiden.

Maxmartins saga är alltså bara inne på sina inledande kapitel. Om han får vara hel och frisk kommer han vara med länge.

– Under vintern har han utvecklats; blivit större och starkare – han är stencool i träning, jättelugn och fin till vardags; Det märks att han älskar sitt jobb. Inombords har han dock mycket nerver. Det jag minns mest mest från förra året var segern i Auktionslöpningen. Han snubblade ur boxarna, tappade en framsko och fick ett jättefult sår, men vann ändå sin fjärde raka seger.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-DnKczC2-X2 Maxmartin vinner Breeders Trophy Juvenile

Per-Anders Gråberg och Maxmartin vinner Breeders' Trophy Juvenile före Cotton Eye Joe och Carlos Lopez.

Mycket att göra

Maria har mycket att göra och har en framgångsrik civil karriär när hon inte är i stallet och tar hand om sina åtta hästar.

– Jag driver eget inom ledarskapsutveckling även om jag numera mest håller föreläsningar.

Det är inte att undra på att hon dragit ner lite med tanke på omfattningen av träningsverksamheten som vuxit ordentligt. Det är inte omöjligt att det snart kommer någon eller några fler hästar till.

– Jag tänkte åka till auktionen i Goresbridge på onsdag efter tävlingarna.

Goresbridge Breeze Up Sale pågår den 25-26 maj och det kommer vara många skandinaver på plats. Kanske hittar hon en ny stjärna så hon får gå på Galoppgalan igen?

– Det känns som en av de häftigare upplevelserna jag har haft i mitt hästliv. När man är i något, det bara rullade på och så får man sitta ner, reflektera och känna; ”Wow, hur bra det gått”. Det blev ett kvitto på det.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-5XpGtQZ-X3 Maxmartin blev årets tvååring på Galoppgalan

Ett minne för livet var när Maria fick gå upp på scenen och ta emot priset då Maxmartin blev årets 2-åring. Längst t.v. Ivan Sjöberg, som med sitt Rävdansens Stuteri AB har fött upp hingsten efter Barocci.

En annorlunda start på galopplivet

Hästar har varit en viktig del av Marias del. Hon började rida lektioner på Vällingby Ridskola som femåring. Det skulle dröja ett tag innan dörren till galoppsporten öppnades på glänt och den dörrspringan var sprungen ur en...tja...viss skoltrötthet. Det var ett tag under ungdomsåren som skolan inte var så kul. Det har nog alla som gått i skolan känt, men det är kanske inte så många som ändå tänkt att man tar tag i det om man får något man önskar sig riktigt mycket. Då kan det ju ändå lösa sig, särskilt om man har en väldigt snäll och klok pappa.

– När jag gick i skolan så sa jag till pappa: Om jag får en häst så ska jag bli jätteduktig. Ja, jag var inte så intresserad av skolan, men om jag fick en häst så skulle han få se – då skulle jag börja plugga och min pappa gick på det, skrattar Maria. Hon fortsätter:

– Det var en annons på Taloustie som varit i träning hos Sten Bugge. Han skulle bli ridhäst och vi köpte honom. Det min pappa gjorde som var bra var att den stallades upp på Solna Ridskola där det var kunniga människor och fanns kompetens. Jag var ju bara tretton år och fick jättemycket hjälp att rida och sköta honom. Jag kunde ingenting då, men det gick jättebra. Jag hade honom i tre år och sedan flyttade vi ut hästen till Stora Wäsby där Bisse Lundgren* och Albert Klimscha* hade hästar. De tränade på Täby Galopp också och jag red i träning på båda ställena.

Det ska påpekas att Maria var duktig i skolan och hon har haft många mycket svåra och kvalificerade arbetsuppgifter i yrkeslivet.

En lång karriär

Maria Andersson har tränat hästar under många decennier och tog ut egen licens i mitten av 80-talet. Hon köpte en del hästar av Hans Adielsson som hon berömmer mycket.

– Han är alltid ärlig med hästägarna.

Hon berömmer många människor under intervjun och betonar hur mycket de människor hon har runtomkring sig betyder. I sadeln på Maxmartin på onsdag sitter återigen Per-Anders Gråberg.

– Han är inte bara en duktig jockey utan också en duktig träningsryttare. Han är en topprepresentant för sporten – otroligt ödmjuk.

Maria själv har också ridit lopp. Det första loppet sitter som klister i minnet.

– Jag kommer inte ihåg hur många lopp jag ridit, inte heller segrar, men däremot mitt första lopp; jag tappar start och hamnar sist över 1400 meter på Täby Galopp. Vi gick som serpentiner in och ut ur fältet. Det var som en chock! Har man inte varit med om sprutet tidigare så... Jag tror inte vi var någonstans. Hästen hette Opus One och tränades av Claes von Arnold. Jag tog över honom sedan.

Faktum är att Maria Andersson vann ett lopp på honom och det var hennes första seger i sadeln.

Under den långa karriären så har det förstås också varit många glädjeämnen. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken är förstås när egenuppfödda Luris Pegasus dansade hem Svenskt Champion Hurdle på Strömsholm 2018 tillsammans med sonen Christopher Roberts (loppet kan ses här).

– Han vann så lätt, så enkelt och med en sådan glädje. Han hade öronen framåt och Christopher började rida först ut ur sista sväng. Han är också den sista avkomman efter mamman (Lurifux) och när jag behöver lite tröst så tittar jag på det loppet – när han hoppar ifrån dem.

I stallet finns många andra intressanta hästar, bland annat då Luris Pegasus, Dansk St Leger-vinnande Suspicious Boy och inte minst löftet Brianna (ostartad).

– Hon är som en hingst. Råstark och stenhård i huvudet. Om jag kan hålla henne sund så tror jag att det är Maxmartin-kaliber.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-rRT7Xsj-X3 Luris Pegasus

Luris Pegasus, Christopher Roberts och Maria Andersson är på väg in i vinnarcirkeln efter en förkrossande uppvisning i Svenskt Champion Hurdle.

Om chanserna på onsdag

Två av stallet hästar startar under lunchtävlingarna.

– Maxmartin (lopp 4) gör årsdebut. Det är fina hästar i loppet. Det är ett ganska hett lopp med bra motstånd. Nästan halva loppet är importer. Han mår jättebra för dagen. Mitt mål är att han ska komma ut loppet och få en bra erfarenhet. Det är den 11 juni han ska vara toppad. P-A sa att han kan lägga sig var som helst i fältet då han är stencool och okomplicerad. Jag tror att han kan vinna, men det är ett förberedelselopp. Jag är jättenöjd med spår tre. En jättefördel att "P-A" rider honom i träning". De känner varandra och han känner hans röst.

– Nikki (lopp 7) sprang rakt in i väggen senast. Jag trodde att hon fått korsförlamning, men så var det inte. Hon sprang sig trött. Vi har kollat blodvärdena och muskelvärdena ser bra ut. Hon behöver koppla av i loppet, hon springer ganska högt med huvudet och har mycket nerver. Talet 66 kan hon alla dagar i veckan – det tror jag verkligen. Får hon ordning på nerverna så kan hon absolut vara i striden. Hon är färdig för att starta, avslutar Maria Andersson.

*Bisse Lundgren heter egentligen Brita i förnamn. Albert Klimschas fullständiga namn är Albert Klimscha Junior (Jr).

Maxmartins storloppsegrar

28/8-2022 SM för 2-åriga hästar

11/9-2022 Breeders' Trophy Juvenile

16/10-2022 Jockeyklubbens Auktionslöpning 1

Maxmartins storloppsegrar

28/8-2022 SM för 2-åriga hästar

11/9-2022 Breeders' Trophy Juvenile

16/10-2022 Jockeyklubbens Auktionslöpning 1

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer

DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar

11 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Nimitz

I vår artikelserie har vi kommit till den yngste pristagaren som på gräsunderlaget har haft lekstuga med motståndarna under sin första säsong på banan. Han har verkligen imponerat på banan och fick också utmärkelsen "Årets 2-åring" 2023. Nu stundar snart en ny spännande säsong. Möt Nimitz! Läs mer