Babben Larsson - King Cole.jpg

Kan Babben Larssons häst vinna Songline Classic?

28 oktober 2021 20:31

Babben Larsson är komiker, skådespelare, sångerska, programledare – och galopphästägare. På söndag kan hennes King Cole vinna Songline Classic (L) på Bro Park. "Tyvärr kan jag inte vara på plats, vi har direktsändning, men så fort jag kan ska jag titta på loppet i telefonen."

Babben, ja egentligen heter hon ju Barbro Karin Viola Westerlund Larsson, kommer från Gotland och när vi undrar hur det kan komma sig att en gotlänning hamnat i galoppsporten så är svaret givet.

– I grunden är jag en hästtjej. Jag har ridit mycket, men la hjälmen på hyllan för 15 år sedan. Senast jag red lite var på Island för fem-sex år sedan.

Nu är det ju ändå ett visst steg från ridning till galopp – och galoppsporten är ju inte direkt stor på Gotland.

– (skratt). Nej, där finns det mest russtravare…

Men hästtjejen Babben turnerade en del med pianisten Kenneth Staag som tillsammans med hustrun Lena sedan många år är hästägare. Och det var under gemensamma turnéer som intresset för galopp skapades.

– Plötsligt gick de undan för att se ett lopp, sen kom de tillbaka och skålade i champagne. Jag tyckte det verkade kul så jag frågade om jag inte kunde få vara med på en häst.

Babben har varit med på andelshästar i fem år, men King Cole är hennes egna häst.

– Han var med i konsortiet från början, men sen blev det tal om att kanske sälja honom. Och nej, det kunde jag inte göra. Så jag frågade om jag inte kunde få köpa honom och det gick ju bra.

Som gammal hästtjej har Babben ett speciellt förhållande till sina hästar. Det är en regel att varje gång hon åker till sommarstugan utanför Enköping så ingår det också ett besök hos tränaren Patrick Wahl och hästarna på Bro Park.

– Det är så trevligt att åka förbi med lite morötter och prata med hästarna.

Nu är ju Babben stekhet i TV med ”1 mot Sverige”, annars försöker hon hinna vara på plats när hästarna ska tävla. Fast inför starten på söndag så ligger Babben, för att tala tränarspråk, rätt lågt.

– King Cole har ju varit jätteduktig i år och vunnit tre lopp, men nu har han inte startat på ett tag så jag vet inte riktigt hur statusen är. Sen är han lite speciell om inte banan passar.

Så Babben har inte några högre förväntningar, tycker mest att det ska bli kul att King Cole ska tävla och har noterat att det blir en sudd pengar bara han tar sig i mål.

Och skulle det bli succé, så har ju Kenneth och Lena Staag lärt Babben hur man firar inom galoppsporten.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jet Action TOP 6878 Jet Action TOP 6878

I söndags avgjordes årets sista tävlingsdag på Jägersro Galopp och i slutet av tävlingsdagen kunde årets champions koras. Det var riktigt jämnt i några av championatstriderna och spännande in i det sista! Läs mer

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Footfall TOP Footfall TOP

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger. Läs mer