Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Junior avslutade säsongen med storloppsdubbel

19 juni 2013

Lennart Jr Reuterskiöld kunde knappast få en bättre säsongsavslutning som ny championtränare på Jägersro. Först vann stoet Black Grouse Götalandlöpning och en knapp halvtimme senare tog Uppercut Action den översta pallplatsen i Bengt Forsman Svenskt Kriterium.

Uppercut Action
Uppercut Action visade fin löpskalle och svarade upp Golden Memorys attack sista biten in mot mål.

Svenskt Kriterium reds i år till minne av galopprofilen Bengt Forsman, som tyvärr gick bort förra vintern. Den prestigefyllda tvåårslöpningen utmynnade inte helt oväntat i en duell mellan de båda förhandsfavoriterna Uppercut Action och Golden Memory. När mållinjen skars skilde det en hals mellan de två hästarna.

Loppet blev relativt odramatiskt, Uppercut Action reglerade nämligen de 1 730 meterna från start till mål. Från sitt utvändiga startspår närmast pullade han sig fram till ledningen i ingången till stallkurvan. I början av bortre lång kunde Jacob Johansen dämpa tempot och Statue of Liberty-sonen fick ganska snart utvändigt sällskap av norske Vote For Me (E Ski). Samtidigt hittade favoritspelade Golden Memory (P-A Gråberg) en fin invändig position i draget bakom tätduon.

Runt slutsvängen gick det inte att ta miste på att Jacob satt med ett ton i händerna. En bit in på upploppet lyfte Per-Anders Gråberg ut Golden Memory i banan och försökte sig på en attack. För en kort stund såg Uppercut Action ut att få det tufft, men precis som i de tidigare starterna visade Stall Gransäters hingst en härlig löpskalle och svarade ut favoriten i de avslutande galoppsprången.

- I förra starten släppte jag av Uppercut Action för tidigt. När han blir ensam i ledningen springer han gärna och tittar efter sina konkurrenter. Han är naturligt startsnabb och därmed var det ett självklart val att sända honom till spets i första sväng. När han väl tagit hand om ledningen försökte jag dämpa farten så länge det bara gick. Sedan svarade han riktigt bra när Golden Memory närmade sig sista biten, sade Jacob Johansen.

Uppercut Action har haft en helt strålande säsong. Totalt har han vunnit fem av sina sju starter och sprungit in 772 000 kronor åt ägare Anders Öhrn i Stall Gransäter.

- Jag var egentligen aldrig nervös under loppet. Antagligen beror det på att jag har varit med i den här branschen så länge. Jag har upplevt många fina stunder med både Uppercut Action och Sehoy det gångna året. Därför vill jag rikta ett stort tack till Junior och Gunnar Nordling som gjort det möjligt, sade Anders Öhrn.

Efter söndagens starka prestation har Lennart Jr Reuterskiöld tveklöst en stark kandidat till titeln Årets 2-åring.

- Uppercut Action är en härlig häst med helt rätt inställning till gamet. Redan i förra starten visade hästen att han klarade medeldistansen så det var inget som oroade mig. Precis som Jacob sa var planen att dra upp farten så sent som möjligt och Uppercut Action kopplade av riktigt fint i ledningen idag. Han är inte anmäld i Breeders’-serien så det stora målet nästa år blir Jockeyklubbens Jubileumslöpning, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Uppercut Action är uppfödd av Bo Helander. Pappa är Storm Cat-sonen Statue of Liberty och mamma är det ostartade Diaghlyphard-stoet Pep’n Chill, som dessvärre gick bort ifjol.

Black Grouse går i sina syskons fotspår

Lennart Jr Reuterskiöld tog även hem Götalandlöpning, den kortare varianten av Svenskt Kriterium. Espen Ski sände genast fram stoet Black Grouse utvändigt om ledande Pika (E Chaves). Med 150 meter kvar övertog Nicolotte-dottern kommandot och visade fin attityd genom att svara ut favoritspelade African Award (L Hammer), som närmade sig med stora kliv sista biten in mot mål.

- Planen var att ligga med bland de främsta från start och hoppas att det höll hela vägen hem. Black Grouse hade säkert klarat de 1 730 meterna i Kriteriet, men hon har haft lite småproblem tidigare så jag valde att starta henne i den kortare varianten. Nu blir det vintervila och inför nästa säsong väntar lopp som Dianalöpning och Breeders’ Mile, meddelade Junior, som genom segern definitivt säkrade sitt tränarchampionat på banan.

Länge ledande Pika höll godkänt som trea, medan andrahandsfavoriten Solid Platinum (V de Azeredo) fick nöja sig med en fjärdeplats efter en lite sen start.

Black Grouse är uppfödd av sin ägare Leif Jönsson i Stall Question och är undan Diana-vinnaren Fernet Branca, som tidigare lämnat topphästar som Auchroisk, Tebheagnaneilan och Premier. Den sistnämnde vann för övrigt Götalandlöpning för tre år sedan.

Black Grouse är fortfarande obesegrad på två starter. Genom söndagens seger kunde hon lägga goda 100 000 kronor till sitt vinstkonto.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer