Vätternrundan.jpeg

Fredrik Janetzky och Per-Anders Gråberg tillsammans med Team Santanders coach Johan Olsson.

Imponerande insats i Vätternrundan – nu laddar jockeytrion för Vansbrosimningen

22 juni 2022 10:03

“Jag förstår nu vilken fantastisk grund vi jockeys har, hur mycket vi har med oss.” Orden kommer från Fredrik Janetzky sedan han klarat av Vätternrundan, det första benet i en Svensk Klassiker.

Han är hur pigg som helst efter utmaningen att cykla 31,5 mil och låter själv förvånad över att det gick så bra.

– Jag trodde jag skulle känna mig komplett död, men jag är hur fräsch som helst.

Och givetvis klarade klarade också Per-Anders Gråberg och Annie Nilsson Lindahl utmaningen.

Fredrik hade egentligen som mål att ”ta sig runt”, men startade i en grupp som hade målsättningen att klara sträckan på tolv timmar. När starten närmade sig fick han förstås lite kalla fötter.

– Jösses, de kom med strikta scheman med inlagda fem minuters pauser och liknande. Jag fick snudd på ångest.

Fredrik är, precis som Per-Anders och Annie, med i Team Santander. De har fått coachning, bland annat av skidvärldsmästaren Johan Olsson, och hjälp med uppladdningen. Under själva loppet körde de också i en klunga.

– Det var lite lagtempo, vi körde i något som kallas ”Belgisk kedja” och när du låg med i raden gick det otroligt mycket lättare. I rygg på andra åkare sparar du upp till 30 procent av kraften.

Så med 30–40 mil i benen innan loppet körde Fredrik runt på 11 timmar och 47 minuter, vilket gör att han höll en snitt hastighet på strax under 30 km/h – alltså mopedhastighet.

Snabbast av ”galopptrion” var Per–Anders Gråberg som körde på 11 timmar och 41 minuter och var med i samma klunga som Fredrik.

– Vi var en stor klunga från start, men bara tio klarade målet på tolv timmar och vi två från galoppen var med där.

Annie Nilsson Lindahl gick i en annan klunga, fick tiden 16 timmar och 27 minuter.

– Hon var nog lite för försiktig och hade kunnat förbättra den tiden med någon timme om hon gått med i en annan klunga.

Tre utmaningar återstår nu för Fredrik – och utan att vara elaka så finns det en del att jobba på. Vansbrosimningen?

– Jag har ju precis som alla andra plaskat runt i någon pool, men det här ska vara något annat. Jag har fått rådet att träna i öppet vatten så det inte kommer som en överraskning.

Lidingöloppet?

– Det ska vara tufft, dessutom har jag ett knä som spökar. Men jag ska runt.

Vasaloppet?

– Det är nog det jag mest av allt ser fram mot. Fast jag har bara stått på löparskidor två gånger i mitt liv. Och jag tror att båda gångerna åkte jag med P-A.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer