Hasse Backe och Malik Alfaykinj.jpg

Hasse Backe är ägare till galopphästen Malik Alfaykinj som startar på Bro Park på söndag.

Hasse Backe har blivit galoppbiten

13 oktober 2021 13:44

Hasse Backe är känd som fotbollstränare, expertkommentator och travhästägare. Nu är han också ägare till en galopphäst som på söndag kan vinna Vinterfavoriternas på Bro Park. "Det är häftigt", säger han. "Givetvis kommer jag att vara på plats för att se honom."

Det handlar om toppstammade Malik Alfaykinj som tränas av Kahlil de Burca på Bro Park.

Men Hasse Backe och galopp?

– Allt började med mitt mentorskap för sex ATG-talanger. Jockeyn Ulrika Holmquist är en av dem och det är hon som fått mig intresserad. Hon har talat så väl om galoppen så att jag sa till henne för ett halvår sedan att om hon får nys om en bra galoppör så får hon säga till.

Tiden gick och Hasse blev mer och mer intresserad av galopp. Det gick så långt att han intresserade sig för Tattersalls auktion. Han kollade in hästarna, ringde Julian McLaren för att få en åsikt och fick veta att den häst han tittat ut nog skulle kosta runt 300 000 kronor.

Den kostade tillslut 800 000, så ett visst öga för fullblod hade han nog i alla fall.

Men innan Hasse hann med fler auktionsäventyr så hörde Ulrika av sig och berättade att de hade hittat en jättefin häst. Och även en travgubbe som Hasse Backe hade hört talas om American Pharoah – hingsten som är den senaste Triple Crownvinnaren i USA – och pappa till Malik Alfaykinj.

– Jag har faktiskt varit på Belmont Park tillsammans med 70 000 andra och tittat på Belmont Stakes, berättar han.

Så Hasse slog till och köpte hästen tillsammans med referenten Lasse Granqvist och programledaren Gusten Dahlin.

– Lasse ska alltid vara med på alla hästar. Han är mannen med guldbyxorna, alla hästar han är med på går med vinst

Vi måste också berätta storyn om när Hasse fick med Lasse Granqvist på en travhäst. 25 000 för din andel, sa Hasse och Lasse sa ja.

Två veckor senare kom fakturan och då ringde Lasse tillbaka:

– När du sa 25 000 trodde jag du menade kronor, inte dollar.

Men Granqvist kunde inte backa och tillslut blev de också en bra affär.

Om vi får en stund tar ett steg tillbaka och funderar över hur fotbollsfantasten Backe hamnade bland hästarna så kommer vi till Elitloppet i trav 1966. Den då 14-årige Hasse fick följa med sin pappa och efter ett besök på stallbacken så var han frälst.

– Det tror jag förresten är viktigt än idag, att låta åskådarna uppleva känslan och stämningen. Det är så vi kan hitta nya ägare.

Nu dröjde det förstås ett tag innan Hasse blev hästägare. Första hästen hette Precious Act och vann stoavdelningen av Ulf Thoresens Minneslöp i Norge. Men den som verkligen fick upp intresset var Across the Lines som tränades av Hans Adielsson i början av 2000-talet. Tio raka segrar och det blev hästen som fick fast Hasse Backe som ägare.

– Jag bodde i Växjö då, åkte ibland ner till Malmö och tittade och då blev det en del besök på galoppen också.

Nu är det mycket häst för Hasse, så mycket att han funderar vad han ska göra när hans expertkommentatorkontrakt med TV går ut efter fotbolls-VM i Qatar.

– Kanske blir jag uppfödare på heltid.

Både Hasse och Lasse Granqvist var delägare i topphästen Greenshoe som såldes för 140 miljoner för något år sedan. Dessutom har de sex betäckningsrätter i hingsten – varje år.

Men just nu är det fullt fokus på fotboll och hästar. Efter finalen i Nations League i söndags ägnades måndagen år mentorskapsprojektet.

– Vi har en storts avstämning av det första året och pratar om hur vi ska gå vidare.

Tisdag var det Sverige-Grekland i VM-kval, lite pyssel hemma innan loppet på Bro på söndag och sen fullt ös med Champions League.

Erfarenheter av galoppen så här långt, då?

– Vår häst var fantastiskt bra i sin andra start, på gräs. Sen får vi se hur det blir. Men jag är så imponerad av Kahlil de Burca, så proffsigt han jobbar, vi får information hela tiden. Jag har aldrig varit med om något sådant inom travet.

Och galoppsatsningen kan bara ha börjat.

– Lasse Granqvist har börjat tjatat om att vi ska köpa fler galopphästar, så vi får väl se.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Travvolt 220118.jpg Travvolt 220118.jpg

Planeringen och förberedelserna inför omläggningen av dirttrackbanan på Bro Park pågår för fullt. Nu lägger vi sand på en provslinga på travvolten för att alla ska få se och känna på materialet. Läs mer

Silent Night på Meydan 2022.png Silent Night på Meydan 2022.png

Ett stort gäng skandinaviska hästar, tränare och ryttare övervintrar i Dubai för att tävla under Dubai World Cup Carnival mellan januari och mars. Instagram, Facebook och Twitter fylls av bilder och videoklipp från träningen på mornarna, simpassen på eftermiddagarna och andra härliga ögonblick. Här har vi valt ut några av inläggen från den senaste månaden. Läs mer

Wahl och Chaves.jpg Wahl och Chaves.jpg

På fredag tävlas det på Meydan i Dubai. Vi hittar sex skandinavisktränade hästar i startlistan. Master Bloom, Suspicious Mind, Hotline Bling, Ascot Brass, Silent Night och El Guanche ska alla pröva lyckan på gräset. Läs mer