Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
72A714BF-9CD0-4386-BA6C-E0FEF91BCE3B.jpeg

Hard One To Please överraskade alla i Jockeyklubben Svenskt Derby

17 juli 2022 18:08

Superskrällen. Hard One to Please vann Jockeyklubben Svenskt Derby och överraskade alla. ”Jag är i chock. Jag har aldrig blivit så chockad under hela min karriär och den är lång”, sa tränaren Annika Bye Hansen och jockeyn Oliver Wilson fyllde i: ”För mig är det ’kempestort’”.

Hard One to Please hade egentligen alla förutsättningar mot sig. Han hade bara gjort tre starter, alla på gräs och dessutom aldrig startat på längre distanser.

– Jag trodde inte ens att min häst skulle få plats i Derbyt, säger Annika.

Men i måndags, när anmälningarna blev klara, stod det klart att Hard One to Please skulle få plats och att Oliver därmed skulle få en ritt i den klassiska löpningen.

– Innan dess hade jag inte någon ritt i Derbyt, så jag tyckte att det var kul att bara få vara med. Oliver hoppade upp på Hard One to Please utan några stora förväntningar.

– Nej, jag sökte en lugn inledning för att spara lite kraft till slut.

Varvet från mål låg också Hard One to Please sist, men på baksidan började han avancera och Oliver fick upp hoppet.

– Det bet väldigt bra för honom, han har en fantastisk aktion och in på upploppet tänkte jag att det måste komma en väldigt bra häst om de ska slå honom.

Men ingen kom utan det blev ett par säkra längder till tvåan Steinar.

– Det är ju det här jag drömmer om, som jag lever för. Jag har tidigare vunnit Danskt Derby, nu fick jag vinna det svenska, fortsatte Oliver.

Det blev äkta skandinavisk glädje i vinnarcirkeln. En norsk tränare, en dansk jockey och en svensk ägare; Hans Sköld.

Sköld är kanske mest känd från travsporten, men för ett par år sedan lyckades Jan Kleerup, ordförande för Jockeyklubben, övertyga honom att vara med på en galopphäst. Idag äger han flera och segern var en av de största – någonsin – för Sköld.

– Jag vet inte om jag varit så rörd någon gång tidigare.

Från Derbydagen noterar vi också en prestigefylld dubbel för Lennart Reuterskiöld Jr.

# Irish Action vann Zawawi Cup (L) och 500 000 kr.

# Wolfof Vancouver vann Valley Chapel Memorial och 600 000 kr.

Fullständigt tävlingsreferat publiceras under kvällen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer