Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
72A714BF-9CD0-4386-BA6C-E0FEF91BCE3B.jpeg

Hard One To Please överraskade alla i Jockeyklubben Svenskt Derby

17 juli 2022 18:08

Superskrällen. Hard One to Please vann Jockeyklubben Svenskt Derby och överraskade alla. ”Jag är i chock. Jag har aldrig blivit så chockad under hela min karriär och den är lång”, sa tränaren Annika Bye Hansen och jockeyn Oliver Wilson fyllde i: ”För mig är det ’kempestort’”.

Hard One to Please hade egentligen alla förutsättningar mot sig. Han hade bara gjort tre starter, alla på gräs och dessutom aldrig startat på längre distanser.

– Jag trodde inte ens att min häst skulle få plats i Derbyt, säger Annika.

Men i måndags, när anmälningarna blev klara, stod det klart att Hard One to Please skulle få plats och att Oliver därmed skulle få en ritt i den klassiska löpningen.

– Innan dess hade jag inte någon ritt i Derbyt, så jag tyckte att det var kul att bara få vara med. Oliver hoppade upp på Hard One to Please utan några stora förväntningar.

– Nej, jag sökte en lugn inledning för att spara lite kraft till slut.

Varvet från mål låg också Hard One to Please sist, men på baksidan började han avancera och Oliver fick upp hoppet.

– Det bet väldigt bra för honom, han har en fantastisk aktion och in på upploppet tänkte jag att det måste komma en väldigt bra häst om de ska slå honom.

Men ingen kom utan det blev ett par säkra längder till tvåan Steinar.

– Det är ju det här jag drömmer om, som jag lever för. Jag har tidigare vunnit Danskt Derby, nu fick jag vinna det svenska, fortsatte Oliver.

Det blev äkta skandinavisk glädje i vinnarcirkeln. En norsk tränare, en dansk jockey och en svensk ägare; Hans Sköld.

Sköld är kanske mest känd från travsporten, men för ett par år sedan lyckades Jan Kleerup, ordförande för Jockeyklubben, övertyga honom att vara med på en galopphäst. Idag äger han flera och segern var en av de största – någonsin – för Sköld.

– Jag vet inte om jag varit så rörd någon gång tidigare.

Från Derbydagen noterar vi också en prestigefylld dubbel för Lennart Reuterskiöld Jr.

# Irish Action vann Zawawi Cup (L) och 500 000 kr.

# Wolfof Vancouver vann Valley Chapel Memorial och 600 000 kr.

Fullständigt tävlingsreferat publiceras under kvällen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer