Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
A Star Is Born 9538.jpg

Tränare Jessica Ohlson med andelshästen A Star Is Born och jockeyn Annie Nilsson Lindahl efter en seger på Jägersro Galopp i augusti.

Gamla galoppörer ger sporten nya hästägare

14 december 2021 10:20

25 nya människor till galoppsporten bara den senaste veckan. Jessica Ohlson söker nya vägar för att hitta nya hästägare och nya intresserade kring sporten. "Det är inte så enkelt att människorna kommer till oss och vill köpa hästar, vi måste söka upp människorna och sticka ut i mediebruset."

Jessicas senaste idé är att skänka en andel i A Star is Born, galopphäst som fyller fyra år vid årsskiftet, till alla som köper en f.d. galopphäst som avslutat sin karriär och blivit rid- eller sällskapshäst. Och erbjudandet gäller retroaktivt för 2021. Kravet är att hästen ska vara köpt från ett galoppstall eller via en förmedling som i sin tur ska ha köpt från ett galoppstall. Hästen behöver inte ha startat, men ska ha varit i träning hos en licensierad tränare.

– Det är ett jättestort intresse. Bara första veckan med det erbjudandet har vi fått 25 nya hästägare, berättar Jessica.

Jessica Ohlson ser chansen att knyta samman rid– och galoppsporten. Hitta personer som via sin nya häst – den f.d. galoppören – har ett naturligt intresse för sporten. Via sociala medier försöker hon nå ut till så många nyblivna fullblodsägare som möjligt:

𝐇𝐚𝐫 𝐝𝐮 𝐤𝐨̈𝐩𝐭 𝐞𝐧 𝐞𝐱 𝐠𝐚𝐥𝐨𝐩𝐩𝐨̈𝐫 𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟏? MinAndelshäst skänker en andel i treåriga A Star is Born till alla som köper...

Posted by Min galopphäst on Monday, December 6, 2021

Jessica Ohlson håller till i Kvarnby, strax intill Jägersro. I hennes koncept, som heter MinAndelshäst, ingår fem galopphästar och tre travhästar. Jessica tränar själv fyra av galopphästarna medan Annika Sjökvist på Bro Park tränar den femte.

Stallet har växt succesivt, första året var det 155 andelsköpare – nu är det 1500. Och enligt Jessica är det inte segrarna som är höjdpunkten i hästägandet utan ”vardagen”.

– Visst tycker alla det är kul när en häst vinner. Men det som de flesta uppskattar allra mest är inblicken i sporten. Vad hästen gör, vad den äter hur den uppför sig.

Varje söndag skickar Jessica ut ett nyhetsbrev till alla delägarna där hon berättar vad som hänt, skickar med någon kul bild och ger helt enkelt stallets vardag ett ansikte.

– Det är också väldigt många som svarar på breven och verkligen är engagerade.

Tanken är också att ha regelbundna träffar och aktiviteter kring hästarna, även om pandemin lagt en del hinder i vägen där.

Ett annat annorlunda inslag i att nå ut till nya människor tog Jessica i samband med den julmarknad som arrangerades på Jägersro vid den senaste V75-dagen. Där hade Jessica ett stånd och sålde andelar färdig inslagna som en julklapp.

Och givetvis går det att köpa en andel och ge bort som julklapp.

– Inga problem. Du kan köpa den i ditt egen namn och sen registrerar vi bara om den.

Fakta: Galoppandelshästarna

Jessica Ohlsson

  • Guidetti
  • A Star Is Born
  • Come What May
  • Silicon Valley

Annika Sjökvist

  • Forward Fokus

Mer information hittar du på hemsidan MinAndelshäst

Fakta: Galoppandelshästarna

Jessica Ohlsson

  • Guidetti
  • A Star Is Born
  • Come What May
  • Silicon Valley

Annika Sjökvist

  • Forward Fokus

Mer information hittar du på hemsidan MinAndelshäst

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer