Foto: Hesteguiden
Fredagsbloggen quebello.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Quebello som på ett år har gått från 68 till 90 i handicap.

Fredagsbloggen: Större uppgifter väntar, Derbyt närmar sig och svenskt i Tyskland

1 juli 2022 13:51

Hongkong lockar Oslo Cup-vinnaren, Skandinaviska starter i Hamburg, Timo Nurmos tillbaka som en vinnare och en avslutning som imponerar i Japan. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Hongkong känns lockande

Den häst som jag skrev mest i bloggen förra året måste ha varit Quebello. Jag gillade sättet han rörde sig på galoppovalen och det var verkligen en individ som jag upplevde stack ut. När sedan tränaren Tobias Hellgren var mer och mer lyrisk för varje start som gick så upplevde jag att min känsla var rätt: det här är en klart intressant häst för framtiden.

Det som mest fastnat för mig är vad Tobias Hellgren sa till mig när Quebello hade vunnit i Göteborg i början på september förra året. Det var Quebellos femte start och tredje seger. Vid tillfället hade Quebello 73 i handicap. "Jag tänker vinna Oslo Cup med honom nästa år, så bra är han" berättade Tobias då.

Personligen så tänkte jag okej, nog är han bra, men så bra och redan nästa år? Det fanns inte en chans, oavsett hur mycket jag gillade intrycket av hästen på banan.

Häromdagen segrade Quebello i Oslo Cup (L) och efteråt passade jag förstås att ta en pratstund med tränaren Tobias Hellgren.

"Det fanns krafter kvar vid segern och i våra ögon har det alltid varit en bra häst så vi var inte lika överraskade som en del andra. Han har alltid varit lite speciell och är så fortfarande. Skillnaden är väl att han blivit mer professionell och så klart att både vi och Quebello vet mer och mer om varandra. Skillnaden när man har en häst som honom är att man har känslan att det spelar ingen roll vad mina konkurrenter kommer med. De får komma med vad de vill för jag vet jag har en väldigt bra häst", berättade Tobias.

"Skulle jag beskriva vad som är speciellt med Quebello så är det väl att han kan springa fort väldigt länge. Han har ett makalöst steg och täcker extrema mängder med mark jämfört med andra. Han är en bra reklamhäst, samtidigt så är det så att vi anser att vi har Skandinaviens bästa träningsanläggning och då bör man producera bra hästar. Självfallet har vi fått bra bud på honom, men jag är glad och tacksam att han är kvar hos oss."

"Jag anser att när man har häst som är bra nog så måste man planera och framförallt våga testa. Våra närmsta planer är Michelets Minneslöp och Stockholm Cup. Därefter finns det flera roliga och intressanta alternativ i Frankrike och Tyskland. Vi har även kikat lite mot Hongkong och det känns så klart lockande", avslutade Tobias Hellgren.

Foto: ©hesteguiden.com
Quebello_A5A0381.jpg

Quebello med Anna Pilroth i sadeln efter segern i Oslo Cup (L).

Skandinaviskt i Hamburg

Tre hästar från Skandinavien startar i Hamburg i helgen. Den här veckan är det tyska derbyveckan med tävlingar i stort sett varje dag. Själv har jag varit på plats vid ett flertal tillfällen bland annat när Fredrik Johansson vunnit Derbyt, men även när Niels Petersen tränade-Eye In The Sky vann lopp där.

Idag (fredag) gör Niels Petersen-tränade Could Be King med Carlos Lopez en intressant start i Grosser Preis Von Lotto Hamburg (Gr.3) över 1200 meter. Could Be King står bra inne i loppet och främsta hotet kommer från 3-åriga Best Flying.

På söndag så startar Niels Petersen även svenskuppfödda Ascot Brass med Carlos Lopez över 1600 meter i Sparkasse Holstein Cup (Gr.3). I det tyska derbyt kommer vi att få se Per-Anders Gråberg i sadeln på Flemming Velin-tränade Unconquerable. På Galopsport.dk och Jockeyklubben.se kan ni läsa mer om detta.

Självklart håller jag tummarna för Unconquerable, men nog hade det varit häftigt om Hollie Doyle tagit hem segern på Markus Klug-tränade Wagnis. Klug har inte mindre än 7 starthästar i derbyt och bland annat den som nämns främst i snacket innan loppet So Moonstruck som får Frankie Dettori i sadeln.

Även amatören Elin Ahlin rider i Hamburg under helgen. Elin som vann 10 lopp förra året på 33 starter representerar Sverige i Fegentriloppet på lördag. Elin ska rida fyraåriga Koebes som tränas av Pavel Vovcenko. Så här långt i år har Elin bara ridit två lopp det har blivit en seger och en andraplats. Självklart håller vi tummarna för svensk seger på lördag! Läs mer på Jockeyklubben.se.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Ascot Brass DSC_0616 copy.jpeg

Det svenskuppfödda stoet Ascot Brass vann Bloomers' Vase (L) på Bro Park för ett par veckor sedan. På söndag startar hon i Sparkasse Holstein Cup (Gr.3) i Hamburg.

Timo Nurmos tillbaka som en vinnare

Jag blev verkligen glad när jag såg Caroline Malmborg-tränade Timo Nurmos tillbaka på banan på Göteborg Galopp i söndags. Det må vara att uppgiften var väldigt bra för honom men han hade inte startat på länge – hans senaste start var i juli 2020. Stall Malmborg hade förberett sin adept bra och i loppet avvaktade ridande Oliver Wilson länge på honom., När Oliver gav marschorder till Timo Nurmos gick det fort sista 300 meterna. Segern blev enkel och nu blir det spännande att se vart man startar nästa gång. I tävlingsreferatet kan ni läsa mer om tävlingarna.

Timo Nurmos

Femåriga valacken Timo Nurmos är tillbaka i vinnarcirkeln efter två års uppehåll från tävlandet.

Bara två veckor kvar ...

Det drar ihop sig mot Svenskt Derby den 17 juli och spänningen stiger. Derbyt känns väldigt ovisst då det finns frågetecken på Votervinnaren Mystery Nights stayerförmåga och insatsen i Norge senast gav en bara mer huvudbry. "Hon fungerade inte på banan den dagen", berättade Jan-Erik Neuroth som red.

Samtidigt har jag med mig något som Fredrik Johanssons sa en gång – och han om någon bör veta: "Står man bara 2000 meter kan man vinna Svenskt Derby".

Min Derbyvinnare när året började var Bent Olsen-tränade Pjerrot, men efter insatsen senast får jag erkänna att jag börjat vackla lite. Oavsett så blir det spännande att se vilka som kommer till start.

Min Oaksvinnare har hela tiden varit Wido Neuroth-tränade Sea Lodge, men intrycket senast på Jägersro gjorde att jag undrar om man inte går mot Svenskt Derby. Efter tävlingarna på Jägersro idag (fredag) lär vi få svaret.

Ni har väl inte missat Fredrik Otters funderingar inför derbyt? Vägen till Svenskt Derby: Derbydags inom kort!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Mystery Night 4241.jpeg

Mystery Night är en av de högst rankade hästarna inför Svenskt Derby den 17 juli.

Imponerad av Henrik Engblom

Det finns många som sliter och kämpar på med galoppen och jag imponeras av dem alla. En av de som åker runt mest till de olika banorna i Skandinavien måste vara tränare/jockey Henrik Engblom. Man kan ju undra hur han hinner med allt. Han rider en del samtidigt som starthästarna ska fixas till både i Sverige och Norge. Man kan inte annat än att imponeras. Han tog nyligen en ryttarseger i Svenskt Grand National och samma dag vann hans häst Gin, som tävlar för Ukraina.

Nu i onsdags tränade han vinnaren i Bro Park Trial. Det handlar förstås om den lovande 3-åringen Mojave Ghost med Per-Anders Gråberg i sadeln. Det här är en häst som tränaren hållit högt och efter loppet berättade Henrik Engblom att Mojave Ghost troligen går mot Bro Park Classic.

I övrigt från tävlingarna i onsdags noterar jag att Duca Di Como kom, sågs och segrade men det satt otroligt hårt åt den här gången tyckte jag som såg loppet via mobil. Elione Chaves lät dock inte som att han var orolig efter segern. Det blev en dubbel för Wido Neuroth genom Solveig och styrkefenomenet Seneschal. Man kan konstatera att nu lagom till alla storlopp så har formen infunnit sig hos stallet. Här kan ni läsa referatet från tävlingsdagen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Gin DSC_2158.jpeg

Henrik Enblom-tränade Gin med Elin Ahlin i sadeln vann på Strömsholm för ett par veckor sedan.

Vilken avslutning av Shitei Taiketsu

Såg en osannolik upphämtning häromdagen i ett klipp från ett 2-årslopp i Japan. Spana in Shitei Taiketsu i sin tävlingsdebut. Jag kan inget om motståndet men det var ett häftigt lopp att se. Liknande det Angelika Berg gjorde i sadeln på Ylva Brandt-tränade Barracuda för några veckor sedan, men det här var strået vassare. På Asianracingreport.com kan du läsa mer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer