Foto: UP9, Creative Commons CC BY-SA 3.0
Flag_of_Ukraine.jpeg

Gin tävlar för Ukrainas befolkning

17 maj 2022 11:12

Fullblodet Gin och ryttaren Malva Blademo tävlar för Ukrainas befolkning vid onsdagens galopptävlingar på Bro Park. Bakom initiativet står Henrik Engblom som är tränare, uppfödare och tidigare ägare till Gin. "Det handlar om medmänsklighet, att försöka göra något för det ukrainska folket", säger han.

Fullblodet Gin startar i ett lopp med 20 000 kronor till vinnaren och ägarskapets andel av prispengarna går till Ukrainas befolkning. Som ägare till hästen står stall Ukraina och tävlingsdressen är gul och blå – den ukrainska flaggans färger.

– Jag har funderat ett tag på vad jag skulle kunna hitta på för att bidra på mitt sätt, nu låter vi den här hästen tävla för Ukraina och sedan ska vi hitta en bra organisation som kan ta emot bidraget.

Henrik Engblom är tränare på Bro Park och är en av Sveriges större galopptränare. Han ligger just nu tvåa i Sverigestatistiken och har redan hunnit vinna fem lopp den här säsongen som bara är en dryg månad gammal. Han hoppas också att Gin ska kunna ta en framskjuten placering direkt i årsdebuten och sedan fortsätta att tjäna pengar för Ukraina.

– Jag drömmer i all fall om att hon ska kunna vinna på Bro. Det kanske skulle ge henne en möjlighet att starta vid Nationaldagsgaloppen på Gärdet.

Henrik har inte direkta kopplingar till Ukraina, förutom att han hade en ukrainare anställd i stallet för runt femton år sedan.

– Och han är väl mitt i kriget nu.

Henrik hoppas att han startat något som kan locka andra inom sporten att göra något liknande och han hoppas också att hans initiativ uppmärksammas även utanför galoppsporten.

Det finns ytterligare planer runt Gin och stöd till Ukraina, men alla bitar har inte riktigt fallit på plats ännu så Henrik vill ligga lite lågt.

– Jag hoppas få återkomma om det.

Men 14.30 på onsdag ska Gin, Malva Blademo och Henrik Engblom göra en första insats för Ukrainas befolkning.

Mer information om tävlingarna hittar du i kalendariet.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Cromer 0147.jpeg

Tränare Henrik Engblom med hästen Cromer och ryttaren Willa Synöve Schou på Göteborg Galopp. Blå och gul tävlingsdress blir det även under onsdagens tävlingar på Bro Park, men med ett annat mönster.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer