Fredagsbloggen cover TinWin.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om helgens Svenskt Kriterium på Jägersro. Tin Win är en av utmanarna.

Fredagsbloggen: Säsongen går mot sitt slut

5 november 2021 10:13

Storlopp för tvååringarna på söndag, Henrik Engblom har flest hindersegrar, Derbyvinnaren går till avel och Breeders Cup avgörs i helgen. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar.

Fina tvååringar visar upp sig på söndag

Det är några väldigt spännade tvååringar som kommer att visa upp sig på Jägersro på söndag. Man rider flera storlopp under dagen.

I den inledande avdelningen så jagar Fredrik Reuterskiöld-tränade Fast Forward tredje raka i Valley Chapel Janos Tandaris Minne.

I Appelina Skånelandlöpning så möter Steinar, som imponerade stort i sin debut, tufft motstånd. Obesegrade Archduke Ferdinand, norsktränade Indy Humor och Chiefof Comanches är ett par av motståndarna.

Svenskt Kriterium blir också väldigt spännande. Nina Lensvik-tränade Eternity Tree som redan har Danskt Kriterium på sin meritlista jagar seger i den svenska motsvarigheten. Utmanare saknas definitivt inte och bland annat stallkamraten Tiny Dancer och Lennart Reuterskiöld Jr tränade Tin Win är två utmanare. I mina ögon har alla chansen att vinna. Det kan vara så att Nina Lensviks sambo Preben Sövik som nog är mest känd i travkretsar tränar ett av de värsta motbuden till segern i Röde Baronen som Elione Chaves rider.

Här kan ni läsa om Preben Sövik:
Travtränaren som vill galoppera hem segern i Svenskt Kriterium

Banprogram och mer information om tävlingsdagen finns i kalendariet här på hemsidan.

Foto: Burt Seeger
ETERNITY TREE_D2I3348.jpg

Nina Lensvik-tränade Eternity Tree har redan Danskt Kriterium på sin meritlista. På söndag kan hon vinna Svenskt Kriterium på Jägersro.

Säsongsavslutning på Klampenborg

På lördag är det årets sista tävlingsdag på Klampenborg i Danmark.

Jockeychampionatet lutar åt Oliver Wilson som har tre segrar till godo före Per-Anders Gråberg inför sista tävlingsdagen. Chansen finns så klart för Per-Anders Gråberg, men det troliga är att championatet går till Oliver Wilson.

Man inleder dagen med Basnæsløb som rids över 1800 meter här blir det intressant att se vad Bent Olsen-tränade Pjerrot kan åstadkomma tillbaka på gräset och över en mer passande distans än tidigare.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
porträtt_OliverWilson.jpg

Oliver Wilson leder den danska jockeyligan inför lördagens säsongsfinal.

Auenfürst först i Songline Classic

Årets sista Listedlöpning, Songline Classic, avgjordes på Bro Park i söndags. Innan starten var Lennart Reuterskiöld Jr tydlig med att han trodde det fanns mer kapacitet i Auenfürst än tidigare visat. Hans optimism var klart befogad. Det var en imponerande seger som vi fick se. Jacob Johansen satt bara och tittade på övriga motståndare när man svängde in på upploppet. Det är nog troligt att nästa år kommer vi att få se Auenfürst i en hel del större lopp för i mina ögon var insatsen i söndags mycket bra. Gold Tyranny slutade tvåa bakom stallkamraten och en klart förbättrad Castashadow blev trea.

På Jockeyklubbens sida kan ni läsa om Auenfürst:
Aüenfurst fick sin första black type-seger

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_3667.jpg

Auenfürst i vinnarcirkeln efter segern i Songline Classic (L) på Bro Park.

Early Voice är i en egen klass

Kahlil De Burca-tränade Early Voice var förkrossande i årets sista hinderlöpning, St Eriks Pris på Bro Park i söndags. Ridande Henrik Engblom lämnade inget åt slumpen utan drog i hårt tempo hela vägen över de mastiga 4550 metrarna. Det här var Early Voices fjärde raka seger i år och håller man bara sig i Skandinavien så har i alla fall jag svårt att se honom förlora mot någon skandinavisk häst på steeplechase.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Early Voice och Henrik Engblom DSC_3643 copy.jpg

Early Voice och Henrik Engblom på väg mot seger i St Eriks Pris på Bro Park.

Henrik Engblom överlägsen hinderchampion

Henrik Engblom som red Early Voice till seger är värd en egen rubrik. 21 starter över hinder har blivit 13 segrar – ett otroligt imponerande facit och det är bara att gratulera till titeln. Senast en hinderryttare i Sverige vann så många segrar var enligt ARK GaloppNytt 1956 då Ragnar Helmer vann 14 lopp. Det förtydligar hur bra prestationen är!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Henrik Engblom.png

Henrik Engblom är både tränare och hinderjockey. I år har han ridit 13 vinnare i hinderlopp i Sverige!

Fyrling till Elione Chaves

På onsdagens tävlingar på Jägersro dominerade Elione Chaves. Det blev fyra segrar för fyra olika tränare tillsammans med Harry (tränad av Lennart Reuterskiöld Jr), Mouli Princessrose (Jan-Erik Pettersson), Single Malt (Francisco Castro) och avslutningsvis Kissnfly (Jaana Alvespaar).

Här på Svensk Galopp kan ni läsa mer om tävlingsdagen: Tävlingsreferat: Fyrfaldigt Chaves på onsdagslunchen

Kissnfly

Jockeyn Elione Chaves vann fyra lopp på Jägersro Galopp i onsdags.

Ett mail kom i min mailbox

I min förra blogg lyfte jag frågan om det finns någon häst som avslutar så bra i loppen som Gyllen gjorde en gång i tiden?

En med tre raka vinster på Klampenborg kom det förslag på i min mail. Jonna Larsson-tränade Kengät Jalassa är namnet.

Kengät Jalassa är inte i Gyllens klass, men härliga avslutningar har det varit på Klampenborg i tre raka segrar. I intervjuerna har Jonna berättat att man haft problem med blodvärdena, men nu verkar allt stämma. Jag fick också förklarat om namnet Kengät Jalassa, vars smeknamn är skorpan. Namnet är finska och betyder "skor på", fick jag reda på av Fredrik Larsson. Ett rätt fyndigt namn på en häst vars mamma är Blue Shoes och pappa Helsinki.

Har ni fler fyndiga namn eller någon spännande historia runt galoppen så maila mig gärna!

Foto: Burt Seeger
OmK0q7jw Kengät Jalassa.jpeg

Kengät Jalassa har tre raka segrar på Klampenborg.

Quebello avslutade bra

Jag noterade att Tobias Hellgren-tränade Quebello gjorde en bra avslutning i ett Grupp 3-lopp i Tyskland i söndags. Han blev 6:a, slagen endast med 7 längder av vinnaren.

Quebello

Arkivbild på Quebello från Göteborg Galopp.

Red Cactus till aveln

Det är nu bestämt att 2019 års Svensk Derby-vinnare, nu 5-årige Red Cactus, har avslutat sin tävlingskarriär. Han kommer att stå uppstallad som avelshingst på framgångsrika danska Stutteri Hjortebo säsongen 2022.

Galopsport.dk: Red Cactus bedækker på Hjortebo i 2022

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Red Cactus 1278.jpg

Red Cactus och Eduardo Pedroza efter segern i Svenskt Derby 2019.

Köplusten i Skandinavien fortsätter

Det investeras i nya åringar hela tiden. På galopsport.dk kan ni läsa om de senaste inköpen den här veckan:

Goffs Autumn Yearling Sale: Fire åringer til Danmark og Sverige
Goffs Autumn Yearling Sale: Åringer til Olsen, Castro og Poulsen

Breeders Cup på Del Mar

Ni har väl förresten inte missat att det är Breeders Cup med fantastiska lopp i helgen på Del Mar. Själv kommer jag så klart att följa och se allt jag kan från de här fantastiska tävlingsdagarna.

Här kan ni läsa mer:

Jockeyklubben: Inför helgen: Detta är Breeders Cup
Det här är Breeders Cup egen hemsida: https://www.breederscup.com/

Melbourne Cup till Verry Elleegant

I veckan reds för övrigt Melbourne Cup, ett lopp som alla i Australien följer oavsett om man är galolppnörd eller inte. I år vanns loppet som rids på Flemington av stoet Verry Elleegant som tränas av Chris Waller. I sadeln på stoet satt James McDonald. Fortsättningen för Verry Elleegant kan mycket väl bli en resa till Japan för att starta där. Det här var stoets femtonde seger och tionde Grupp 1.

Här är några rader om segern:

På jockeyklubben.se: Stoet Verry Elleegant vann Melbourne Cup
På racenet.com.au: Verry Elleegant wins the 2021 Melbourne Cup

Här kan ni se loppet:

Tipsa gärna!

Jag funderar annars på vilka prestationer som man egentligen skulle uppmärksamma från året som gått. Vi ser alla alltid olika på saker och ting. Jag hade verkligen uppskattat om jag fick olika uppslag att ta upp i min blogg. Det kan vara en häst, stallpersonal, boxpersonal, tränare, ryttare eller något annat i vår galoppvärld som ni tycker man borde nämnt eller som är värt att nämna en gång till. Hör gärna av er!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer