Harry TOP

Tävlingsreferat: Fyrfaldigt Chaves på onsdagslunchen

3 november 2021 16:46

Jockey Elione Chaves var verkligen i segertagen i samband med lunchtävlingarna på Jägersro. Fyra fullträffar blev dagens facit. Elione inledde med Harry, fortsatte med Mouli Princessrose och Single Malt, för att slutligen följa upp sin hattrick med att lotsa Kissnfly först över mållinjen.

När Harry blir lämnad ensam i ledningen säljer han sig ofta dyrt. I dagens Guldhandicap serverade Elione Chaves den Lennart Jr Reuterskiöld-tränade fyraåringen en närmast perfekt resa. Maxios-sonen släppte egentligen aldrig någon motståndare in på livet över de 2 400 meterna.

Harry öppnade genast upp ett par längders ledning till huvudfältet där Repeat Offender (P Gråberg) och Xit (S Karlsson) låg fint positionerade. Men den här onsdagen kunde ingen fånga Harry. Stall Q C:s egenuppfödning förvaltade sitt övertag på bästa sätt över de avslutande 600 meterna och tog årets andra seger på ett fint sätt.

- Harry är lite entaktad och gillar att gå ensam i spets. Ett motstånd som idag klarar han att hantera, sade Lennart Jr Reuterskiöld om fjolårets Bro Park Trial-vinnare.

En dryg längd bakom vinnaren lyckades Xit betvinga gott avslutande Orb Craft (M Rodriguez) i kampen om andraplatsen.

Harry

Mouli Princessrose för andra gången

Jan-Erik Pettersson-tränade Mouli Princessrose har plötsligt funnit formen så här på höstkanten. I en 1 730 meter lång Järnhandicap bärgade Helsinki-dottern sin andra raka seger på kort tid. Fuxan reds av Elione Chaves, som därmed fick göra dagens andra besök i vinnarcirkeln.

Från en position som femma i ett fält där Loadline (M Rodriguez) stod för farthållningen i sällskap med My Spirit (C Lopez) sökte sig Mouli Princessrose ut i spåren i ingången till sista sväng och påbörjade ett avancemang.

Sixten Blixten (J Johansen) tog över kommandot från täthästarna en bit in på upploppet, men kunde sedan inte freda sig när Mouli Princessrose satte in slutstöten i de avslutande galoppsprången. Vid målgång skilde det en nos mellan de båda hästarna.

- Mouli Princessrose börjar få mer rutin och stallets hästar går bra. Vi får fundera på om det finns fler lopp för henne i år, sade Jan-Erik Pettersson, som även tränar trean Amazing Halo (P Gråberg).

Bo Nilsson både äger och har fött upp Mouil Princessrose.

Mouli Princessrose

Hattrick för både häst och ryttare

En 1 730 meter lång Silverhandicap utmynnade i en riktigt jämn upploppduell där gott avslutande Single Malt lyckades betvinga Weltruhm (C Lopez) strax före mållinjen. Den Francisco Castro-tränade treåringen reds av Elione Chaves, som liksom hästen tog sin tredje raka seger.

Elione Chaves gav Single Malt en lugn inledning i slutet av det sju hästar starka startfältet där Joker Face (J Johansen) tog hand om ledningen före Powerhouse (Narvaez Bravo) och Rastapopoulus (C Hartsmar). Först i utgången av sista sväng styrde han ut Swipe-sonen i spåren och gav full marschorder.

Powerhouse övertog ledningen från Joker Face med 150 meter kvar, men blev snart avlöst av Weltruhm (C Lopez). Den sistnämnde kämpade på bra, men tvingades kapitulera mot Single Malt’s fina spurt i de avslutande galoppsprången. Endast en nos skilde mellan de båda hästarna över linjen.

- Single Malt är en häst som förbättrat sig för varje start sedan vi började sadla ut honom på rätt distans. Jag tror att det finns god utvecklingspotential i honom inför nästa år, sade Francisco Castro om IKC Racings egenuppfödning.

Single Malt

Fjärde raka för Chaves

Stärkt av sin fina hattrick bytte Elione Chaves häst för att även ta en fjärde viktoria i sadeln på Kissnfly. Det femåriga stoet tränas av Jaana Alvesparr som även lade beslag på andraplatsen med Argos i den 2 200 meter långa Järnlöpningen.

Loki (A Berg) satte färg på loppet genom att dra undan i en klar ledning. Elione gav Kissnfly en betydligt lugnare inledning en bit ner i gruppen.

Först i början av upploppet gick Hallucinate-dottern på allvar i närkamp med ledarna och efter en jämn kamp med stallkamraten Argos (P Gråberg) och Valon (Narvaez Bravo) lyckades hon knipa sin tredje årsseger med en halv längd.

- Kissnfly har egentligen sin riktiga start först på söndag, så jag trodde inte riktigt på seger redan idag, sade Jaana Alvesparr.

Kissnfly

Fin comeback efter operation

Sparsamt startade Roycroft var tillbaka på kapplöpningsovalen efter en halsoperation. Med Carlos Lopez i sadeln visade Susanne Berneklints adept lovande takter genom att effektivt reglera sina fem konkurrenter i en 1 600 meter lång Maidenlöpning.

Från det innersta startspåret hade Roycroft inga problem att ta hand om taktpinnen i ingången till första sväng. Soldier Hollow-sonen fick sedan styra och ställa efter eget tycke.

Cibelle (E Chaves), som skuggat ledaren från start, gjorde ett litet försök att utmana en bit in på upploppsrakan, men kom aldrig riktigt i närheten av Roycroft, som spräckte segernollan med en halv längd.

- Roycroft har fortfarande mycket att lära sig, men jag tror att han kommer att bli riktigt bra. Vi ska försöka ge honom ytterligare någon start i år, sade Susanne Berneklint om irlandsimporten som ägs av Mr Ascot.

Roycroft

Civilon besegrade favoriten

Francisco Castro bokförde sin andradagsseger i en Maidenlöpning för den yngsta årgången. Den här gången hette segervapnet Civilon. Med Carlos Lopez i sadeln svarade Ulf Henrikssons egenuppfödning för en strong insats genom att plocka ner favoriten Una Matina över upploppet.

Carlos gav Civilion en lugn inledning längst bak i fältet, samtidigt som Little Angel (P Gråberg) uppvaktade Una Matina (J Johansen) i ledningen. Den sistnämnda försökte rycka vid upploppets början, men hade inget att svara med när Civilon spurtade förbi över de sista 150 meterna

- Civilon har haft en tendens att hänga mycket inåt i loppen, men han tycks förbättra sig för varje start. Det mesta lutar åt att vi går till vintervila nu. Jag tror att han kan bli en riktigt bra treåring, sade tränaren.

Ulf Henriksson har varit galoppen trogen i otaliga år, som tränare, ägare och inte minst uppfödare.

- Civlion var väldigt långbenad som föl. Han är visserligen inte anmäld till Derbyt, men jag hoppas ändå att han kan bli en duglig treåring, sade Ulf.

Civilon

Gift of Youth trivs i ledningen

Onsdagens tävlingar avslutades med Järnlöpning. Snabbast över de 1 200 meterna var Gift Of Youth från Marie Twomeys stall i Bergshamra. Lärlingen Angelika Berg den fyraårige englandsimporten.

Gift of Youth kom iväg fint från start och skuggade ledande Giant Sally (R Stålhandske) fram till ingången till kurvan då han skruvade upp farten ytterligare och tog över kommandot. Giant Sally försökte återta förlorad mark över de sista 150 meterna men fick snart rikta in sig på andraplatsen.

Gift of Youth är en riktig familjehäst. Han ägs av tränarmaken Jon Twomey och dottern Jessica Ryderling tog emot hästen i vinnarcirkeln.

- Gift Of Youth är inte så förtjust i Bro Parks dirttrack. Han gjorde det bra i förra starten och trivs bäst när han får gå i ledningen, sade Jessica.

Gift of Youth

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer