Fredagsbloggen cover Calvados.jpg

Galopphimlen har fått en ny hinderstjärna. Niclas Cronberg bloggar bland annat om Calvados, som efter en oerhört framgångsrik karriär har levt pensionärsliv hemma på gården i Strömsholm men nu har fått lämna jordelivet.

Fredagsbloggen: Nya stjärnor tar över när gamla lämnar

19 november 2021 20:54

Tvååringen som är något extra, ett fyndköp, galopphimlen har fått en ny stjärna och Ramone går till avel. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar.

Vividarling är något extra

I onsdags avslutades galoppsäsongen på Jägersro och vi fick se ett sto som jag tror att vi kommer höra talas om mycket nästa år. Tvååriga Vividarling med Jacob Johansen i sadeln såg läcker ut i sitt kval för två veckor sedan. Debutloppet på Jägersro i onsdags kunde inte slutat bättre för stoet. Det blev en väldigt enkel seger och när tränaren Lennart Reuterskiöld Jr konstaterar att det här är något extra, då lyssnar man.

Här kan ni läsa mer om Vividarling: Så fick Vividarling sitt namn

Vividarling

Vividarling i vinnarcirkeln tillsammans med ägare Vivi Munthe från Stall Gransäter.

Amon Ra ett fynd

Francisco Castro-tränade Amon Ra har alltid lovat mycket. Nyligen bytte hästen ägare och efter det har det blivit tre segrar på de senaste fyra starterna. Avslutningen över 1200 meter i onsdags var formidabel och Amon Ra blir intressant att följa nästa år.

Amon Ra VC

Christina Odenberg i Vi Tre I Skåne HB köpte in sig på Amon Ra för några månader sedan och sedan dess har englandsimporten fått göra tre besök i vinnarcirkeln.

Redirect imponerade

En annan vinnare i onsdags som jag måste nämna är Redirect. Treåringen, som tränas och reds av Madeleine Smith, testades på ny distans och det föll väl ut. Efter en mycket vass avslutning så han Redirect fram precis innan mållinjen och det såg ut att finnas en hel del krafter kvar.

Tävlingsreferatet från tävlingsdagen hittar ni här: Tävlingsreferat: Amon Ra avslutade säsongen på topp

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Redirect 2344.jpg

Redirect på väg in i vinnarcirkeln.

Årets champions på Jägersro

Tränarchampion på Jägersro 2021 blev Lennart Reuterskiöld Jr med över 6 miljoner insprunget till sina hästägare bara på Jägersro. 42 segrar på 144 starter på banan är ett imponerande facit av säsongen. Jacob Johansen blev jockeychampion, Alina Öhgren blev lärlingschampion och Kate Alvesparr amatörchampion.

Listan på alla champions hittar ni här: Lista: Årets champions på Jägersro Galop

Årets hästgala Klampenborg

På tal om champions - i kväll är det årets hästgala på Klampenborg. Det brukar vara en väldigt trevlig tillställning, men tyvärr så missade jag att anmäla mig i år.

Vi har glädjande nog fem svensktränade hästar som är nominerade. I kategorin årets tvååring så är två av de tre nominerade svensktränade. Eternity Tree från tränare Nina Lensviks stall och Zunzina från Lennart Jr Reuterskiölds stall. Bland nomineringarna till årets äldre häst finns ytterligare en Nina Lensvik-tränad, nämligen Suspicious Mind. Slutligen i kategorin årets handicapper så är två av de fyra tränade i Sverige. Det är Isla Bonita från Ellinor Rasmussons stall och Jonna Larsson tränade Kengät Jalassa. Självklart håller jag en extra tumme för de våra.

Klampenborgs hemsida kan ni se vilka som nominerats.

Foto: Burt Seeger
ISLA BONITA_D2I3523.jpg

Isla Bonita från Ellinor Rasmussons stall är en av fem svensktränade hästar som kan ta hem priser på årets hästgala på Klampenborg.

Charlotta Ericsson amatörchampion på Övrevoll

Vi fortsätter på temat champion. I förra veckan blogg nämnde jag de norska championaten. Nu har Övrevoll avverkat årets sista tävlingsdag och slutligen blev det svenska Charlotta Ericsson som blev amatörryttarchampion i vårt grannland. Det blev även den här dagen två svenska tränarsegrar genom Gimme Love (tränas av Lenitha Adolfsson) och Lady Daniela (Christoffer Andersson Rönnlund tränar).

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Khurshed 3275.jpg

Så här glad var Charlotta Ericsson efter att ha mottagit Hans och Ylva Engbloms hederspris på Göteborg Galopp i somras - och minst lika glad är hon säkert efter att ha blivit årets amatörryttarchampion i Norge!

Emelie Gustafsson trea i Fegentrimästerskapet

I söndags reds årets sista lopp för de kvinnliga amatörryttarna i världscupserien Fegentri. Finalloppet avgjordes i italienska Pisa och innan tävlingarna låg Emelie Gustafsson femma i serien, men hon hade chansen att ta brons. Emelie Gustafsson tog tillvara på chansen. Hon blev tvåa i sitt lopp i Pisa och det innebar att hon blev totaltrea i Fegentrimästerskapet. Hana Jurankova, som vann Fegentriloppet på Bro Park i oktober, blev totalsegrare.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Fegentri Bro Park 2021 DSC_3728.jpg

Gruppbild inför damernas Fegentrilopp på Bro Park den 31 oktober. Till vänster i bild står Emelie Gustafsson och bredvid henne står Hana Jurankova som blev totalsegrare i serien.

Ramone till avel

Det speediga stoet Ramone som haft stora framgångar på svensk mark har gjort sin sista start. Hon vann bland annat Breeders Trophy Juvenile och SM för 2-åringar. Hon är uppfödd av Rävdansen Stuteri och halvsyster till årets danska derbyvinnare Iron Butterfly. Det femåriga stoet som varit i träning hos Niels Petersen går nu till avel.

På galopsport.dk kan ni läsa mer: Dobbelt millionøse er gået i stutteriet i Danmark

Foto: Stefan Olsson
ramone.jpg

Ramone vinner på Bro Park.

Hur bra är El Guanche?

Kan El Guanche utmana I Kirk och Nocentsinkentucky? Robert Okpu har ställt frågan till Ricardo Ramallo på Jockeyklubben.se: El Guanche utmanar om sprintertronen

El Guanche

El Guanche importerades från Spanien i somras och har imponerat i sprintloppen på Jägersro.

Calvados var en perfektion över hinder

Calvados – en av de främsta hinderhästarna vi haft på senare tid i Skandinavien – har som 16-åring fått lämna jordelivet.

Jag talade med Dennis Persson som tränade Calvados under hela hans hinderkarriär. Det blev bland annat fem Champion Hurdle-segrar och vinster i Sverige, Norge och Polen. Dennis fick tips om Calvados av Lennart Reuterskiöld Jr som hade honom i träning och han köptes faktisk osedd till Stefan Ratell. Calvados var en perfektion över hinder, konstaterade Dennis. När man pratar med Dennis hör man verkligen hur mycket Calvados har betytt, inte bara för hindersporten utan också personligen för honom.

De som skötte allt med Calvados genom hela karriären var Johanna Hederström och Tobias Hellgren. Calvados var väldigt tuff när han var hemma och ville ha sina rutiner. Var man det minsta sen med maten så fick man verkligen höra det, berättade Dennis. Det var också Tobias som red Calvados vid 12 av hästens segrar.

Calvados största och mest känslosamma bedrift i mina ögon måste vara när han gjorde comeback 2018 och efter skada och överlägset vann Reinhold Swartlings Memorial med Niklas Lovén i sadeln.

Calvados har betytt mycket för många och även hästens tidigare ägare Vivi Svenby har vid jämna mellanrum kollat upp läget med honom, berättade Dennis Persson.

Under de senaste åren har Calvados levt som pensionär hemma på Dennis Perssons gård i Strömsholm och det är också där som han kommer att begravas.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Calvados 7354.jpg

Calvados tillsammans med Niklas Lovén, Dennis Persson och skötare Johnanna Hederström efter segern i Svenskt Champion Hurdle 2017. Totalt tog Calvados 20 segrar över hinder och 4 segrar på släta banan. Många hinderfans minns de otaliga duellerna mellan Calvados och Omoto Sando.

Frida rider i Frankrike

Avslutningsvis måste jag nämna norska Frida Valle Skar som har vunnit 30 lopp i Frankrike i år. Missa inte intervjun med Frida på Övrevolls hemsida:"Ikke drømt om at det skulle gå så bra"

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

AngelikaBerg.jpg AngelikaBerg.jpg

Hade det inte varit för en liten ponny som inte alls ville hoppa över hinder utan mest skenade omkring kanske Angelika Berg suttit på kontor idag. "Hemska tanke, det är ju jockey jag vill bli", säger hon och skrattar. Läs mer