Fredagsbloggen cover Steinar.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Steinar som vann på Jägersro i söndags.

Fredagsbloggen: Dubai i sikte när storloppssäsongen avslutas på hemmaplan

12 november 2021 14:51

Tvååringar som imponerade i helgen, två ston som tävlat färdigt, Dubai-spekulationer och vem är Jenny Duggan? Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar.

Höjdpunkter från söndagens tävlingar på Jägersro

Vilken tävlingsdag det blev i söndags på Jägersro!

Talang utöver det vanliga

Den inleddes med den kyligaste ritt jag någonsin sett på en galoppbana. För er som inte sett loppet - gå in och se reprisen av lopp 1 på Jägersro i söndags på Galopptips.se eller ATGs lopparkiv. Fredrik Reuterskiöld-tränade Fast Forward var stor favorit att vinna Valley Chapel Janos Tandaris Minne och som han levererade. Valmir Azeredo som satt i sadeln på Fast Forward rörde aldrig sig i sadeln. Det såg snarast ut som ett otroligt lätt träningsjobb. Segermarginalen var inte stor, men ridande Valmir litade på sin häst och behövde aldrig mana på honom något extra. Det ser verkligen ut som tränare Fredrik Reuterskiöld i Fast Forward har lyckats än en gång att få fram en talang utöver det vanliga.

Steinar mot Dubai

I Appelina Skånelandlöpning var det dags för nästa tvåårsstjärna att visa upp sig. För om han inte var en stjärna innan i allas ögon, så blev han det säkert efter loppet. Steinar är en väldigt stor tvååring och det går inte att missa honom i ledvolten när han går jämte sina kullkamrater. När Martin Rodriguez i sadeln på Steinar fick luckan in på upploppet växlade Steinar otroligt snabbt tempo för att vara så storväxt. Det var aldrig någon diskussion om var segern skulle gå.

Här har tränare Susanne Berneklint ett riktigt råämne och det ska bli väldigt spännande att se Steinar i Dubai.

En som också var väldigt imponerad av Steinar var ryttaren Martin Rodriguez som jag bytte några ord med efter loppet. Det var många superlativer om hur bra hästen var i loppet och hur fin han kändes.

Susanne berättade för övrigt att förhoppningarna är att resa ner till Dubai med trion I Kirk, Plata O Plomo och nämnda Steinar.

Tät slutstrid i Svenskt Kriterium

Vilken upploppsstrid det blev i Appel Au Maitre Svenskt Kriterium mellan Niels Petersen-tränade Hear The Drums och Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Tin Win. Till slut så visade det sig att Carlos Lopez hade fått Hear The Drums först över linjen. Det syntes upploppet ner att det handlade om två hästar som verkligen vill vara först. Båda ska bli väldigt spännande att se nästa år. Morten Myhre som äger Hear The Drums berättade för mig att man redan har köpt syskonet till Kriterievinnaren från Stuteri Hjortebo.

Lot Of Joy för Stall Perlen

Noteras kan att hela tävlingsdagen annars gick i Stall Perlens tecken. Stall Perlen sponsrade tävlingsdagen och namngav nästan alla lopp. Dessutom var både ettan och tvåan i Svenskt Kriterium efter Stall Perlens stjärna, avelshingsten Appel Au Maitre.

De fick även besöka vinnarcirkeln i Jockeyklubbens Avelslöpning efter att deras Lot Of Joy tränad av Wido Neuroth och riden av Jan-Erik Neuroth varit först i mål. Det här var Lot Of Joys sista start, nu ska hon säljas på Arqana Deauville i december så bättre kunde resultatet inte bli.

Det blev även seger för deras tvååring Appelaia som Jessica Long tränar. Shane Karlsson red stoet förtjänstfullt och Appelaia satte nosen först där det gällde på mållinjen.

Marta avslutade tävlingskarriären

Superstoet Marta i träning hos Vanja Sandrup gjorde sin sista start i karriären och avslutade med en stark andraplats bakom Lot Of Joy. Här kan ni läsa om Marta och Vanja Sandrup: Ett känslosamt avsked för Vanja och Marta

Här finns tävlingsreferatet från tävlingsdagen: Tävlingsreferat: Appel Au Maitres avkommor duellerade i Svenskt Kriterium

Här nedan finns ett bildspel:

Pjerrot tog ytterligare ett steg mot Svenskt Derby 2022

Klampenborg arrangerade sin sista tävlingsdag för året i lördags och sin vana trogen så reds Basnæsløb. Bent Olsen har varit tydlig med att Svenskt Derby är målet för Pjerrot och ett steg på vägen dit var säkert segern över de 1800 meterna. Marcos Robaldo satt i sadeln och troligen väntar nu ett Dubaiäventyr på den grå Pjerrot. Du kan läsa mer på Galopsport.dk.

Daytona Gold imponerade

Vid onsdagens tävlingar på Bro Park fortsatte framgångarna för Elione Chaves det blev en trippel den här gången. De tre vinnarna var Helmut, Yalla Yalla och Red Coultish.

En imponerande segrare fick vi se i tvååriga Caroline Malmborg-tränade Daytona Gold som med Andreas Tapia Dalbark i sadeln vann väldigt övertygande och det blir spännande att se fortsättningen. Tränare Caroline Malmborg besökte även vinnarcirkeln med Quagmire som reds till seger av Per-Anders Gråberg.

Här hittar ni referatet från tävlingarna: Tävlingsreferat: Trippelt Chaves på onsdagslunchen

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Daytona Gold DSC_4820.jpg

Daytona Gold och Andreas Tapia Dalbark vinner på Bro Park

Stort skandinaviskt intresse för Dubai

Flera svenska tränare planerar att anmäla hästar till vinterns Dubai World Cup Carnival. Susanne Berneklint har jag redan nämnt. Även Nina Lindberg Lensvik, Preben Sövik, Caroline Malmborg och Patrick Wahl är intresserade och Robert Okpu skrev i morse mer om detta i artikeln Stort svenskintresse för Dubai-karnevalen på Jockeyklubben.se.

Jag talade förresten med Niels Petersen om Dubai. Han berättade att han kommer att göra resan till Dubai i egen regi i år. Tanken är att han ska kunna förbereda hästarna han reser i väg med så optimalt som möjligt inför nästa säsong i Skandinavien. Planen är att han ska vara tillbaka i maj lagom till Pramms Memorial. Jag fick också reda på att planer finns på att starta flera av hästarna på Saudi Cup-dagarna som är den 25 och 26 februari.

Foto: Erika Rasmussen/Dubai Racing Club
Plata O Plomo wins MinaHamriya drc 300120.jpg

Susanne Berneklint-tränade Plata O Plomo vann i Dubai år 2020.

Malin Holmberg en vinnare i Abu Dhabi

Jockeyn Malin Holmberg har redan åkt ner till varmare breddgrader. Hon arbetar i Dubai för tränare Satish Seemar och ska stanna tills april. I helgen blev det vinst för Malin i Abu Dhabi och på Jockeyklubben.se kan ni läsa mer om det.

Foto: Jannicke Eilertsen
Malin Holmberg i Abu Dhabi IMG_7269.jpg

En glad Malin Holmberg efter säsongens första seger i Förenade Arabemiraten.

Övrevoll avslutar säsongen

På söndag avslutas säsongen på Övrevoll. På Övrevolls hemsida finns lite om vilka som blir champions i år. Anette Stjernstrand toppar listan bland amatörtränarna och hennes dotter Nathalie Mortensen blir tvåa av ägarna bakom Stall Perlen. Amatörryttartiteln står mellan två svenskor, Charlotta Ericsson och Evelina Rönnlund. Jag noterar också att Marie Lustig-tränade How Dare You kan bli segerrikaste häst

Förra torsdagen blev det två svenska segrar: Sandra Brolin-tränade Pine River och Anette Stjernstrands Astron. Det är mycket möjligt det blir ytterligare någon svensk seger i Norge innan säsongen är slut. Jag håller tummarna i alla fall.

Emelie Gustafsson rider Fegentri i Italien

På söndag rider Emelie Gustafsson ett Fegentrilopp i Pisa i Italien. Hon ligger just nu femma i serien, men har chansen att bli trea. Emelie blev i söndags totalsegrare i Wendes Artilleriregementes Cup.

Här finns en intervju med Emelie Gustafsson: Hamnade i galoppen av en slump – nu ska hon representera Sverige

Kul läsning om svenska Jenny Duggan

Missa förresten inte Anders Engmans underbara artikel om svenska Jenny Duggan som red för Godolphin i helgen: Livet mellan två telefonsamtal – nu rider Jenny för Godolphin

Punters.com.au kan ni läsa mer om Jenny Duggan och på Youtube kan ni se loppet The Golden Gift där Jenny Duggan red Ojai.

Foto: Australian Turf Clubs YouTube-kanal
Jenny Duggan.png

Svenska Jenny Duggan rider med framgång i Australien.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer

SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG

Vilken härlig fredagseftermiddag vi fick förra veckan när ”karnevalen” invigdes. På fredag är det dags igen och den här gången är det hela sju skandinavisktränade hästar i listorna som ska förgylla vår helguppladdning. Läs mer

Silent Night på Meydan 2022.png Silent Night på Meydan 2022.png

Ett stort gäng skandinaviska hästar, tränare och ryttare övervintrar i Dubai för att tävla under Dubai World Cup Carnival mellan januari och mars. Instagram, Facebook och Twitter fylls av bilder och videoklipp från träningen på mornarna, simpassen på eftermiddagarna och andra härliga ögonblick. Här har vi valt ut några av inläggen från den senaste månaden. Läs mer