Helmut TOP

Tävlingsreferat: Trippelt Chaves på onsdagslunchen

10 november 2021 16:45

Elione Chaves rider verkligen i medvind just nu. I samband med onsdagens tävlingar på Bro Park bokförde han en fin trippel i sadeln på hästarna Helmut, Yalla Yalla och Red Coultish. Den sistnämnde tränas av Roy Arne Kvisla som i likhet med Caroline Malmborg tog två dagssegrar.

Att innerspåret är närmaste vägen till mål visade Patrick Wahl-tränade Helmut i dagens inledande Silverhandicap. Med Elione Chaves vid tyglarna tog treåringen genast hand om taktpinnen i den 1 600 meter långa uppgörelsen och släppte sedan ingen över bron.

Helmut svarade effektivt ut stallkamraten Mirach (Narvaez Bravo) över de inledande 800 meterna. Helmet-sonen hade ett klart grepp vid upploppets början och svarade fint när Flying Barrel (C Hartsmar) och Grimeford Lane (E Nordin) närmade sig i slutvinjetten. Karriärens andra fullträff bärgades med en halv längd.

Helmut ägs av Mawa Racing AB och har matchats i några av de främsta årgångsloppen.

- Helmut har en tuff säsong bakom sig och det var nog bra för självförtroendet att han fick vinna idag. Han har hela tiden löpt som 2 400-metershäst, men det har ofta tagit emot sista 300, så idag testade vi lite kortare, sade Patrick Wahl efter sin 499:e tränarseger.

Helmut är uppfödd av Rävdansens Stuteri.

Helmut

Fångade in ledaren

Midnight Oil blev svaret i en 1 400 meter lång Järnhandicap. Tina Långström red Nadja Bellanders adept, som lyckades fånga in länge ledande Huddle i de sista galoppsprången.

Det gick undan från start när Huddle (A Berg) avancerade fram och satte utvändig press på ledande Cece Amazing (L Rios). Den förstnämnde tog över kommandot i ingången till kurvan, samtidigt som flera hästar vaknade till i huvudklungan.

Midnight Oil tog på allvar upp jakten på den flyende ledaren i utgången av kurvan, hämtade in meter för meter och strax före mållinjen lyckades Wilshire Boulevard-sonen slå klorna i Huddle för att avgöra med hals.

Midnight Oil tog sin andra seger i karriären och den första i Nadja Bellanders regi.

- Midnight Oil var mer startsnabb än vad jag hade räknat med och sedan kändes han stark hela vägen, sade Tina Långström om Tor Harry Sigfridsson-uppfödningen.

Midnight Oil

Spräckte segernollan efter stark spurt

Treåriga Nyx levererade en stark långspurt för Per-Anders Gråberg i en Järnhandicap över mastiga 2 350 meter. Därmed fick den Aase Marie Brown-tränade Juniper Tree-dottern smaka segerns sötma för första gången.

Nyx fick i sedvanlig stil en avvaktande inledning näst längst bak i ett fält där innerspårets Pushak (K Parkin) tog hand om ledningen före Dherby (J Landgren).

Gråberg satt avvaktande fram till ingången till sista sväng då Grey Runner (U Holmquist) och Daxxila (C Lopez) gick till attack och tog upp jakten på tätduon. Spurten ebbade dock ut för duon. Det gjorde den emellertid inte för Nyx, som fullföljde starkt längst ut i spåren och säkrade karriärens första seger med en hals före Deceiving Looks (C Hartsmar).

Karin Hammarling har fött upp stoet som ägs av Team Nyx. Detta var Aase Marie Browns tredje tränarseger.

Nyx

Ingen kunde matcha Quagmire

Caroline Malmborg-tränade Quagmire fick inte till det på gräsbanan för några veckor sedan. Betydligt bättre gick det i en 2 350 meter lång Silverhandicap där fyraåringen drog upp ett stenhårt tempo som ingen av konkurrenterna kunde matcha.

Med Per-Anders Gråberg i stigbyglarna tog Quagmire enkelt hand om ledningen i ingången till första sväng för att därefter dryga ut övertaget till Cava Queen (A Wallace) och Absolut Spirit (E Nordin) över bortre lång.

Le Havre-sonen svängde in på upploppsrakan i en klar ledning och visade inga större tecken på att mattas. Aboslut Spirit tog visserligen in en stor del av försprången men kom aldrig närmare än en halv längd.

- Quagmire är en härlig häst och en stor personlighet i stallet. Om han är på rätt humör och får sitt lopp så kan han en del, sade Caroline Malmborg om Stall Q:s valack, som tog sin tredje årsseger i tionde starten.

Quagmire

Visade hela sitt register

Elione Chaves bokförde sin andra dagsseger i sadeln på Yalla Yalla i en 1 200 meter lång Bronshandicap. Henrik Engbloms-adept visade en härlig stridsmoral genom att avvisa gott avslutande Sharp Eye över de avslutande 200 meterna.

Yalla Yalla fick en perfekt start men blev tämligen omgående utmanad av både Freya Lucy (U Holmquist) och Hypochondriac (M Dupuy). Den treårige Barocci-sonen skakade dock av sig konkurrenterna en bit in på upploppsrakan.

Trots att Sharp Eye (Tapia Dalbark) närmade sig betänkligt i kampen in mot mållinjen svarade Yalla Yalla storstilat och säkrade karriärens andra seger.

Henrik Engblom både äger och har fött upp Yalla Yalla.

- Idag blev det ett tufft lopp och Yalla Yalla fick visa hela sitt register. En ärlig och snäll häst som verkar trivas bäst på dirttracken, sade Henrik.

Yalla Yalla

Red Coultish besegrade stallkompisen

Med ett handicaptal på goda 76 såg Stick Together ut att ha en straffspark i en 1 200 meter lång Maidenlöpning. Storfavoriten fick dock spela andrafiolen bakom stallkamraten Red Coultish, som tillsammans med Elione Chaves drog undan till en lätt seger över de sista 200 meterna och ordnade en dubbel till tränare Roy Arne Kvisla.

Stick Together (P Gråberg) tog planenligt hand om ledningen men fick snabbt Red Coultish utvändigt om sig. Favoriten skruvade upp tempot med 600 meter kvar och hade fortfarande ett klart grepp vid upploppets början.

Men med 200 meter kvar började det komma grus i maskineriet, samtidigt som Red Coultish närmade sig med långa språng. I ett nafs tog Coulsty-dottern över ledningen och karriärens första seger bärgades med närmare tre längder.

- Jag hade ställt in mig på en andraplats. Men Red Coultish kom iväg bra från start och vi hittade en bra position strax bakom ledaren. På upploppet hade jag mycket häst att rida med, sade Elione Chaves efter sin tredje dagsseger.

Red Coultish ägs av Cervin Design och är uppfödd av Easy KB.

Red Coultish

En mersmakande debut

Tränare Caroline Malmborg presenterade en riktigt fin debutant i form av Daytona Gold. Med Andreas Tapia Dalbark i sadeln lämnade fuxhingsten konkurrenterna en bra bit bakom sig i en 1 600 meter lång Maidenlöpning.

Från en position som femma en bit bakom tätduon Innana Sacc (M Rodriguez) och Started It All (U Holmquist) började Daytona Gold förbättra sig genom svängen. En bit in på upploppsrakan avväpnade Helmet-sonen Innana Sacc på ett snyggt sätt för att slutligen accelerera ifrån med fem överlägsna längder.

- Daytona Gold skötte sig utmärkt idag. Trots debut kändes det nästan som att han inte gjort något annat tidigare, sade Andreas Tapia Dalbark.

En av de många delägarna i Daytona Racing är Per Tellaner som är VD på Kanal 75, mediebolaget som producerar alla sändningar från landets trav och galoppbanor.

- Det var väldigt nervöst så här i första starten, men jag tyckte Daytona Gold gjorde det väldigt lätt. Vi drömmer om att få en inbjudan till Dubai, men det återstår så klart att se om dagens prestation räcker. Oavsett vilket har vi en spännande säsong att se fram emot nästa år, sade Per.

Daytona Gold

Elins nionde årsseger

Onsdagens tävlingar avslutades med Silverstöveln för kvinnliga amatörryttare. Här tog Elin Ahlin sin nionde årsseger i sadeln på treårige Swiss Doctor. Swiss Spirit-sonen tränas av Roy Arne Kvisla som bokförde sin andra fullträff för dagen.

Swiss Doctor tog sig upp som tvåa ett par längder bakom Wild Tobacco (Moa Ek) i ingången till kurvan. Väl inne på upploppsrakan gled han fram i en invändig lucka, lade i en extra växel och tog enkelt över kommandot.

Who’s The Boss (Kate Alvesparr) försökte ta upp jakten över de avslutande 200 meterna, men fick snart rikta in sig på andraplatsen.

Detta var första gången som Elin Ahlin fick skriva in sitt namn i vandringspriset Silverstöveln.

- En stor häst som gick med fint invändigt och nästan avgjorde själv, sade Elin.

Swiss Doctor ägs av Rc Horse HB och är uppfödd av Löberöds Hästklinik AB.

Swiss Doctor

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer