Foto: Stefan Olsson
Penny Lane 5539.jpg

Emelie Gustavsson vinner ARK Sommarpokal på Jägersro 6 juni ombord Penny Lane

Hamnade i galoppen av en slump – nu ska hon representera Sverige

26 oktober 2021 17:10

Det började med att Emelie Gustavsson såg en rätt anonym annons: ”Vill du rida häst i olika miljöer”. Efter att ha tillbringat ungdomen på en ridskola i Värnamo lät det rätt spännande. Men att det skulle innebära galopphästar hade Emelie inte en aning om. – På den tiden visste jag inte något om galopp.

Idag är Emelie 24 år, jobbar som arbetsryttare hos Marie Lustig i Örkelljunga och ska på söndag representera Sverige i Fegentri – den världsomspännande serien för amatörryttare inom galoppsporten.

Säsongens nionde deltävling avgörs på Bro Park och för Emelies del blir det säsongens tredje start i Fegentri.

# Tvåa i Ungern.

# Femma i Belgien.

– Jag är jätteglad över att få vara med om det här, det finns ju så många duktiga amatörer i Sverige.

Men vi backar några år i tiden. Emelie fick chansen hos Marie Lustig, trots att hon kanske saknade en del kunskap.

– Egentligen hade jag nog inte så mycket hästkunskap när jag började där, utan jag har lärt mig efterhand tack vare Marie.

Från början var tanken kanske att stanna ett tag, planen efter fullbordat Naturbruksgymnasium med naturvetenskaplig inriktning var veterinär – men den planen är inte aktuell längre.

– Nej, just nu trivs jag väldigt bra här. Det enda jag vet säkert är att jag kommer att hålla på med hästar i framtiden också.

Genom åren har Emelie utvecklats som ryttare, hon har förbättrat sina siffror år från år. I år har hon också tagit steget fullt ut och börjat rida mot proffsen.

– Det är tufft, men samtidigt roligt och väldigt lärorikt.

Däremot låter det inte som om hon ska bli proffsjockey, utan trivs just nu väldigt bra med att vara amatör.

Årets säsong har inte bara inneburit ett lyft för Emelie utan för hela stallet. När detta skrivs har Marie Lustig sadlat ut 21 vinnare och ligger med det sexa i Sverige (fjortonde när det gäller inridna kronor).

– Hästarna har gått jättebra. Jag vet inte om det finns någon förklaring utan vi har bara jobbat på som vi gjort de senaste åren.

Men på söndag rider hon inte någon häst från det egna stallet, utan hon sitter på Spirit River som tränas av Göran Schillström.

– Jag tycker att det ser rätt öppet ut, men oavsett hur det går så ska det bli jättekul att få vara med.

Foto: Stefan Olsson
Penny Lane 5545.jpg

Emelie Gustavsson med sin tränare och arbetsgivare Marie Lustig.

Fakta/Svenska deltagare på Bro Park

Emelie Gustavsson

Kate Alvesparr

Elin Ahlin

Tina Henriksson

Giovanni Neri

Daniel Mattsson

Kim Stern

Fakta/Svenska deltagare på Bro Park

Emelie Gustavsson

Kate Alvesparr

Elin Ahlin

Tina Henriksson

Giovanni Neri

Daniel Mattsson

Kim Stern

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer