Framtiden ser ljus ut för Team Alvesparr

7 januari 2021

Det är drygt 30 år sedan Cheerleader vann Dianalöpning för tränaren Jaana Alvesparr. Över 30 säsonger i sporten, men kärleken är lika het fortfarande och senaste säsongen snuvades hon på amatörtränarchampionatet på Jägersro i säsongens absolut sista löp.

Argos
Peter och Jaana Alvesparr i Jägersros vinnarcirkel med Argos och jockey Ulrika Holmquist

 

– Det var lite surt, vi trodde att det var klart, säger hon med några veckors distans till andraplatsen.

För Jaana Alvesparr har det alltid handlat om hästar. Oftast galopphästar, men också ridhästar – och de senaste åren har hon även upptäckt travsporten. Så vi får börja med att fråga om vilken gren hon gillar mest:

– Galoppen, oslagbart. Kicken när grindarna öppnas, den går inte att beskriva, säger hon och tillägger:

– Jag mår nästan illa när någon av våra hästar kantrar till start.

Men om vi tar det från början så startade karriären i galoppstall och det var när Jaana slutade hos Hans Adielsson och semesterersättningen skulle betalas ut som hon blev ägare till Cheerleader. Som ersättning fick hon välja en häst och valet föll på Cheerleader. En bra häst, men Jaana hade också koll på en annan häst – Trivial Pursuit – som hon verkligen gillade.

– Jag tror det var 50 000 kronor han kostade.

Men det var för mycket även om Peter – Jaanas make sedan många år – var beredd att sälja sin motorcykel för att Jaana skulle kunna köpa hästen.

Ni vet förstås redan resultatet. Trivial Pursuit köptes av norska Stall Trick or Treat, gick i träning hos Wido Neuroth och vann både Svenskt och Norskt derby. Men tillbaka till Jaana och Peter – båda med hästkrafter som intressen.

– Jag var hästintresserad, Peter var en MC–kille.

Men Peter följde med Jaana till stallet, mockade boxar medan Jaana red och är idag en viktig kugge i Team Alvesparr som har basen på Vasaholm – Torna Hällestad – någon mil utanför Lund.

Cara Blanca
Hela familjen Alvesparr tar emot Cara Blanca och Elione Chaves i vinnarcirkeln. Från vänster Jaaana, Peter och deras dotter Kate

 

Tillbaka till det glada 90–talet då familjen hade tiotalet galopphästar och förutom Cheerleader kan vi nämna en sådan som Bloobert. Så kom finanskrisen som drabbade så många, Jaana och Peter slutade med galopphästarna och la all kraft på det familjehem de drivit de senaste 30 åren.

Men det var egentligen inte ett slut med galoppsporten, det var egentligen en paus. När dottern Kate började rida fick hon en ponny med en otrolig galopp och vann ”allt” inom ponnygaloppen. För drygt tio år sedan, när hon fyllde 15, ville hon ha en riktig galopphäst. Jaana och Peter Alvesparr köpte sex hästar.

– Vi hade ju allt kvar från förra gången vi höll på med galopphästar och vi tränade Kates ponny precis på samma sätt.

Så det är tack vare Kate som Jaana och Peter kom tillbaka i sporten. Jaana fick ansvaret för ponnygaloppen som vid den tiden låg under ridsportförbundet och Team Alvesparr hade både tävlingshästar och en egen uppfödning inom galoppsporten.

– Hästarna och galoppen är vårt sätt att andas från det ibland tuffa jobbet med familjehemmet för ungdomar som behöver lite extra stöd.

Förutom behandlingshemmet och galopphästarna driver familjen också en ridskola och Jaana själv är domare inom hästhoppningen på den absolut högsta nivån – vi talar alltså om OS och VM – men syns även ofta på nationella tävlingar i distriktet.

– Det brukar vara 48 gånger om året, men nu – ingenting. Fast vi ser en liten ljusning, jag ska till Qatar och Dubai i februari så vi hoppas att det kan komma igång.

poppapp kate alvesparr peter alvesparr
Kate Alvesparr och Poppapp

Tillbaka till galopphästarna och Jägersro, dottern Kate red ut för ett par olika stall och där någon gång träffade hon hovslagaren Jess Calleja. Idag har paret två barn som indirekt är orsaken till travintresset. För där bland graviditeterna fick hon erbjudande om att jobba på Brodda, ett travstuteri intill Skurup, och numera har Jess och Kate ett par travhästar.

– Jag har träffat en massa nya människor bland travamatörerna, jätteroligt, säger Jaana.

Men det är alltså galoppsporten som är den stora kärleken. Två år i rad har de slutat tvåa bland amatörtränarna på Jägersro; först snuvade av Nina Lensvik och senaste året av Maria Hagman– Eriksson.

– Nu ska vi ta titeln 2021, det är målet.

Men när jag frågar om vilken häst som kommer att lyckas bäst blir Jaana – för en gångs skull – tyst.

– Det beror så mycket på propositionerna och hur loppen ligger...

Vi kan i alla fall inte låta bli att fråga om Argos, ni vet den store hästen som skrällde för Ulrika Holmquist och sedan kanske tagit andra raka någon vecka senare om den inte fått ett rejält stopp på vägen.

– Han är stor som ett hus och lång och har haft en del otur under året.

Precis som många hästar har han en starkare och en svagare sida, men i hans fall är det extremt. Nu fick Jaana hjälp med dressyrträning och hästen blev starkare. Tanken är att Kate Alvesparr ska fortsätta den dressyrträningen för att bygga upp den stora hästen.

– Det går inte att byta galopp på honom, det måste han göra själv. Annars fungerar det inte. Och mellan raderna hör man att Argos kan nog bli något över längre distanser med ytterligare träning. Men Jaana nämner också Cara Blanca som tjänade 350 000 kronor och vann fyra lopp. Hon har hunnit bli mamma till Top Gear (född 2019 med Hallucinate som pappa) och Maverick (född 2020 med Appel Au Maitre som pappa), dessutom är hon dräktig igen.

Så framtiden ser ljus ut för Team Alvesparr.

Anders Engman
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer