Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Ingen publik på galoppbanan MOF200712-02801.jpg

Galopptävlingarna arrangeras tills vidare utan publik.

Fortsatt publiklöst på galoppbanorna

9 april 2021 08:54

Galoppsäsongen inleds på söndag när Jägersro Galopp arrangerar vårens första tävlingsdag. Säsongspremiären sker inför tomma läktare. Vi kämpar, liksom resten av världen, med konsekvenserna av coronapandemin. Det innebär att vi fortfarande inte kan släppa in publik på tävlingsovalerna.

Vanligtvis är vårpremiären en dag då hästägare, aktiva och andra galoppintresserade möts igen efter tävlingsuppehållet. Tyvärr behöver vi vänta med att träffas på galoppbanorna. På grund av coronapandemin genomförs Svensk Galopps tävlingsdagar fortfarande utan publik.

– Vi hoppas förstås att läget ska förbättras och att vi snart kan öppna upp för publik igen. Det beror på smittläget och på vad Folkhälsomyndigheten och Regeringen beslutar. Tillsammans med Svensk Travsport arbetar vi med olika tänkbara scenarier och lösningar, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Svensk Galopps nuvarande restriktionerna gäller tills vidare och innebär att tävlingsområdet är en arbetsplats, där enbart de som arbetar på dagen får vistas. Endast banpersonal samt aktiva med starthäst den aktuella tävlingsdagen få tillstånd att vistas på tävlingsområdet under tävlingsdagar. Hästägare har inte tillgång till tävlingsområdet.

Utöver detta genomförs ytterligare åtgärder för att säkerställa arbetsmiljön på tävlingsdagar. Det är strikta rutiner och riktlinjer för aktiva och banpersonal för att minimera risken för smittspridning. De personer som har tillstånd att besöka tävlingsområdet får information om de rutiner och riktlinjer som gäller inför varje tävlingsdag

– Vi tar pandemin på största allvar och vi har ett ansvar gentemot ryttare, tränare, hästskötare och personal för att säkerställa arbetsmiljön på tävlingsdagar.  Riktlinjerna ska följas för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt, säger Dennis Madsen.

På grund av pandemin har de första ponnygalopptävlingar ställts in. Säsongsstart för ponnygaloppen planeras till den 9 maj. 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Penny o Stargaze 5989.jpg Penny o Stargaze 5989.jpg

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra." Läs mer

Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om höjdpunkterna från Stockholm Cup-dagen i söndags, några hästar (och tränare) att hålla ögonen på i framtiden och att tre svenska arabhästar reser till Nederländerna i helgen. Läs mer

Dominic 9596.jpg Dominic 9596.jpg

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar. Läs mer