Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Ingen publik på galoppbanan MOF200712-02801.jpg

Galopptävlingarna arrangeras tills vidare utan publik.

Fortsatt publiklöst på galoppbanorna

9 april 2021 08:54

Galoppsäsongen inleds på söndag när Jägersro Galopp arrangerar vårens första tävlingsdag. Säsongspremiären sker inför tomma läktare. Vi kämpar, liksom resten av världen, med konsekvenserna av coronapandemin. Det innebär att vi fortfarande inte kan släppa in publik på tävlingsovalerna.

Vanligtvis är vårpremiären en dag då hästägare, aktiva och andra galoppintresserade möts igen efter tävlingsuppehållet. Tyvärr behöver vi vänta med att träffas på galoppbanorna. På grund av coronapandemin genomförs Svensk Galopps tävlingsdagar fortfarande utan publik.

– Vi hoppas förstås att läget ska förbättras och att vi snart kan öppna upp för publik igen. Det beror på smittläget och på vad Folkhälsomyndigheten och Regeringen beslutar. Tillsammans med Svensk Travsport arbetar vi med olika tänkbara scenarier och lösningar, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Svensk Galopps nuvarande restriktionerna gäller tills vidare och innebär att tävlingsområdet är en arbetsplats, där enbart de som arbetar på dagen får vistas. Endast banpersonal samt aktiva med starthäst den aktuella tävlingsdagen få tillstånd att vistas på tävlingsområdet under tävlingsdagar. Hästägare har inte tillgång till tävlingsområdet.

Utöver detta genomförs ytterligare åtgärder för att säkerställa arbetsmiljön på tävlingsdagar. Det är strikta rutiner och riktlinjer för aktiva och banpersonal för att minimera risken för smittspridning. De personer som har tillstånd att besöka tävlingsområdet får information om de rutiner och riktlinjer som gäller inför varje tävlingsdag

– Vi tar pandemin på största allvar och vi har ett ansvar gentemot ryttare, tränare, hästskötare och personal för att säkerställa arbetsmiljön på tävlingsdagar.  Riktlinjerna ska följas för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt, säger Dennis Madsen.

På grund av pandemin har de första ponnygalopptävlingar ställts in. Säsongsstart för ponnygaloppen planeras till den 9 maj. 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tiger Wolf TOP Tiger Wolf TOP

Ylva Brandt-tränade Tigerwolf ser ut att ha övervintrat väl. I onsdagens huvudbegivenhet på Bro Park, en Open Handicap över 1 200 meter, säsongsdebuterade irlandsimporten på ett lika fint sätt som han avslutade fjolåret. Med Andreas Tapia Dalbark i sadeln kunde åttaåringen bärga sin tredje raka viktoria. Läs mer

Den danska storloppssäsongen inleddes på lördagen med Danish Jockey Club Cup (L) och Per-Anders Gråberg bara fortsätter att vinna sedan comebacken i april.

I huvudloppet vann Gråberg och Cathrine Erichsen-tränade Match Maker före favoriten King David och Christmas. Titelförsvararen Freestyler, tränad av Jessica Long, slutade femma. Segern var värd 110 000 DKK. Per-Anders Gråberg vann också Al Shemali Sceptre Stakes med Sören Jensen-tränade Margrethe. Tvåa var Malekha och duktig trea var den numera Roger Osberg-tränade Blue Gem. Segern var värd 100 000 DKK.

I det fjärde loppet segrade Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki), ägd av Grytåsa Ridcenter AB. Uppfödare till stoet, som tog sin första seger, är Scanstar Farm AB. I segersadeln satt Cornelia Hartsmar. Redan i loppet efter var det dags för svensk seger igen. Irlandsfödde Moomba vann sitt första lopp i karriären. Chess Racing AB äger valacken som reds av Shane Karlsson och tränas av Jessica Long.

Vi fick ytterligare en svensk uppfödarseger i det åttonde loppet. Sankt Peder, uppfödd av Tor Harry Sigfridsson, vann under Andres Chavez. Bent Olsen tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk, nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk.

MATCH MAKER_D2I7035.jpg
Gulfstream Tiger TOP Gulfstream Tiger TOP

I sin första start sedan den 12 juli ifjol svarade Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Gulfstream Tiger för en mersmakande insats när han tillsammans med Jacob Johansen lämnade konkurrenterna bakom sig. Stall Junior tog även hem dagens Guldhandicap med Sel Sea. Ytterligare en tränare som säkert var nöjd med dagen var Peter Jardby, som tog en fin dubbel med A Certain Romance och Moojim. Läs mer