Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Mesmerize DSC_5826 copy.jpeg

Mesmerize vinner med Fredrik Janetzky, före Kanons Electra.

Första uppfödningen kan ge en SM-seger

26 augusti 2022 12:45

Det behöver inte vara det största loppet som framkallar de stora känslorna. Christopher Roberts har vunnit mycket, men när Mesmerize debuterade med seger för ett par veckor sedan var det något alldeles speciellt: "Jag får erkänna att då blev det lite blött i ögonen." På söndag startar Mesmerize i SM för 2-åringar och bara att ha en häst till start i SM är stort, även om det nog är så att han kommer att vara ännu bättre som 3-åring.

Christopher är kanske mest känd som hinderryttare, han driver en liten rörelse tillsammans med hustrun Elin på den egna gården i Håbo–Tibble – bara tio minuter från Bro Park.

Lite kul blir det när jag frågar om Christophers meriter.

– Vänta lite, jag har priserna i rummet intill så jag kan gå och läsa på dem. Jag var hinderchampion 2011, 2013, 2014, 2017 och 2018. Amatörryttarchampion slätt 2010.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_1449.jpeg

Christopher Roberts, en av Sveriges mest framgångsrika hinderjockeys, vann årets Svenskt Champion Hurdle med Monsieur Vic. Christopher är också hästägare och uppfödare i liten skala och driver en träningsrörelse med sin fru Elin.

Men nu skulle vi blicka framåt. Träningslistan omfattar två (!) hästar, men på gården finns också en liten shettis och Mesmerizes mamma She’s a Dime med ett litet föl. Miljön är perfekt för hästar, det finns skogsslingor att rida på, ett ridhus och stora härliga fält. Hästarna går ut i generösa hagar som Christopher har koll på från sitt skrivbord.

– Tidigare hade vi hästarna på Angarn, men nu kan vi ha dem hemma och det ger en helt annan koll på utfodring och allt annat.

Ett gäng kameror gör också att Christopher ser att allt är som det ska. För han sitter på gården och sköter sitt jobb som nationalekonom på ett konsultbolag, samtidigt som han övervakar hästarna.

När han lämnar skrivbordet är det också han som sköter ridträningen tillsammans med Elins dotter Engla Tunmar (nybliven amatörryttare som hunnit göra tre starter).

– Givetvis bollar vi alla idéer med Elin, men det är vi som gör det mesta här på gården.

Om vi återvänder till Mesmerize och den där första segern som var så speciell så förklarar Christopher varför:

– Vi hade mamman i träning, ägde henne. Sen beslutade vi att hon skulle betäckas och det var då som Eva Andersson Manning kom med som delägare. Mesmerize föddes hos Lina Söderberg och Daniel Wirenstål och var där sitt första år. Sen kom han hem, vi har skolat honom. Det är vår första uppfödning och sedan vinner han sin debut. Det var känslosamt.

Mesmerize har givetvis tränats på gården, men också gått en del jobb inne på Bro Park. Då ofta tillsammans med Maxmartin som Christophers mamma Maria Andersson äger och tränar.

– Det är ju lite roligt, de gick jobb tillsammans så sent som i morse [torsdag] och sen ska de mötas i SM.

Den lilla rörelsen på gården är också på väg att växa. Just nu håller Christopher på att sälja sin motorcykel (han ledsnade på att det aldrig finns tider för uppkörning) och sen vill han få loss lite pengar. Tanken är att veckan efter SM köpa en fölkompis till Mesmerizes lillebror.

– Vi har redan sett ut den hästen och tanken är att sedan sälja den som andelshäst, så jag hoppas att det finns intressenter.

Och det k a n bli ytterligare nyförvärv. Christopher och Elin har tittat ut en häst på auktionen i Göteborg som, om det blir affär, också ska bli andelshäst.

Men först ska Mesmerize starta i SM och när vi frågar om chansen vill han ligga lite lågt.

– Det är en stor häst, 1.68 skulle jag gissa och vi trodde inte att han skulle vara klar redan. Så vi får se hur det går. Som jag sagt tror jag att han blir ännu bättre nästa år och då över lite längre distanser.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_5829 copy.jpeg

Mesmerize på väg in i vinnarcirkeln på Bro Park.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jet Action TOP 6878 Jet Action TOP 6878

I söndags avgjordes årets sista tävlingsdag på Jägersro Galopp och i slutet av tävlingsdagen kunde årets champions koras. Det var riktigt jämnt i några av championatstriderna och spännande in i det sista! Läs mer

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Footfall TOP Footfall TOP

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger. Läs mer