Foto: Elina Björklund
Alegretto TOP

Fest i stallet oavsett resultat: Racehorses and Bubbles lockar nya ägare till galoppsporten

7 juni 2024 10:24

På söndag drömmer 30 förhoppningsfulla delägare om att svenskfödda Allegretto ska vinna Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park. Vid mållinjen väntar 415 000 kronor (och svenskbonus) på vinnaren.

– Även om vi inte vinner tror jag att han kan tjäna en fin slant, säger tränaren Annika Sjökvist och tillägger:

– Hur det än går avslutar vi dagen med en hästägarfest i stallet, fast extra roligt vore det ju om vi skulle ha något att fira.

Som ägare till Alegretto står ”Racehorses and Bubbles”, ett andelsägande som Annika själv dragit igång för att minska alla trösklar in i sporten.

– Idén har jag fått från ”Min galopphäst” [ett andelskoncept som drivs av Jessica Ohlsson och Mathias Söderlind]. Där var det 700–800 delägare på varje häst, jag ville ha lite färre ägare på varje häst.

Annika satte sig och räknade, det skulle vara enkelt och klart. Allt ingår, även veterinär och resor. Endast procenten till jockeyn på inridna pengar dras bort från den den summa som hästarna tjänar. Så konceptet är enkelt.

  • En andel kostar 2995 kr, det är 30 andelar per häst.
  • Månadskostnaden är 940 kr.
  • Två gånger om året delas de pengar som hästen sprungit in ut till delägarna.
  • I december varje år får ägarna en fråga om de vill vara kvar som ägare även följande år.

– Jag har fått in många nya ägare som mer eller mindre halkat in i sporten på ett bananskal. De är kanske inte beredda att satsa några jättesummor och inte heller riskera något. Här ser de precis vad det kostar.

Och det där med att hoppa av i december, den möjligheten är det inte många som utnyttjar.

– Nej, det har väl totalt varit 3-4 stycken.

Alegretto i vinnarcirkeln

Alegretto tillsammans med några av sina delägare efter den övertygande segern för ett par veckor sedan.

Förra året, när Annika var sjuk en period och inte var så mycket i stallet, gick hon också en online-kurs i att bygga upp hemsida. Den kunskapen har hon sedan använt för att göra en enkel och tydlig sida om ”Racehorses and Bubbles” där hon t o m har en webbshop där du kan köpa din andel.

– Det trillar in nya ägare hela tiden. En del har jag inte ens sett eller pratat med, de köper sin andel och sedan träffas vi på tävlingarna eller vid andra träffar.

Ägarna får nyhetsbrev, information om sporten och hästarna – eller som nu på söndag en tillställning för alla ägare i stall Annika Sjökvist.

– Vi måste få in nya ägare till sporten och det här känns som en bra introduktion. Och jag måste säga att jag är förvånad hur bra allt har fungerat.

Givetvis har framgångarna gett ringar på vattnet. Brookhaven, som startar i Bobbie Killicks Minneslöpning med 75 000 kr till vinnaren, har startat elva gånger. Det har gett fyra segrar och fyra andraplatser på de starterna och han har tjänat 325 000 kronor.

Annika utvecklar hela tiden sin satsning och hon har precis köpt en 2-årig Breeze-up häst. Den har bara varit en dryg vecka i stallet och snart är hälften av andelarna slut,

– Det är en premiumhäst, hon var jättefin men också dyrare. Så en andel i henne kostar 8 995 kronor, sen är det samma månadskostnad.

Det lite roliga är att hästen inte är döpt ännu, utan de femton första delägarna får ge namnförslag som det sedan ska röstas om.

Vi måste förstås kolla hur ankarna går om Alegretto (han har gjort två starter och slutat etta och tvåa) inför Jockeyklubbens 2000 Guineas.

– Vi fick ett litet stopp i april och tappade en månads träning, men han känns så bra så vi beslutade att ta chansen i alla fall.

Under alla omständigheter kommer de flesta av ägarna att vara på plats på Bro Park på söndag. Bara att ha starthäst vid en av Sveriges absolut finaste tävlingsdagar är stort, dessutom i ett av de största loppen.

Och skulle det gå bra så blir det säkert en hel del ”Bubbels” också.

Här kan du läsa mer: https://galoppas.com/racehorsesandbubbels-andelshastar/andelshastar

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer