Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Fearless Phil - tävlades av Peder Fredricson

30 oktober 2017

I vår artikelserie om galopphästarnas liv efter galoppkarriären berättar vi den här veckan om Fearless Phil som tävlades med fina framgångar av Peder Fredricson i fälttävlan.

Fearless Phil (USA) född 1988 mbr val (Ziggy’s Boy-Ancient Glory /Sir Ivor) Max hcp 74 galopptränare: Bengt Bengtsson

Med tanke på Sveriges EM hjälte Peder Fredricson - kommer ni i håg Fearless Phil?
Han köptes i Newmarket på October sales 1990 och valdes ut av tränare Bengt Bengtsson. Fearless hade startat en gång och var maiden, helt i Bengts smak när han köpte hästar i England.

fearless phil bengt bengtsson newmarket
Bengt Bengtsson inspekterar Fearless Phil på auktionen i Newmarket
Foto: Anneli Cavalli-Björkman

 

Fearless Phil var en häst med otrolig utstrålning och snygg som få. När Bengt longerade alla nyinköpta hästar från England första gången och han kom till Fearless så utbrast han ”när dom andra tar två galoppsprång så tar denne ett”, Bengt var nöjd med sitt nyförvärv. Prislappen var 5000 guinness.

Han var stor, sen och spåddes bli en bra 3-åring. Han levde upp till förväntningarna och vann fem gånger med besök i vinnarcirkeln på tre olika banor, Jägersro, Täby och Klampenborg. För er som har varit med i sporten några är så kan man konstatera att Annette Bengtsson var i gott sällskap med dom andra segerjockeyerna Fredrik Johansson, Janos Tandari och Aldo Videla.

Första gången han startade på Klampenborg var han först över mållinjen vilken inte tillhör vanligheterna eftersom den kuperade bortre långsidan ofta ställer till lite bekymmer första gången. Fearless Phil visade redan när han levde galoppörliv hos Bengt Bengtsson att han inte bara var bra på att springa utan att hoppa också. Bengt hade små hingsthagar med väldigt högt staket. En dag var den ena hingsthagen tom, staketet var helt och grinden låst och kedjan satt som den skulle, men ingen häst. Fearless Phil var borta och efter ett tag så hittade man honom strosandes ute på åkern. Det fanns ingen annan förklaring än att han hade hoppat ut från hagen. Ingen annan häst hade gjort det varken innan eller efter Fearless bravad.

peder fredricson fearless phil
Klipp från Tidningen Ridsport om Peder Fredricson och Fearless Phil
Foto: Krister Lindh

 

Wow, vilken ny karriär han fick med Peder Fredricson efter att han lämnade galoppsporten. Han är historisk genom att vara den förste som vann Falsterbo Hunting. Var tvåa i SM i fälttävlan, vann en internationell enstjärnig fälttävlan och placerad bland annat i tvåstjärnig fälttävlan i Chantilly, Frankrike . Fearless var Peder's OS hopp inför Sydney men blev tyvärr skadad. En fantastisk långgalopperad allroundhäst med bra psyke och stayeregenskaper som gillade att hoppa.

Anneli Cavalli-Björkman

 

Kompletterande text om Peder Fredricson och fullblodshästar:

Fullblodsstoet Hilly Trip var OS-medaljören Peder Fredricsons första stora häst. Stoet kom till Flyinge som 3-åring då hon var inte tillräckligt snabb för galoppbanan. Med Hilly Trip red Peder 1992 sitt första OS i Barcelona där ekipaget slutade på 14:e plats.

- Hilly Trip var en fantastiskt intelligent häst. Hon har satt grunden till hur jag arbetar med hästar i dag. Flip´s Little Sparrow har ungefär samma temperament som Hilly Trip, det är nog därför jag tycker så mycket om henne. Jag har jobbat med en hel del fullblod genom åren och det är en fantastisk ras, säger Peder Fredricson.
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer