Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Favoritfall på Andra advent

19 juni 2013

V4-favoriterna lyste med sin frånvaro under Andra advent på Täby Galopp. Trots det landade utdelningen på inte alltför imponerande 4 230 kronor. Den största överraskningen var 12-oddsaren Hawk And I, som spurtade undan till en lekande lätt seger under Manuel Santos.

Ididitmyway

Jacob Johansen inledde tävlingsdagen på samma sätt som han avslutade gårdagen, nämligen med seger. Runt slutsvängen fick han jobba frenetiskt ombord på tredjehandsfavoriten Ididitmyway, från Lennart Jr Reuterskiölds stall i Skåne. Arbetet gav utdelning. Över upploppet plockade Swedish Shave-sonen in meter för meter på ledande La Orejona (E Chaves) och lyckades få nosen först över mållinjen i det sista galoppsprånget.

- Ididitmyway är en ganska ordinär häst, som fungerar bäst när tempot inte är så högt. Jag tror att han trivdes fint på den lite tungsprungna banan idag, sade Lennart Jr Reuterskiöld om Sandstöd Racings fyraåring.

Utgångsvärdet på V4-spelet blev 146 kronor.

Novasun har hittat formen

Jacob Johansen var nära att få en ny seger i V4-2. I utgången av slutsvängen såg han ut att ha förstaplatsen som i en liten ask ombord på norske Hakuna Matata. Men med 300 meter kvar dök Novasun upp som gubben i lådan och snuvade favoriten på segern.

Under Dina Danekilde kunde Most Welcome-sonen inte alls vara med i startrusningen där främst Red Hurricane (L Santos) och Barsac (E Chaves) kivades om spetspositionen. Runt slutsvängen gjorde Dina ett smart spårval med Novasun och avancerade fram invändigt om fältet. Väl inne på upploppet kom luckan som på beställning och sedan var tredje årssegern ett faktum.

- Jag känner hästen sedan tidigare och vet att han har styrkan att vinna från i stort sett alla lägen, sade Dina Danekilde.

Novasun har verkligen lyft sig ett snäpp under höstkanten.

- Novasun är en relativt sent utvecklad häst. Precis som sin halvsyster Novasky har han sitt vassaste vapen på slutet. Nu har Novasun gjort sig förtjänt av lite vintervila, sade Tommy Gustafsson.

Hawk And I plockade fram en extra växel

Conline Silverhandicap (V4-3) fick en dramatisk inledning när lärlingen Malin J Karlsson tappade stigbyglarna i sadeln på Satang. Malin visade prov på god balans, lyckades hålla sig kvar i sadeln på femåringen och skar faktiskt mållinjen som god fyra.

Åt vinnaren Hawk And I fanns emellertid inte mycket att göra. Under Manuel Santos plockade den Yvonne Durant-tränade Hawk Wing-sonen fram en extra växel i början av upploppet och accelererade undan till en komfortabel viktoria.

3,5 längder bakom vinnaren fullföljde Maddox fint som tvåa. Tredjeplatsen gick till Brave Hawk (G Solis), Yvonne Durants andra häst i fältet.

- Hawk And I var oförklarligt blek i förra starten, men hästen har sett fin ut i träningsrundorna och har inga problem med att springa på krävande vinterbanor.

Hawk And I är utrustad med speciella nedfällbara blinkers, även kallade norsk gas.

- Hawk and I är lite speciell och har en tendens att pulla väldigt mycket från start. Därför är det bättre att han inleder loppet utan blinkers, sedan kan jockeyn fälla ner dem vid ett lämpligt tillfälle, sade Yvonne.

På tur för seger

V4-avslutningen blev delvis en repris av V4-3. Den här gången var det Elione Chaves som tappade stigbyglarna ombord på Molino. Även Elione löste uppgiften på ett utmärkt sätt och trots debaclet skar även Molino mållinjen som god fyra.

Bo Neuman-tränade Georgeblack stod lite på tur för seger efter två mersmakande tredjeplatser den senaste månaden. Annelie Hollstenius gjorde inga misstag i sadeln på fyraåringen. Efter en avvaktande inledning rundade Eishin Dunkirk-sonen det tolv hästar starka startfältet runt slutsvängen och drog till slut det längsta strået efter en upploppduell med favoritspelade Simons Wood (Pilroth).

- Jag tycker att Georgeblack stod bra till i loppet idag och Annelie känner hästen sedan tidigare. Hon vann med honom vid ungefär samma tid ifjol. Om han inte höjs för mycket i handicap så blir det nog en ny start redan nästa vecka, sade tränare Bo Neuman.

Efter Georgeblacks seger fastställdes V4-utdelningen till 4 230 kronor.

Nya framgångar för Racemusic

Ägargänget i Racemusic HB har skördat härliga framgångar med Jelly Roll och Erroll tidigare i år. Nu återstår det att se om Thelonious kan bli lika bra. Under Leonard Rios tog Nicolotte-sonen genast hand om taktpinnen i en Svenskmaidenlöpning över 1 600 meter. Pick Me och Dina Danekilde avslutade starkt sista biten, men utgjorde aldrig något egentligt hot mot vinnaren, som bärgade den översta pallplatsen med 2,5 lätta längder.

- Det här var faktiskt lite oväntat. Thelonious var ganska tunt jobbad inför dagens start och planen var egentligen att han skulle avlägga sitt maidenship om ett par veckor. Det ingick inte heller i planen att han skulle gå i ledningen. Tanken var att han skulle backas ner i fältet, men det spelar egentligen ingen roll, det viktiga är naturligtvis att han vann, sade Patrick Wahl.

Överlägsen Lucky Lad

Johan Reuterskiöld-tränade Lucky Lad svarade för dagens mest överlägsna prestation i en Maidenlöpning över 2 000 meter. Under Elione Chaves tog Black Sam Bellamy-sonen tidigt hand om taktpinnen och drog undan till en överlägsen sjulängderviktoria över upploppsrakan.

Lika säker tvåa var Francisco-tränade Mensajeera och Isadora Karlsson.

Med en fjärdeplats i Breeders’ Juvenile och en femteplats i Svenskt Kriterium har Omar Zawawis tvååring redan visat att han kan hävda sig mot de bättre i årgången.

- Med tanke på hästens tidigare prestationer hade jag en känsla av att han skulle ta hem segern idag. Nästa år siktar vi främst på Danskt Derby och Breeders’-loppen, sade Johan Reuterskiöld.

Hård kamp om championtäcket

Vanunu brukar vara lite besvärlig innan han går in i starboxarna. Dagens start i KRAFFT Treårselit var inget undantag. Men när den storväxte fuxen väl tråcklat sig in och boxgrindarna gick upp var han ovanligt rask iväg.

Under Annika Källse tog Sigyn Dysells fux genast hand om kommandot. Väl inne på upploppet gjorde It’s Money Honey och Jacob Johansen ett tappert försök att utmana, men Vanunu bet ifrån sig riktigt fint och när mållinjen skars skilde det en halv längd mellan de två hästarna.

- Härligt att spräcka segernollan i december, utbrast Annika efter årets första ryttarseger.

Första årssegern var det emellertid inte för Vanunu, som nu samlat på sig lika många förstaplatser som Knubble. Vi kan med andra ord se fram emot en spännande kamp i jakten om championtäcket.

- När Vanunu inte tappade start var det bara att rida på. Jag har sett honom löpa tidigare och vet att det är en stor och stark häst. Visst blev det lite hårt sista biten, men då ska man komma ihåg att Vanunu fick ge bort elva kilo till sina konkurrenter, fortsatte Annika Källse.

San Antonio fällde favoriten

Söndagen avslutades med en Arabhästlöpning över 1 350 meter. Här fixade Dina Danekilde sin andra dagsseger i sadeln på San Antonio. Efter en lite avvaktande inledning svarade dem femårige skimmelvalacken i träning hos amatören Charlotte Goss för en bra avslutning över upploppet och knep till slut segern med en halv längd före favoritspelade Naranji Gilfi (E Backlund). Det här var San Antionios första seger i den tolfte starten i karriären.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer