Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Erroll satte nytt banrekord i Swedish Open Mile!

18 juni 2013

Det blev minst sagt spänning på högsta nivå när Swedish Open Mile (L) avgjordes med sju hästar av främsta kaliber. Racemusic HB:s Erroll visade åter sin klass genom att tillsammans med Leonard Rios springa ifrån ett välmeriterat fält och segra på rekordtiden 1.34,8 på den lätta gräsbanan, med Walzertraum som raketspurtande tvåa, endast halvlängden bakom över linjen.

Erroll
Erroll och Leonard Rios höll undan för fint avslutande Walzertraum i Swedish Open Mile (L). Ekipaget överlevde dessutom en protest från måltrean Eldfote.

Efter målgång, och innan Erroll hade hunnit gå in i vinnarcirkeln, meddelades att det hade inkommit en protest mot vinnaren från måltrean Eldfote, som hade kommit i kläm i början av upploppet. Hästen fick därför vänta ute på banan medan minuterna tickade och den stora ägarskaran i Racemusic HB svettades extra mycket i högsommarhettan, i kapp med de spelare som backat upp vinnaren till 7,19.

Först efter närmare tio minuter kom beskedet att protesten var avvisad, och kretsen kring Erroll kunde pusta ut och gå in med sin häst för fotografering tillsammans med tränare Patrick Wahl. Galoppdomstolen noterade att störning skett men att denna inte påverkat ordningsföljden i mål och nöjde sig med att ge ryttaren böter.

Kenneth Staag var språkrör för ägaren.

- Detta blev en riktig thriller! Vi hade inte precis väntat oss på förhand att vinna det här loppet; vi tyckte han stod hårt till och visste inte om banan passade riktigt.

Patrick Wahl har haft en fin vår och var redan före dagens tävlingar överlägset ledande tränare på Täby Galopp och kunde nu lägga ytterligare 250.000 kr till sin statistik.

- Häftigt och spännande lopp, och långa, långa minuter innan vi fick veta vad galoppdomstolen hade beslutat, tyckte han.

- Erroll klarar gräset fint men jag tror att han kanske är lite, lite vassare ändå på dirttrack. Det är ju små marginaler i den här typen av lopp och man kan inte ta något för givet.

Stalljockeyn Leo Rios, som fortfarande är lärling, leder också ryttarligan sedan början av året och klarar sig fint även utan viktlättnaden, som han inte får utnyttja i de stora loppen.

Erroll är som bekant uppfödd av Bo Helander på Svista Säteri och fallen efter King Charlemagne och Brief Truce-stoet Trisha, som inte fick några andra föl än Erroll.

Cirkeln sluten för Ellis Lad i BT Stayer

Stall Amska och Micke Tjernström, som hade otur med Eldfote i Swedish Open Mile, fick bitarna att falla på plats med Ellis Lad i Breeders’ Trophy Stayer över 2400 meter, sista ”benet” i Breeders’ Trophy-serien för hästar födda 2006.

Ellis Lad vann som bekant både BT Mile – för precis ett år sedan – och BT Classic på höstkanten, och har bibehållit sitt höga formtal sedan dess, senast som runner-up till klassige Björling-importen Theocritus. Nu var han mest betrodd (1,46) av de tio hästarna i BT Stayer och pullade hårt baktill i fältet under loppets första halva, där Kaibito satte pacen.

På bortre långsidan hade han pullat sig fram till tredjeplatsen och sedan övertygade han stort under Manuel Santos genom att smyga fram utvändigt i kurvan, ta över ledningen 400 m kvar och hålla undan med två säkra länder före hastigt kommande danska gästen Valley’s Pride.

Kaibito höll strålande till tredjepriset, bara en halv längd bakom tvåan, och endast ett huvud skiljde Fun Exception och Mirona som fyra och femma.

Både Erna van Doorn, som ägare och uppfödare till Funambule-sonen, och tränaren Micke Tjernström mötte förstås upp i vinnarcirkeln.

– Ellis Lad har gjort allting rätt och lite till. Jag tyckte att de andra hästarna var lite för nära honom i kurvan men sedan såg det bra ut.

– Matchningen har inriktats stenhårt på det här loppet så vi har inte tittat så mycket på framtiden men SM Classic ser ju ut som ett tänkbart mål, bekräftade tränaren, som klarar sig fint med eget namn på licensen.

Jacob Johansen, som brukar rida Ellis Lad men som har kontrakt med Bent Olsen, var uppsatt på Reventon, vilken ströks på grund av sårskada, och Jacob fick sedan i Kim Andersens frånvaro en ”spare ride” på Tjernström-stallets andrahäst Novacon, som dock slutade oplacerad.

Wakayama proffsigt sto i BT Mile

Breeders’ Trophy Mile såg på förhand mera öppet ut än BT Stayer, även om det mesta spelet låg på danske gästen Sir Henry, som vann, förlorade och återfick segern i Dansk Derby under de senaste veckorna.

När Wakayama och Per-Anders Gråberg vann lätt efter en snygg, invändig ritt, kom Jelly Roll med en riktig rökare in mot mål och de båda ordnade en fadersdubbel till Eishin Dunkirk, som därmed tog tillbaka ledningen i hingstligan från Funambule. Chillán räddade tredjepriset i en tät målgång där Holly Golightly och Cross a Lot bara var hals-hals bakom.

Per-Anders Gråberg känner vinnaren sedan tidigare, då han vunnit såväl SÅEF:s Auktionslöpning som Becky Moss Fillies Mile med det Lennart Reuterskiöld jr-tränade stoet.

– En häst med mycket energi i kroppen men när hon väl är i boxarna är hon ett proffs. Hon slappnar av och gör precis vad man ber henne om, berömde ryttaren.

Tränarhustrun Linda Reuterskiöld fanns på plats och representerade såväl maken som delägaren Mizzi Pizzi Ladiez.

– När man får tag på ett bra sto så är det inga problem att möta hingstar och valacker. Wakayama galopperar fint på transportsträckorna i loppen och sedan har hon en väldigt effektiv ”turn of foot” på slutet, menade Linda.

Wakayamas uppfödare, Ivan och Berit Sjöberg från Rävdansens Stuteri i Ärla, fanns förstås också på plats och kunde glädja sig även åt fadershingstens framgångar – vinstrikaste tvåårshingst 2009, och trenden är stigande.

– En lycklig stund för oss, och så roligt att vår nya hingst börjar etablera sig. Han har haft små kullar hittills och av 6 föl totalt födda 2007 fanns 3 med i det här loppet, kommenterade Ivan.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer