Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves med Duca Di Como. Tillsammans har de vunnit otaliga storlopp i Sverige och Norge.

Elione Chaves siktar utomlands men pandemin kan sätta stopp

2 december 2021 13:29

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna.

Den här vintern var Elione Chaves plan att pröva på livet som frilansjockey på banan Oaklawn Park i USA.

– Jag blev kontaktad av en person som jag träffat tidigare. Hon undrade om jag skulle kunna tänka mig att rida i USA. Det var faktiskt något jag inte funderat på tidigare.

Elione tackade förstås ja, men nu ser det ut som att USA-äventyret kan komma att avslutas innan det ens hann påbörjas.

– Jag har fått mitt visum, men måste också göra en intervju på ambassaden. Tyvärr så är det så att ambassaderna runtom i Europa som gör intervjuerna har stängt på grund av pandemin. Vi har försökt överallt, men tyvärr ser det inte ut att lösa sig.

Under åren har Elione Chaves tävlat i bland annat Mauritius, Förenade Arabemiraten, Singapore och Tyskland – och i sitt forna hemland Brasilien.

– Jag började rida på en liten bana i Brasilien som ung, och red lite mer än 200 lopp där. Därefter sökte jag nya utmaningar och hamnade i Sao Paulo där jag bland annat red tillsammans med Rafael Schistl. Det blev inga stora framgångar i Sao Paulo även om jag vann ett par lopp.

Att det sedan blev Sverige som nästa anhalt för honom var mer en tillfällighet.

– Rafael Schistl hade åkt till Sverige och han hörde av sig och undrade om jag ville komma och arbeta för Fredrik Reuterskiöld. Den 15 november 2009 kom jag till Sverige, så det är nästan exakt 12 år sedan.

De senaste åren har vi vant oss vid att se Elione Chaves i den skandinaviska toppen, men i början gick det trögt.

– Starten här i Sverige var väldigt tuff för mig, det blev inte många vinnare de första åren. De senaste nio åren är jag verkligen nöjd med, det har gått mycket bra. Jag har mycket att tacka Dina [Danekilde] för. Hade det inte varit för henne så hade jag nog inte varit där jag är idag. Hon hjälpte mig att ordna ritter de första åren och jobbade väldigt hårt med det. Under de senaste åren har jag fått mycket support från de skandinaviska tränarna.

Han har också tagit hjälp av Fredrik Johansson, en av Skandinaviens mest framgångsrika ryttare genom tiderna.

– När jag kom tillbaka från Dubai förra året så kände jag att jag behövde hjälp med min ridning. Jag ville förbättra mig, då kontaktade jag Fredrik Johansson. Han ställde upp direkt och hjälpte mig flera gånger i veckan. Vi gick igenom och tittade på mina lopp och analyserade dem. Jag är enormt tacksam för den hjälpen han har gett mig.

Det har blivit många segrar för den sympatiske brasilianaren och han är nu på god väg att ta sitt sjätte svenska championat. Året går mot sitt slut och han leder det svenska jockeychampionatet med 51 segrar mot Jacob Johansens 42.

– Jag är mycket nöjd med min säsong i Skandinavien i år. Det beror framför allt på Patrick Wahl, Bent Olsen, Francisco Castro och Cathrine Erichsen som har använt mig till deras hästar. Segern i Polar Cup på Duca Di Como var nog den som jag rankar högst från året som gått.

Du har vunnit många av de stora löpningarna i Skandinavien. Vad är det som driver dig?

– Viljan att vinna lopp och att vara med i de stora loppen. I Skandinavien är Stockholm Cup det lopp som jag helst skulle vinna. Drömmen är att få chansen att rida i något eller några grupp 1-lopp någonstans i världen.

Det är ännu inte klart var Elione Chaves tar vägen i vinter. Oavsett vart han väljer att resa, så är det med en stark vilja att vinna och mycket erfarenhet i bagaget.

Foto: Cedric Lane/Svensk Galopp
Elione  HAVANA RED (GB)-7407 2 januari.jpg

Elione Chaves har bland annat tävlat som frilansjockey och för skandinaviska hästägare i Förenade Arabemiraten.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer

SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG

Vilken härlig fredagseftermiddag vi fick förra veckan när ”karnevalen” invigdes. På fredag är det dags igen och den här gången är det hela sju skandinavisktränade hästar i listorna som ska förgylla vår helguppladdning. Läs mer

Travvolt 220118.jpg Travvolt 220118.jpg

Planeringen och förberedelserna inför omläggningen av dirttrackbanan på Bro Park pågår för fullt. Nu lägger vi sand på en provslinga på travvolten för att alla ska få se och känna på materialet. Läs mer