Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg

Efter 30 år i sadeln kan P-A ta sin 2000:e seger

7 december 2022 14:39

Det är precis 30 år sedan jockeyn Per–Anders Gråberg red sin första vinnare, ett par år senare fick han frågan om hur länge han skulle hålla på. Vad svarade han? "Jag minns att jag sa till jag fyller 50 år eller har vunnit 2000 lopp", säger P-A med ett skratt. Idag har han 1997 segrar och i juli 2023 fyller han 49.

Nu när målet 2000 segrar är så nära kan han berätta att det har varit målet hela säsongen. Han visste när han red årets första lopp att det krävdes 80 segrar för att komma upp till 2000 vinnare. Så här långt har det blivit 77 vinster, 62 i Sverige, 11 i Danmark och fyra i Norge – han snuddar vid 20 i segerprocent. För första gången har han också blivit champion på samtliga tre svenska banor (Bro Park, Jägersro och Göteborg) samma år.

– Det är lite bättre år än vanligt, jag har haft en kanonsäsong och har fått många ritter vilket jag är väldigt tacksam för.

Nu återstår alltså två tävlingsdagar på Bro Park, P-A har fem chanser på söndag och kan tänkas få ungefär lika många under säsongsavslutningen den 18 december.

– Jag får försöka ta tillvara de chanser jag får, men det vore väldigt kul att få vinna den 2000:e segern precis 30 år efter min första.

Per-Anders har också stenkoll på sin statistik. Han har genom åren haft ett fint samarbete med Björn Zachrisson som förde statistik över segrarna. Men 2018 ville Björn ta det lite lugnare och P-A fick ta över statistiken.

– Då hade jag 1751 vinster, sen har jag själv kryssat i mina vinster. Så därför har jag haft koll på att jag närmat mig 2000 vinnare.

Ni vet kanske att idrottskillen P-A hamnade i galoppsporten mer eller mindre av en slump, men när han väl upptäckte galoppen var han fast. Han gick in i sporten på ett väldigt seriöst sätt och skapade kanske en ny nivå. Förr var det vanligare att jockeys avslutade karriären tidigare – precis som hockey– och fotbollsspelare.

– Idag är vi nog mer noggranna att sköta vår kropp, så vi får längre karriärer. Sen har jag förstås varit i den lyckliga situationen att jag inte behövt banta.

Hela tiden har Per-Anders också tränat väldigt seriöst. I år genomför han en svensk klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet) – och han gör det med elegans. Han har också planerat att åka två(!) Vasalopp i vinter.

– Först ska jag åka Öppet Spår med Team Santander, sen söndagen efter ska jag köra det riktiga Vasaloppet.

Planen?

– Givetvis att försöka förbättra min tid från förra året. Sen vet jag inte om det blir lättare i Öppet Spår eller om det går lättare i det stora Vasaloppet där det är lite mer tävling.

I vintras åkte P-A på 6.32,34 trots att han startade i tionde ledet, men tack vare den tiden så blir han mycket bättre seedad nästa år och får starta i femte fållan. Det betyder i klartext att han slipper en massa kötid i den första uppförsbacken.

– Än har jag inte hunnit börja åka skidor, men spåren på golfbanan i Åkersberga är på gång så snart står jag på skidor. Den här vintern kommer jag också att hålla mig hemma (han tränade på rullskidor i Dubai förra vintern) så jag hinner nog stå på skidor.

Men vi får väl återkomma till den där frågan om hur länge han ska hålla på. Det 25 år gamla svaret gäller väl inte längre.

– Nej, det har ju blivit allt vanligare att hålla på högre upp i åren. Och så länge jag får ritter, det rullar på och kroppen hänger med så kommer jag att fortsätta.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg och Wortheverypingin 8884

Per-Anders Gråberg efter seger med stoet Wortheverypingin på Jägersro i november.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

King David TOP2
King David TOP2

På söndag avgörs listedlöpningen Lelles Open Mile (L) på Bro Parks gräsbana. Hästar som King David och Admiral De Vega och flera andra av Skandinaviens främsta milers kommer till start. Läs mer