Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Dubbelt upp för Vanja och Bodil i Göteborg

2 juni 2014

För alla galoppentusiaster på västkusten kändes det säkert lite extra skönt när Göteborg Galopp slog upp portarna för en ny spännande säsong i söndags. Sävefältet levererade som vanligt en perfekt tävlingsbana. Två tränare som myste lite extra i solskenet var Bodil Hallencreutz och Vanja Sandrup, som vardera fick två segrar med sig hem till Jägersro.

Det finns många fina prestationer att lyfta fram från söndagens nio uppgörelser på Göteborg Galopp. Men den vinnare som gladde flest var säkert Hands Up.

Hands Up

Rikshästen som tränas av Vanja Sandrup på Jägersro hade inte uträttat något extra vid årets två första starter på sin hemmabana. Men med gräs under hovarna visade stall Nikes irlandsimport helt andra takter.

Under lärlingen Aaase Marie Brown fick Hands Up en perfekt start i den 1 500 meter långa maidenlöpningen för enbart treåriga hästar. Redan i ingången till den vida upploppssvängen hade Bushranger-sonen parkerat sig utvändigt om favoritspelade Visiteur Du Pom (E Chaves).

Hands Up

Över de avslutande 200 meterna var det egentligen inget snack om vilken häst som var starkast. När Aase Marie bad om det lilla extra svarade Hands Up med att accelerera ifrån till en lekande lätt 2,5-längdersviktoria.

- Det här var verkligen superkul, sade en påtagligt nöjd tränare när hon tog emot ett tiotal av hästens många delägare i vinnarcirkeln.

- 1 200 meter är nog lite väl kort för Hands Up. Men över 1 500 meter på en gräsbana och med Aase Marie på ryggen gick det ju mycket bättre. Han ska nog hålla sig till medeldistans framöver, fortsatte Vanja, som även var noga med att lyfta fram att det fortfarande finns några andelar kvar i Hands Up.

Fjolårets klassklättrare trivs på gräset i Göteborg

Vanja Sandrup och Aase Marie Brown nöjde sig inte med en seger den här soliga söndagen. Redan i V4-2, en klass 2-handicap över 1 400 meter, fick de besöka vinnarcirkeln med Spykes Bay.

Spykes Bay

Från en invändig position mitt i det tio hästar starka startfältet satt fjolårets vinnare av Göteborgs Stora Pris fortfarande rejält instängd vid upploppets början. Men Aase Marie förivrade sig inte utan backade ett par positioner och tryckte sedan gasen i botten när en lucka väl uppenbarade sig mellan hästar.

USA-importens avslutning över de sista 200 meterna var riktigt vass. Trots att favoritspelade Dust Cloud (I Serry) närmade sig något i de avslutande galoppsprången höll Spykes Bay undan med en halv längd.

- På förhand var jag lite orolig för att Spykes Bay skulle komma till front för tidigt. Men Aase Marie rider helt enligt order och mer därtill, berömde Vanja.

Spykes Bay, som ägs av Lars Malm samt Susanne och Paul Tengquist, var en riktig klassklättrare förra året. Speighstown-sonen vann fyra av sina sju starter på svensk mark.

- Handicaptalet var 75 när jag fick honom från England och nu är det uppe i 86, fortsatte Vanja, som haft en riktigt framgångsrik vecka med sammanlagt fyra segrar på tre olika banor runt om i Skandinavien.

Höll för favorittrycket efter sen lucka

Ytterligare en tränare som inlett huvudsäsongen på bästa sätt är Bodil Hallencreutz. Den här söndagen hade hon tre hästar med sig i transporten och kunde återvända till stallet på Jägersro med två segrar och en andraplats i bagaget.

Gulapa spelades ner till låga 1,80 i V4-omgångens inledande Half Pint Bill-löpning över 1 600 meter. Och visst infriade sjuåringen de högt ställda förväntningarna även om det såg pyrt ut vid upploppets början.

Gulapa

För efter en avvaktande öppning i kön var Rafael Schistl tvungen att söka med ljus och lykta efter en fri lucka. När Gulapa väl fick den visade han en fin ”turn of foot” genom att avvisa Street Band (S Karlsson) med en halv längd.

- Idag visade Gulapa att han är en riktig fighter. Rafael fick order om att placera hästen en bit ner i fältet och löste uppgiften på ett bra sätt över upploppet. Han får gärna rida Gulapa fler gånger, sade Bodil Hallencreutz, som äger fuxhingsten tillsammans med sin dotter Emelie.

Tattoo Away från start till mål

Andra dagssegern till stall Hallencreutz ordnade Tattoo Away. Efter fina placeringar i de två senaste starterna var irlandsimporten mogen att bärga årets första fullträff i en treårslöpning över 1 300 meter.

Tattoo Away

Under Elione Chaves försvarade Kodiac-sonen sitt invändiga startspår i rusningen in mot kurvan och över de sista 200 meterna drygade han ut till en lätt trelängdersviktoria före Avonbear (C Lopez) och rikshästen State Anthem (P-A Gråberg).

- Jag var rädd för att 1 300 meter skulle vara i kortaste laget för Tattoo Away. Därför bad jag Elione Chaves att rida direkt till ledningen. Det var fint att se att hästen hade en pollett sparad sista biten, sade Bodil, som äger Tattoo Away tillsammans med Fyrgripen.

Små marginaler i V4-3

V4-3, tillika LunchDubbel-2, var en vidöppen handicap i den lägsta klassen. Slutvinjetten blev oerhört jämn där det skilde mindre än en halv längd mellan de fem främsta hästarna.

Golden Shine

Efter att måldomarna studerat målfotot noga konstaterades att Golden Shine nosat ut invändiga All In All (E Chaves) i det sista galoppsprånget. Därefter var det bara ett huvud ner till trean Lista Lightning (F Olsson) som i sin tur var nosen före Dandy’s Hero (C Lopez) och Mercury Rising (D Williamson).

Golden Shine reds av Shane Karlsson och tränas av Pia Höiom i Kungsbacka.

- Golden Shine har ganska små hovar och behöver en lättsprungen gräsbana för att hävda sig, sade Pia om Academy Award-dottern som ägs av Bengt Nilsson och är uppfödden av Stuteri Hagen samt Göran Åsheim.

LunchDubbel-kombinationen Spykes Bay-Golden Shine betalade oddset 122,87.

Naveen och Vivaldi stal showen

Ole Larsen Young Rider Championship skapar fina möjligheter för unga jockeys och lärlingar att visa upp sina talanger på olika banor runt om i Skandinavien. Den här söndagen reds två lopp i den populära ryttarturneringen.

Vivaldi

I den inledande (V4-4) stal Naveen Lakshminarayan showen helt ombord på nioårige Vivaldi. Resolut sände han fram nioåringen till ledningen och reglerade därefter sina tolv konkurrenter över de 2 200 meterna. Segermarginalen skrevs till en hals före gott avslutande Hidden Fairytale (A Brown).

- När Vivaldi väl fått ledningen försökte jag få honom att koppla av och idag höll det hela vägen, konstaterade Naveen, som till vardags jobbar hos Francisco Castro på Jägersro.

Vivaldi tränas av sin ägare Öllegård Gren i nordvästskånska Billesholm och fastställde V4-utdelningen till goda 11 174 kronor fördelat på 83 rätta system.

Snow Flake infriade favoritskapet

Spets och slut var även ett vinnande recept för favoritspelade Snow Flake och Franco Gonzalez Rocha i den andra avdelningen av Ole Larsen Young Riders (V5-3).

Snow Flake

Det fyraåriga skimmelstoet svarade fint när Trumpet Voluntary (A Pilroth) tryckte på runt svängen och hade sedan inga problem att hålla undan för gott avslutande Branson (O Wilson) över de avslutande 100 meterna.

- Snow Flake prickade starten fint och sedan gjorde hon det mesta jobbet själv, sade den unge chilenaren som till vardags jobbar hos Sören Jensen i Danmark.

Snow Flake tränas av Charlotte Goss i Kristianstad och ägs av Malin A Karlsson. Pistachio-dottern betalade ett vinnarodds på 3,59.

Josefine Landgren vann Silversporren

Silversporren är en årligt återkommande amatörlöpning på Göteborg Galopp. Det närmaste året får Josefin Landgren vårda det fina vandringspriset i form av en ridsporre i silver. Detta efter att hon lotsat storfavoriten Ajdo till en säker seger före Like a Charm (Gabi Bourke) i den 1 500 meter långa handicapen.

Josefine L

Det danskfödda stoet ägs av Stall Q C och tränas av Josefine Landgrens arbetsgivare Lennart Jr Reuterskiöld.

- Ajdo gjorde en klart godkänd prestation i debuten, sedan blev det nog lite väl tätt mellan starterna. Inför dagens uppgift hade hon fått vila upp sig ett par veckor och då var hon löpsugen igen, sade Junior.

Fångade ledarna efter sista språnget

Tävlingsdagen och V5-omgången avslutades med en novishäcklöpning över dryga tre kilometer. Favoritspelade Dalentine med Jan-Erik Neuroth i sadeln hade ingen möjlighet att gå med i det friska tempo som framför allt Superfly (D Wirenstål) och Flashline (N Lovén) drog upp över det inledande varvet.

Dalentine

Den tyskfödde femåringen i träning hos Roy Arne Kvisla på Täby Galopp hade fortfarande långt fram till täthästarna när endast de två avslutande häckarna över upploppet återstod. Men ungefär samtidigt som ledarna började kippa efter andan hade Dalentine fått i överväxeln.

Strax efter det sista språnget var Black Sam Bellamy-sonen ikapp Flying Saucer (L Davies) och de både hästarna utkämpade därefter en jämn kamp fram till mållinjen där Dalentine avgjorde med en nos.

- Dalentine är en häst som bara blir bättre och bättre. Banan var ganska hård idag och tempot lite väl högt för att passa Dalentine perfekt, sade Jan-Erik Neuroth om valacken som ägs och är uppfödd av Mats Müllern.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com
> Tävlingsresultat

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Galopphästar Gärdet Galopphästar Gärdet

Efter en lång och kall vinter står galoppen äntligen i startboxarna för att dra igång en ny spännande säsong. Här är alla de stora publikfesterna du måste ha koll på de närmaste månaderna, från de stundande vårpremiärerna fram till Svenskt Derby i mitten av juli. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer