Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
porträtt_CorneliaHartsmar.jpg

Cornelia Hartsmar om Derbyritten: "Jag trodde det var en felringning"

16 juli 2021 18:25

Telefonen ringde hos den 21-åriga jockeyn Cornelia Hartsmar. Hon svarade, men trodde knappt på vad hon hörde. "Jag fick frågan om jag ville rida i Svenskt Derby. Det låter kanske hemskt, men först trodde jag att det var en felringning." Men det var det inte och på söndag kan Cornelia Hartsmar bli den första kvinnliga jockeyn att vinna Svenskt Derby på Jägersro Galopp.

Det var Jägersrotränaren Nina Lensvik som ringde och hästen det gällde var Suspicious Boy.

Men hur reagerade Cornelia egentligen?

– Jag svarade att det gör jag gärna, men tänkte också att hon måste ju höra vem hon pratar med. Fast jag var förstås lite nervös fram till att listorna kom och jag såg mitt namn.

Svenskt Derby har ridits i över 100 år, men ännu har ingen tjej vunnit och under dessa år är det bara tre kvinnliga tränare om stått som segrare. På söndag kan Cornelia ändra på den saken.

Cornelia är egentligen rätt färsk i sporten. Hon red förstås, men det var när Bo Colldin, pappa till Elisabeth Colldin där Cornelia red, knuffade henne i rätt riktning som hon hittade till galoppsporten. Först ponnygalopp och sedan debut på stor häst så sent som 2017. I april i år kunde hon så titulera sig jockey och debuten blev – succé.

– Jag vann mitt första lopp som jockey på Sea Lieutenant och vann sedan ytterligare ett lopp den dagen.

Cornelia är nu etablerad som jockey, 21 år ung och lättviktare. Hon får fler och fler chanser, syns i lite större löpningar. Civilt är hon sambo med jockeyn Martin Rodriguez – som också kommer att rida i Svenskt Derby på söndag.

– Vi kanske inte pratar så mycket taktik vid frukosten, säger Cornelia och skrattar.

Nu får hon alltså chansen på Suspicious Boy som i den senaste starten var tvåa i Svenskt Derby Trial, bara slagen av den stora Derbyfavoriten No Short Cuts.

– Givetvis är mitt mål att vinna, men jag är nog nöjd om jag är bland de tre främsta. Sen är det egentligen fantastiskt att bara få rida i Derbyt.

Men ingen tjej som vunnit på över 100 år. Du slåss om oddsen.

– Jag vet inte det. Jag hade en PT förra året som sa att killarna är starkare, men tjejerna är uthålligare. Så när killarna får mjölksyra kan jag fortsätta att jobba.

Uppladdningen då?

– Jag har redan läst på en hel del för att vara förberedd på hur loppet kommer att bli ridet. Så jag har lite olika planer i huvudet. Ibland blir det inte som man tänkt, eller som tränaren planerat. Då gäller det att ha huvudet med sig och hitta en väg till bästa möjliga placering. Och än har jag inte blivit nervös heller.

Ytterligare två kvinnor finns med i Svenskt Derby. Ulrika Holmquist rider Dominic och Nora Hagelund-Holm rider Captain Chorus.

Faktaruta: Svenskt Derby 2021

Det 104:e Svenskt Derby avgörs på Jägersro Galopp den 18 juli.

Svenskt Derbys hemsida finns allt du behöver veta inför tävlingarna!

Faktaruta: Svenskt Derby 2021

Det 104:e Svenskt Derby avgörs på Jägersro Galopp den 18 juli.

Svenskt Derbys hemsida finns allt du behöver veta inför tävlingarna!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sanary (e. Invincible Spirit) började året med formtal 87 och är nu uppe i 94. Han och ridande Per-Anders Gråberg gav inte favoriten Sandtastic någon chans i Benny Jensen Memorial och segern blev enkel.

Tränare Nina Lindberg Lensvik berättade efteråt att han är i sin bästa form någonsin. 360 North Horse Racing äger. Teamet hade också framgångar i Stutteri Hjortebo Produce Stakes med 100 000 DKK till vinnaren. De var tvåa med Eternity Tree med Per-Anders Gråberg och trea med Tiny Dancer och Annie Nilsson Lindahl. Johanna Åberg tränar och deläger Jesse The Body (e. Eishin Dunkirk) tillsammans med Ramonia Gård AB som vann knappt före Hawthorn. Tor Harry Sigfridsson är uppfödare.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
WV1DvPZw Sanary.jpeg
26 juli 2021 | Notis Niklas Lovén skadad

Londonia och Niklas Lovén föll vid det näst sista hindret i steeplechaselöpningen på Bro Park i söndags. Niklas fördes till Danderyds sjukhus med smärtor i nacken och vid röntgen konstaterades att han har fått frakturer på en nackkota.

– Båda vingarna i den andra nackkotan är skadade, men det är inga ligamentsskador och jag fick precis besked om att jag slapp operation. Förhoppningsvis får jag resa hem imorgon med bil eller sjuktransport, berättar Niklas Lovén från sjukhuset.

Han är vid gott mod trots skadan och berättar att läkarna kommer göra en ny röntgen om två veckor.

Londonia var snabbt uppe på benen igen och har inte åtdragit sig några skador.

DSC_0469.jpg DSC_0469.jpg

Härlig fest på söndag eftermiddag tillsammans med 1.6 miljonerklubben på Jägersro Galopp! Publikplats utomhus och restaurangen kommer att vara öppet för ett begränsat antal personer i samband med galopptävlingarna söndagen 1 augusti. Entrén öppnar kl. 11.15. Första start är klockan 11:50 och förbokning av plats i restaurangen eller på publikområdet är obligatorisk. Varmt välkomna! Läs mer