Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Chips O’Toole från start till mål i Kay Jensens Pris

18 juni 2013

Chips O’Toole infriade favoritskapet i Kay Jensens Pris, torsdagslunchens huvuduppgörelse på Jägersro. Den Elisabeth Gautier-tränade irlandsimporten spårade hela vägen över de 1 000 meterna. Men någon promenadseger blev det inte. Me Legend bjöd på fin kamp fram till mållinjen.

Chips Otoole
Chips O'Toole infriade favoritskapet tillsammans med Elione Chaves och vann Kay Jensens Pris före Me Legend.

Chips O’Toole var sin vana trogen rapp ur startboxarna. Under Elione Chaves skaffade sig den treårige Fasilyev-sonen snabbt ett litet övertag till närmaste konkurrent och svängde in på upploppet i ett par längders ledning. Men över de avslutande 200 meterna började Me Legend bli närgången efter en spårnål resa under Per-Andrers Gråberg. För en kort stund såg det ut som om han skulle ge storfavoriten en rejäl match, men Chips O’Toole sträckte ut sista biten och avgjorde med en knapp längd. Vinnartiden landade på goda 1.00,3.

- Vi har haft en del virus i stallet och jag tror inte att Chips O’Toole visade sin fulla kapacitet idag. Men det var skönt att han ordnade segern ändå. Jag bad Elione att ge honom en relativt vid sväng eftersom innerspåret har varit ganska tungsprunget de senaste tävlingsdagarna. Det blev ju ganska tufft sista biten och det känns som om han inte ska ha mycket mer än 1 000 meter, sade Elisabeth Gautier som äger irlandsimporten tillsammans med Stuteri Pelu AB.

Chips O’Toole tog här sin tredje seger i den fjärde starten sedan han kom till Sverige och kunde lägga 75 000 kronor till sitt vinstkonto.

Reuterskiöld dominerade

Torsdagslunchens resterande fyra löpningar gick de tre Reuterskiöld-stallen på banan. Lennart Jr Reuterskiöld var bäst med två segrar. Båda vinnarna reds dessutom till seger av stallets lärling Marie Petersson.

I V4-inledningen tog Western Five resolut hand om ledningen i utgången av första sväng och skaffade sig ett par längders övertag till närmaste kokurrent över den bortre långsidan. Trots det relativt friska tempot visade den amerikanskfödde treåringen inga tecken på att mattas över upploppet och Marie kunde mest sitta och finåka in i mål. På behörigt avstånd bakom vinnaren tog State Of Freedom andraplatsen under Nathalie Andersson.

- Western Five kan betydligt mer än vad han har visat på banan så här långt. Idag var motståndet enklare än i de tidigare starterna och jag var egentligen aldrig orolig under loppet, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Western Five ägs av Stall Vivax och Cheltenham, alltså samma konstellation som äger Oaksvinnaren och derbydeltagaren Western Memory.

Streckers Sunrise spräckte segernollan

Lennart Jr och Marie Peterson var tillbaka i vinnarcirkeln i V4-3, Derby Week-handicap över krävande 2 400 meter. Här hette segervapnet Streckers Sunrise. Efter en avvaktande inledning längst bak i kön började Final Appearence-dottern förbättra sig i spåren med 1 000 meter kvar, övertog kommandot en bit in på upploppet och klev undan till en komfortabel seger.

Därmed spräckte det fyraåriga stoet segernollan i sin sjätte start i livet. Favoritspelade Xtreeme Request tog andraplatsen för Elione Chaves.

Alabama har hittat formen

Det högsta startspåret var inget som hindrade Alabama från att ta den översta pallplatsen i V4-avslutningen. Väl inne på upploppet plockade Omar Zawawis treårige Academy Award-son fram en extra växel och speedade förbi favoritspelade El Harra (Gråberg) i god tid före mållinjen. Alabama reds av Annelie Hollstenius och betalade ett vinnarodds på 12.20.

- Alabama var ute i ett par ganska tuffa sällskap i våras och det satte sina spår. Nu har han kommit tillbaka fint på slutet, sade tränare Johan Reuterskiöld efter årets första seger på hemmabanan.

Fredrik vann tvåårsloppet

Fredrik Reuterskiöld ville inte vara sämre än sina två bröder. Han tog hem den avslutande maidenlöpningen med debutanten Solid Platinum. Från en utvändig position mitt i fältet gled Belong To Me-dottern fram utvändigt om ledande Jeune Fils (Rafael Schistl) runt slutsvängen. De två hästarna utkämpade sedan en relativt jämn duell över upploppsrakan där Solid Platinum till slut drog det längsta strået med en dryg längd. Manuel Santos satt i segersadeln på Mec Com Klippan AB:s svenskfödda sto.

Dramatisk olycka i kvalloppet

Efter de fem löpningarna reds även två kvallopp. I det inledande inträffade tyvärr en otäck olycka med dödlig utgång. I början av upploppsrakan bröt treårige Lei Paard höger framben och brakade rakt in i innerrailen. Nathalie Andersson kastades ur sadeln och landade på travbanan, som är belägen invändigt om galoppbanan på Jägersro.

Nathalie undkom med blotta förskräckelsen och kunde lyckligtvis ta sig från olycksplatsen på egna ben. Lei Paards liv gick naturligtvis inte att rädda och bara någon minut efter olyckstillfället lät veterinär Claes Nydahl honom somna in på banan. Det här var den fjärde incidenten med dödlig utgång på Jägersrobanan i år.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer