Cecilia Gråberg hyllades på ATG’s Hästgala

8 februari 2021

Cecilia Gråberg fick i lördags årets Hederspris i Galopp på ATG's Hästgala. Här kan du läsa mer om varför Cicci tilldelades priset och om hennes bakgrund inom galoppen.

Mikado
Cecilia Gråberg med döttrarna Thea och Filippa i vinnarcirkeln på Göteborg med familjehästen Mikado. I sadeln Cecilias man, Per Anders Gråberg.
Foto: Stefan Olsson

 

Motiveringen till priset lyder:
- Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. Cecilia Gråberg finns visserligen vid sidan om sin framgångsrike man Per-Anders, men framförallt är hon kvinnan som står bakom en hel sport. Ponnygaloppsporten. Med hjärtat i galoppsporten, där hon bland annat har varit aktiv som amatörryttare och där hon fortfarande träningsrider av och till, blev Cicci Gråberg engagerad i Hästsportens Ungdomssatsning genom projektet Upplev Häst i mitten av 2000-talet. Tillsammans med Iia Abenius visade hon upp trav- och galoppsporten för barn och unga boende i socioekonomiskt svagare områden i hela Sverige. Sedan dess har Gråberg varit en del av Svensk Galopps organisation, och allt sedan ponnygaloppen övergick från Svenska Ridsportförbundets regi, har ansvaret vilat på Cicci Gråberg. Hennes roll har utvecklats under åren, men hon har framförallt jobbat med sportens unga och rekryteringen av nya aktiva. Hon har mött de unga, lotsat dem rätt och utvecklat ponnygaloppsporten till vad den är idag. Ett lika strategiskt som operativt arbete. Och är det någon som alltid ser möjligheter och aldrig är rädd för att hugga i där det behövs, är det Cicci Gråberg. Under EM i Göteborg var det Cicci som basade för galoppens närvaro på plats, och så snart galoppen finns med och synliggörs är hon med och ser till att dela med sig av sin egen passion för sporten. En arbetshäst bland de engelska fullbloden. En doldis som varenda aktiv i galoppsporten har träffat under sin karriär, och som är väl värd att ta klivet fram och hyllas."

Cecilia
Cecilia Gråberg "in action" som instruktör för elever på den mekaniska galophästen Plastic Wonder.

Väldigt fina ord och visst var Cecilia oerhört rörd när Per Skoglund och Maria Guggenberger överraskade henne i direktsändning i lördags.

-Ja, jag visste absolut ingenting, jag blev helt överrumplad, bekräftar Cecilia.

Kanal 75 hade kontaktat Per Anders i förväg och bett honom att hålla allt hemligt för sin fru. Han fick en tid när studion skulle ringa upp honom och planen var att han då skulle ge luren till Cecilia som därmed skulle överraskas mitt i direktsändningen. 15.10 var tiden och eftersom dotter Thea skulle på hoppträning åkte Cecilia till stallet när klockan var 15.05. Men Per Anders, som har nerver av stål, sa bara hej då när hon körde i väg mot stallet.

När hon började ta in hästarna från hagen ser hon att Per Anders kommer gående och pratar i mobilen.

-Jag blev faktiskt lite irriterad och tänkte att varför måste han prata i telefon nu när vi har bråttom. Då hör jag att han säger att ”ja, hon är här” och han sträcker över telefonen till mig. Då ser jag Per och Maria och inser att jag är i direktsändning. Jag är oerhört glad och hedrad över priset och uppskattar verkligen att få den här utmärkelsen, säger en väldigt glad Cecilia som började att arbeta på Svensk Galopp redan 2009.

Cecilia har ett förflutet inom galoppen som arbetsryttare och framgångsrik amatörryttarinna. Hon vann 59  segrar på galoppbanan och hon red lopp i USA, Italien, Holland, England, Österrike, Tyskland, Frankrike, Ryssland och i Kazakstan där hon faktiskt vann ett lopp. Cecilia representerade även Sverige inom Fegentrin.

-Mitt absolut roligaste galoppminne var när jag fick rida på fantastiska Ascot-banan i England på King George Day. Jag red Stall Rios Emilio åt Roy Arne Kvisla, som då var stationerad i England. Det var mitt första lopp på rakbana och jag satt och väntade på att det skulle öppna upp sig och komma en lucka vilket det aldrig gjorde, och oftast inte gör på rakbanor. Jag slutade sexa, endast slagen med två längder och en kort bit efter mål var jag först. En solklar bortridning men det var ändå en otrolig upplevelse!

I sitt arbete inom Svensk Galopp arbetar Cecilia med ungdom och med Ryttarlicenskurserna. Hon har även varit med och drivit en del HUS-projekt (inom Hästnäringens Ungdomssatsning). Ett varierande och roligt arbete där man verkligen får träffa mycket folk och jobba för att få nya personer intresserade för galoppsporten.

-Det är väldigt roligt att se utvecklingen hos våra ponnyjockeys. En del börjar på shetlandsponny och fortsätter sedan att rida större och större ponnyer. Man blir lite extra stolt när de som man följt under hela deras ponnykarriär tar steget upp till den stora galoppen.

peder pråhl och cicci gråberg triton
Cecilia Gråberg med ponnygaloppens sponsor Tritons Peder Pråhl
Foto: Elina Björklund

 

Ja, det finns många exempel på duktiga amatörryttare, lärlingar och jockeys som började sin bana inom ponnygaloppen. Fanny Olsson,  Cornelia Hartsmar, Alina Öhgren, Malva Blademo, Emma Nordin, Elliot Öhgren, Shane Karlsson, Josefin Landgren, Fredrik Johansson, Malin Holmberg, Hanna Mårtensson, Michelle Rosenqvist, Evelina Rönnlund, Angelika Berg och Elin Rödjare för att nämna ett axplock. Alla vittnar de om att ponnygaloppen är en bra inkörsport och att den förbereder dem på ett bra sätt inför kommande karriär inom den stora galoppen.

-Men det är faktiskt inte bara ryttare vi rekryterar via ponnygaloppen. Många är de ponnyföräldrar som blivit intresserade och blivit både hästägare, uppfödare och tränare. Bland amatörtränarna kan nämnas Therese Juneskans, Annica Nordin och Göran Schillström. Men det finns säkert många fler som startat sin bana inom ponnygaloppen.

En annan sak som Cecilia nämner är hur mycket familjen Hedmans ponnygaloppridskola på Angarn i Vallentuna betyder för galoppen.

-Ridskolan har inte alltid de snabbaste ponnyerna men deras elever får en väldigt bra grund där de tränar sits, balans, finishriding och taktik. Att de dessutom får chansen att tävla med ridskolans ponnyer är oerhört värdefullt. Här vill jag verkligen lyfta före detta jockeyn Bernita Hedman som är en kompetent och engagerad lärare. Från deras ridskola kommer många ekipage till våra ponnygalopptävlingar och flera av deras ryttare har gått vidare uppåt och är numera aktiva inom den stora galoppen, avslutar Cecilia.

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

IMG_5460 IMG_5460

25 mars 2024 | Nyhet

Ponnygaloppen visar vägen!

Helgens utbildningsdag lockade så många som 35 barn och ungdomar till Stall Lilla Rörby i Vallentuna, norr om Stockholm och cirka hälften av dessa provade på galopp för första gången! Läs mer

Point Boy 3229.jpg Point Boy 3229.jpg

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Susanne Sivrup-Rosenqvist minns tillbaka till ponnytiden och säger spontant att det var en av de roligaste perioderna i hennes liv. Då ska ni veta att hon kanske inte hade de lättaste hästarna att ta hand om – men kanske var det just den utmaningen som skapade den härliga känslan. Läs mer