NDG jämförelse.jpg

Så här ser Gärdet ut i april respektive juni.

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

29 april 2022 16:16

Det går en ensam man på fältet, vi ser spår i det fortfarande vinterbruna gräset. Förmodligen vet mannen inte att han går mot starten. Där startboxarna har stått uppställda, där hästarna kastat sig ut när grindarna öppnats och publikens rop stegrats. Det är mindre sex veckor kvar till förvandlingen: Nationaldagsgaloppen.

Gärdet är en naturskön stillhet, en oas, 364 dagar om året – som tillåter en ensam man att vandra omkring med sina egna tankar.

Men en gång om året sker en förvandling. Då förvandlas Gärdet till en galoppbana, till en folkfest och till en happening för 50 000 människor.

– Det är ett av många fantastiska saker med Nationaldagsgaloppen, säger projektledaren Linda Persson. Hur vi på några dagar kan förvandla parken till en enda stor, gungande och jublande folkfest.

– Och hur vi dessutom lyckats ordna fantastiskt väder varje gång, tillägger hon lite skämtsamt.

Efter två år av pandemi är Nationaldagsgaloppen tillbaka. Vi har längtat, ni har längtat. Bergknallen har legat tom och öde i två år, men nu kommer publiken tillbaka. Färgen, festen, det gröna gräset och de vindsnabba hästarna.

Där, i den lilla uppförsbacken som fortfarande ligger öde, skapades ”Drottningen av Gärdet”. Hon heter egentligen Ulrika Holmqvist och på Nationaldagen 2019 – senast vi kunde träffas – vann hon fyra av de sex löpningarna.

Vem blir kung eller drottning i år, vem kommer att krönas den sjätte juni när Gärdet förvandlats till Nationaldagsgaloppen.

Boka in dagen, ta med dina vänner och bli en del av den stora förvandlingen.

Läs mer på svenskgalopp.se/nationaldagsgaloppen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer