Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
DSC_3624-Förbättrat-BR

Ayanis semester ger tid för galoppens ungdomar

20 januari 2024 15:15

Tränarparet Jessica och Padraig Long hade ett av sina bästa år 2023. Med stall på Jägersro och gård hemma, familj och allt därtill så växte ett intresse fram hos Padraig. En helt vanlig måndagskväll när dottern Ellinor tränade ponnygalopp så tog han ryttarna till mekaniska galopphästen "Plastic" och gav dem tips och råd. Detta födde sedan idén om en träningsdag för ryttarna hemma på Stall Rancho.

– Visst fick de tips och råd när de red på ”Plastic”, men när de rider på banan kan man inte ha samma kontroll och ge råd, förklarar Padriag.

Och då började tanken gro om en träningsdag ute på Stall Rancho – den egna gården. Där, i ridhuset, fanns möjligheten till ridning och samtidigt ge råd och tips. Steget var kort från tanke till handling; ett 20–tal ungdomar samlades för en heldag med skoj och lek, men också lite allvar.

– Vi hade jättetrevligt och det var kul att verkligen kunna genomföra det.

I ridhuset på gården fanns arenan för utbildning. Du unga ponnyryttarna kunde rida och Padraig kunde hela tiden följa med och ge råd.

– Det var otroligt värdefullt att kunna följa allt från marken och ge råd och tips. Vi jobbade med kontrollen av hästen, balansen, sitsen. Det är viktigt att inte bara att lära sig rida fort utan att t ex ha hästen samlad under sig.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Stall Rancho utbildningsdag Long

19 barn plus föräldrar kom till Stall Rancho utanför Svedala för att vara med.

Ryttarna fick träna balans och styrka genom olika övningar och lekar. Tanken är att de ska ha en bra sits och kontroll när de en dag går över till fullblod. Dagen blev så lyckad att Padraig direkt kan lova en fortsättning, men riktigt hur den dagen blir är inte riktigt bestämt ännu.

– Jag är väl inne på att dela upp barnen i mindre grupper. I första hand kanske vi ska vända oss till de som redan kan en del, sen i nästa steg får vi ta de som är lite nyare.

Padraig har verkligen fått uppleva intresset för sporten bland ungdomar. I samband med Ungdomsdagen på Flyinge var han på plats. Egentligen i första hand med dottern Ellinor som är ett stort fan av Käpphästhoppning, men med till Flyinge fanns också Plastic Wonder.

– ”Plastic” var extremt populär. Den var igång hela tiden från 9.30 till 16.30. Och ungdomarna kom tillbaka, inte bara en gång utan två och tre gånger. De som kom från ridsporten kan tycka att galopp verkar lite läskigt, men sedan de testat ”Plastic” ett par gånger hade de fått en helt annan bild av galoppen.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Stall Rancho utbildningsdag ponny

Hela familjen Long var engagerade denna dagen. Padraig höll lektioner i ridhuset, Jessica berättade samtidigt som Beatrice visade häst vid hand och Ellinor satte ihop lekar och aktiviteter.

Men Padraig och Jessica Long, som driver ett av Sveriges större och mest framgångsrika galoppstall, hur har kan de avsätta så mycket tid för ungdomarna?

– Våra hästar har haft semester. Vi drar av dem alla skorna, släpper ut dem utan täcken i stora hagar och så får de bara vara hästar – på ett naturligt sätt.

Så där in en stor hage gick Ayani, vinnaren av Svenskt Derby, tillsammans med sex andra valacker (som Captain’s Choice, Ready Teddy, Ray’s Moon) och gottade sig.

– De trivs verkligen och det är bara nyttigt för dem att pälsen får växa lite, det är ju naturligt för en häst.

Nu börjar dock allvaret närma sig för stallets topphästar. Då blir det klippning och bad, sen lite lugna turer i skritt och trav och sedan stegras träningen fram mot premiären i april.

Men hos Padriag och Jessica Long finns det tid både för topphästar och ett engagemang för de unga i sporten.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
DSC_3163

Grabbligan hos familjen Long njuter av att bara vara hästar.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

IMG_5460 IMG_5460

25 mars 2024 | Nyhet

Ponnygaloppen visar vägen!

Helgens utbildningsdag lockade så många som 35 barn och ungdomar till Stall Lilla Rörby i Vallentuna, norr om Stockholm och cirka hälften av dessa provade på galopp för första gången! Läs mer

Point Boy 3229.jpg Point Boy 3229.jpg

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Susanne Sivrup-Rosenqvist minns tillbaka till ponnytiden och säger spontant att det var en av de roligaste perioderna i hennes liv. Då ska ni veta att hon kanske inte hade de lättaste hästarna att ta hand om – men kanske var det just den utmaningen som skapade den härliga känslan. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer