Startbil träning Jägersro hästarnas mästare

ATG Hästarnas Mästare: Profilerna tränar som aldrig förr

18 augusti 2023 09:40

Den röda startbilen skjuter fart och de fyra travarna accelererar. Fuxen Havbergs Viking tar hand om ledningen in i första kurvan. Det kunde ha varit vilket travlopp som helst – men det handlar om träning inför ATG Hästarnas Mästare.

Underbart, säger Anna Thelander, marknadsansvarig för Jägersro Galopp när hon ser hästarna dundra förbi i full fart. Jag får gåshud av det här.

Förberedelserna är i full gång. Eller rättare sagt de fyra hästsportprofilerna tränar som aldrig förr.

Inne på Jägersro handlade det om trav, dels att få in känslan för att sitta bakom en häst och köra, men också lära in rutinen att starta bakom en startbil.

Hästarnas Mästare är en trekamp där fyra hästsportprofiler möts. Evenemanget arrangeras på Jägersro Galopp den 25:e och deltagarna kör ett travlopp, de rider ett galopplopp och de rider en banhoppningsbana. I varje gren samlar de poäng och den som samlar ihop flest poäng blir Hästarnas Mästare.

Vi kan avslöja att årets ATG Hästarnas Mästare verkligen blir på allvar.

  • Det blir ”riktiga” travare med meriter från banan. Havbergs Viking, som Johanna Lassnack körde, har t ex ett rekord på 1.12,5.
  • Det blir fullstora galoppörer med tävlingsmeriter.
  • Det blir hopphästar som plockats fram av MCR.

Startbil träning Jägersro hästarnas mästare 2

Hinderjockeyn Niklas Lovén kom direkt från Stockholm där han red att par hinderlopp under onsdagen. Han såg iskall ut bakom sin häst, men kikade på sin GPS–klocka och häpnade.

Det gick fort, riktigt fort. Vi var uppe i 52,9 (km/h). När jag red på lite mjuk gräsbana igår gick det som snabbast 54 km/h.

För Niklas är travsulky något helt nytt, men han ska också fräscha upp sina kunskaper när det gäller banhoppningen. Han jobbar på Helsingborgs Fältrittklubb och har god tillgång till både hinder och hästar. Det ryktas också att han kommer att få med sig en rejäl hejaklack från Helsingborg som stöttning till det stora avgörandet.

Hoppryttaren Erik Nordström testade travhäst för andra gången, såg också väldigt lugn och samlad ut bakom sin Pilevallas Krabat.

Ojoj, vad häftigt. Det kändes verkligen att det gick fort.

Erik har också bokat in ett träningspass hos galopptränaren Kajsa Lindsjö i Vomb för att få in den känslan också när det gäller galopp.

Det här är så rolig och kommer att bli superhäftigt.

Lite i smyg inledde hoppryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack dagen ute hos galopptränaren Nina Lensvik. Där fick hon sitta upp på en galoppör och testa lite fartkänsla på rakbanan. Sen var det dags för att känna på travarna.

Och det var hon som susade till ledningen med Havbergs Viking och såg ut som ett barn på julafton efter träningsloppet.

Så jäkla häftigt…

Travkusken Adrian Kolgjini behövde kanske inte träna på det där med startbil, däremot har han tränat på galopphäst hos Kajsa Lindsjö – och vi kan avslöja att han tränade så tufft att han hade svårt att gå dagen efter.

Fyra vinnarskallar och hästmänniskor laddar just nu för att vinna ATG Hästarnas Mästare. Så boka in fredagen den 25:e augusti för ett besök på Jägersro Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer

Peter Jardby Peter Jardby

Han kallar sig själv entreprenör och det med all rätt. Han är galopptränare, transporterar hästar, hyr ut lägenheter och hus och bedriver lantbruk med allt som tillhör hemma på gården. Domme Gård ligger 1,5 mil från Smygehuk och det är här mestadels av träningen av galopphästarna görs. Läs mer

Marta och Vanja Sandrup.png Marta och Vanja Sandrup.png

25 januari 2024 | Nyhet

Video: Profilen Vanja Sandrup

I denna korta intervju får du lära känna proffstränaren Vanja Sandrup som ägnat större delen av sitt liv till galoppsporten. Läs mer