Foto: Ben Rosewall/Svensk Galopp
IMG_9832

Selma Hammarström i banhoppningen 2022.

ATG Hästarnas Mästare närmar sig

23 augusti 2023 14:36

De fyra deltagarna har under ett par veckors tid tränat, förberett sig och laddat inför den stora uppgörelsen på Jägersro Galopp fredagen den 25:e augusti. För att ta pulsen på de fyra ställde vi dem mot väggen och gav dem fyra frågor.

 1. Hur har du förberett dig?
 2. Vilken är din favoritgren?
 3. Vilken gren är du mest nervös inför?
 4. Vem vinner?

Adrian Kolgjini, trav

 1. Jag har ridit galoppör ett par gånger. Efter första gången kom jag inte upp i en sadel på 14 dagar, så ont i kroppen hade jag. Det är fruktansvärt jobbigt. Sen har det gått bättre. Banhoppningen räknar jag med sitter i ryggmärgen och travdelen är jag riktigt bra på.
 2. Givetvis travdelen, men räkna med mig i banhoppningen också.
 3. Jag får säga galoppen. Det är jobbigt och går så ruskigt fort. Det är så jäkla häftigt när de drar iväg, vilka krafter.
 4. Jag måste väl vara favorit till bottenoddset 1.01 eller liknande. Det är så roligt att det avgörs på stora hästar den här gången. Det ska vara show, men också seriöst. Det ska bli skitkul på fredag. Nu ska jag först vinna Hästarnas Mästare på fredag och sen Travderbyt tio dagar senare.
Foto: jagersro.se
Barack Face målgång

Barack Face och Adrian Kolgjini kvalade till Svenskt Travderby 22 augusti.

Erik Nordström, banhoppning

 1. Jag har kört travhäst två gånger och varit med om att starta bakom startbilen. Sen har jag tränat galopp ute hos Kajsa Lindsjö i Vomb. Banhoppning tränar jag ju varje dag hemma på gården.
 2. Givetvis måste det vara banhoppningen. Det sysslar jag ju med varje dag.
 3. När jag tackade ja till det här så var det att köra travhäst. Jag var lite fundersam vilken kontakt jag skulle få med häst när jag satt i en vagn bakom och inte på hästen. Nu har jag kört två gånger så jag känner mig rätt trygg där också.
 4. Jag tycker att Adrian [Kolgjini] ska vara favorit. Han har ju erfarenhet av trav och hoppning och kan rida. Sen har han ju varit med en gång tidigare.
Foto: Mia Nilsson
Erik Nordström (2)

Erik Nordström.

Niklas Lovén, galopp

 1. Jag har tränat en del eftersom jag ser att de andra förbereder sig som tusan. Jag har kört travare två gånger och kommer att rida lite banhoppning hemma i Helsingborg. Galoppdelen har jag under kontroll.
 2. Det får väl vara galopploppet.
 3. Nu har jag känt på travarna ett par gånger och provat att starta bakom startbilen, så det känns bra. Nej, jag kan inte påstå att jag känner mig orolig för någon av grenarna.
 4. Det måste vara [Adrian] Kolgjini. Han har ju varit med förr och han har erfarenhet av alla grenarna.
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
N Loven 8685.jpg

Niklas Lovén blir hyllad av sina kollegor.

Johanna Lassnack, banhoppning

 1. Jag har ridit hos Anna–Maria Andersson, testat fullblod hos Nina Lensvik inne på Jägersro och har kört travhäst två gånger. Andra gånger jag körde häst och startade bakom bilen var riktigt bra och där känner jag mig trygg nu.
 2. Banhoppningen eftersom det är min gren, men sen vet jag av erfarenhet att jag inte är någon speciellt snabb ryttare.
 3. Efter att ha kört travare ett par gånger och blivit trygg med det så säger jag galoppdelen. Jag är lite farträdd och det går ruskigt fort.
 4. Inte jag i alla fall. Jag tror att Adrian Kolgjini vinner. Han har ju varit med förr och han verkar kunna alla delar av Hästarnas Mästare.
Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
DSC_0755

Johanna Lassnack.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni
DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni

Det var riktigt bra anmält denna sista tävlingsdag innan SM-dagen på Strömsholm och många var ute för att jaga både startpoäng och för att finslipa formen inför årets mest prestigefyllda dag. Det var också Jockeyklubben Cup och det är alltid en dragningsfaktor. Samtliga ponnyer kom också till start – 39 till antalet. Vädret var ostadigt och tävlingsledningen fick hålla koll på åskovädret cirka sex kilometer bort – ja, det kändes nog att det var närmare för många. Sportsligt var det en höjdardag med fina prestationer. Gräsbanan användes under hela tävlingsdagen och bedömdes som lätt för dagen. Läs mer