Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
DSC_0752

Johanna Lassnack.

Johanna Lassnack ser ATG Hästarnas Mästare som en utmaning

22 augusti 2023 11:16

Men kanske inte på det sätt som du tror. För Johanna är Hästarnas Mästare ett sätt att utvecklas som människa och ryttare, det viktigaste är kanske inte att vinna även om hon givetvis kommer att försöka att vara bäst också.

– Hela jag ville säga nej när jag fick frågan om jag ville vara med, men jag svarade ja. Och jag tänkte nästan ångra mig.

Johanna, 30 år, är hoppryttare men också mental coach. Och för att backa några år tillbaka i tiden så blev Johanna mental coach för att hon själv var farträdd, försiktig och nervös så fort det blev något annorlunda eller en pressad situation. Det inverkade negativt på hennes karriär som ryttare.

Nu utmanar hon sig själv genom att ställa upp i ATG Hästarnas Mästare.

– Jag är utanför min comfortzon, jag är obekväm med hela situationen.

Hon pratar om att även en mental coach kan vara obekväm i vissa situationer, att hon hellre stått på ett stort event och pratat tillsammans med en känd föreläsare än att rida en galopphäst inför en stor publik på Jägersro.

Nu håller hon på att bygga upp sitt självförtroende och bli bekväm med de situationer som kommer att uppstå fredagen den 25:e augusti när ATG Hästarnas Mästare avgörs.

– Idag har jag kört travhäst för andra gången och det var en så härlig upplevelse. Nu kände jag att jag behärskar den biten.

Startbil träning Jägersro hästarnas mästare

Johanna kör Hagbergs Viking bakom startbil, ekipaget längst in mot banan.

Johanna fick köra en rutinerad tävlingstravare som heter Hagbergs Viking, en fux som kan sitt jobb som travhäst. Och han hjälpte Johanna till en härlig upplevelse, den farträdda och försiktiga Johanna var som bortblåst. Istället tog de hand om ledningen i det övningslopp de körde och Johanna satt och skrattade i vagnen när det gick som fortast.

– Efter det här är det nog galoppdelen som jag känner mig mest obekväm med. Jag har aldrig varit någon snabb ryttare.

Ändå har Johanna försökt bearbeta den osäkerheten genom att åka till Anna–Maria Andersson och rida. Anna–Maria har olika typer av banor och hinder hemma på gården utanför Munka Ljungby, hon jobbar både med fälttävlan och hindersport och tar emot elever.

– Jag fick låna en elevhäst och det var jättebra.

Nästa galopplektion tog Johanna hos proffstränaren Nina Lensvik på Jägersro. Hon fick låna ett fullblod och provade att galoppera på rakbanan inne på Jägersro. Och när Johanna tyckte att det gick fort, var det bara ”halvfart”.

VideoCapture_20230822-095001

Johanna (t. v) rider Gold Explosion, i träning hos Nina Lensvik.

– Jag kommer att växa som människa av den här utmaningen. Jag kommer att utvecklas som ryttare och jag kommer att ha nytta av det här i mitt jobb som mental coach.

Så oavsett hur det går kommer Johanna Lassnack att vara en vinnare. Hon kommer att ta steg i den personliga utvecklingen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer

Peter Jardby Peter Jardby

Han kallar sig själv entreprenör och det med all rätt. Han är galopptränare, transporterar hästar, hyr ut lägenheter och hus och bedriver lantbruk med allt som tillhör hemma på gården. Domme Gård ligger 1,5 mil från Smygehuk och det är här mestadels av träningen av galopphästarna görs. Läs mer

Marta och Vanja Sandrup.png Marta och Vanja Sandrup.png

25 januari 2024 | Nyhet

Video: Profilen Vanja Sandrup

I denna korta intervju får du lära känna proffstränaren Vanja Sandrup som ägnat större delen av sitt liv till galoppsporten. Läs mer