2222

Som ponnyryttare segrade Alina Öhgren flera gånger med shetlandsponnyn Norrskenets Grim, men duon missade precis att komma med i premiärupplagan av Nationaldagsgaloppen 2013.

Äntligen rider Alina på Gärdet!

1 juni 2023 15:54

Alina Öhgren skulle ha varit med på Nationaldagsgaloppen redan för tio år sedan, med sin ponny Norrskenets Grim, men shettisen kom dessvärre inte med i ponnyloppet. Nu är Alina äntligen med, hon rider fyra “stora” hästar på Gärdet den 6 juni.

Jockeylärlingen Alina, 22 år, är på plats på Nationaldagsgaloppen varje år. Men hon har aldrig ridit lopp på Gärdet tidigare. Förrän nu: i år har hon fyra ritter!

Alina har kommit in i galoppsporten, som så många andra unga ryttare, via ponnygaloppen. Men tidigare var det bara shetlandsponnys som hon kunde tävla på Gärdet, och 2013 var Alinas sista år som A-ponnyryttare. Då hoppades hon att Norrskenets Grim skulle komma med på den allra första upplagan av Nationaldagsgaloppen.
- Jag blev väldigt ledsen så klart, när vi inte kom med det året, säger hon och fortsätter,
- 2013 var mitt sista år som A-ponnyryttare, du får bara rida “shettis” till det att du är tolv år och detta var mitt tolfte år därmed sista chansen.

111

Alina vinner lopp med Hooligan för stallet Annette Stjernstrand / Nathalie Mortensen. Första året som lärling, 2021, blev Alina lärlingschampion med 21 segrar.

Numera rider Alina helt vanliga fullblod, som jockeylärling i Patrick Wahls stall på Bro Park.
- Det har ändå varit lite svårt att få ritter på just Nationaldagsgaloppen, i och med att det inte är så många hästar anmälda. Men i år har jag verkligen kämpat för att få rida!

Alina ska rida fyra hästar för tränaren Annette Stjernstrand och ägaren Nathalie Mortensen på Nationaldagsgaloppen i år. Nathalie Mortensen, som gärna rider sina hästar själv, ramlade oturligt nog av en häst under tävlingar på Göteborg Galopp i slutet på maj.
- Annars hade hon nog ridit några av hästarna själv, funderar Alina, som verkligen ser fram emot att rida på Gärdet på Nationaldagen.
- Vilken grej Nationaldagsgaloppen är! Vi är inte vana att ha jättemycket publik på galoppen, det är oftast ägarna och några spelare som brukar besöka banorna i första hand. Jag är jättetaggad, det här ska bli jätteroligt.

4444

Nathalie Mortensen, till höger, sadlar ut samtliga fyra hästar som Alina rider på Gärdet. Här efter en seger med See You Soon i den välkända svarta dressen med gula stjärnor.

Desto tidigare - desto bättre...

Alina började som ponnyryttare på ridskola i Lilla Rörby utanför Stockholm, sedan tog hon amatörjockeylicens som 15-åring. 2021 tog Alina ut lärlingslicens, vann 21 lopp under det första året och blev lärlingschampion. Förra året red hon in över en miljon kronor.

Ponnygaloppen har alltid sin givna plats under Nationaldagsgaloppen och Alina tror att rida ponnygalopp är den bästa vägen in i sporten, för blivande ryttare och jockeys.
- Det är en nackdel desto senare du kommer in i sporten, om du verkligen vill satsa. Med tanke på att vi står på vågen så mycket som vi gör och att vi måste tänka på vad vi äter, och så vidare. Jag har tävlat med ponnys sedan jag var tio år och då känns allting naturligt. Det kan jag tacka ponnygaloppen för!

Alina och Norrskenets Grim

Norrskenets Grim, här med Alina och Svensk Galopps Helena Mansén under en prisutdelning. Duon har till och med fått pryda ett frimärke!

Intervju

Den 30 april blev Alina Öhgren intervjuad av Fredrik Johansson i ett koncept som kallas "Fredriks bänk". Under tävlingsdagar på Jägersro Galopp så intervjuar jockeylegenden Fredrik olika profiler inom sporten. Se gärna intervjun här nedan. På vår youtube finner du fler intervjuer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-ps2S39G-X2 Robert och Clara Dhakal i-ps2S39G-X2 Robert och Clara Dhakal

Sommaren hade dröjt sig kvar och för de som ville bära shorts och t-shirt så var det inga problem. Stämningen var på topp och alla lopp reds på gräsbanan som klassades som mjuk för dagen. Det var också en tävlingsdag som ingick i Jockeyklubben Cup. Läs mer

Vilken succé det blev för ponnyryttaren Amanda Söderman och ponnyn BT Silver Moon på banan Kincsem Park i Budapest under lördagen.

Amanda Söderman har under året varit Sveriges representant ihop med Annie Johansson i den nyinstiftade Fegentri Junior-serien. Hon har tidigare fått rida på mäktiga Chantilly i Frankrike och nu fick hon chansen att testa på en mycket anrik bana i Ungerns huvudstad Budapest – Kincsem Park som invigdes redan 1925.

Loppet reds över 800 meter gräs på en rakbana och att rida på en rakbana är förstås en rejäl utmaning för alla de sex ryttarna som var med. Det klarade Amanda av på bästa sätt och finishridningen var grymt bra. Hon och löpsugna BT Silver Moon gick över mål med god fart – segermarginalen blev nästan hela två längder. Legendaren Lanfranco "Frankie" Dettori var på banan för första gången i livet, red två brittisktränade (!) hästar till seger och hann också med ungdomarna när han delade ut pris – en oerhört fin gest av honom. Amanda fick tio (10) poäng för segern. Loppet var det sista i serien denna premiärsäsong.

Deltagande i Fegentri Junior-serien har underlättats av svensk ponnygalopps mångåriga och stora sponsor – Jockeyklubben. Deras bidrag till utbildningsresorna till British Racing School samt den ekonomisk hjälpen i Fegentri Junior-serien är ovärderlig.

Se loppet här.

Resultat: Resultat Fegentri Junior

Foto: Linda Söderman/Privat
Amanda Söderman i Budapest redigerad 16 9
Queen_of_Antarktis_S8I5178 Queen_of_Antarktis_S8I5178

Under årets sista augustikväll tävlade man på Övrevoll. Charlotta Ericsson fick en så kallad "spare ride" och det slutade på bästa sätt. Vi berättar också om flera spännande ritter ute i Europa under helgen. Läs mer