Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Nationaldagsgaloppen MOF190606-100385.jpg

Äntligen dags för Nationaldagsgaloppen – här är allt du bör veta

21 maj 2022 11:00

Nu är det inte många dagar kvar tills att Nationaldagsgaloppen på Gärdet går av stapeln. Det blir ett fullspäckat program med något att erbjuda för alla och dessutom ett helt nytt lopp. Det nya loppet är Jockeyklubbens 6 juni Cup med hela 150 000 kronor i total prissumma.

Snart börjar banan att i iordningställas inför Nationaldagsgaloppen som avgörs den 6 juni på Gärdet i centrala Stockholm. Istället för ett välbesökt promenadstråk för hundägare förvandlas nämligen Gärdesfältet till en galopparena för en dag.

Efter två års paus på grund av pandemin är publiksuccén tillbaka och det med besked. Publiken kommer att bjudas på fem spännande lopp; fyra med fullblod och ett lopp med arabiska fullblod. Dessutom blir det två ponnylopp – något som brukar vara väldigt uppskattat. I år är man stolta över att även kunna presentera ett helt nytt lopp där elithästarna kan delta: Jockeyklubbens 6 juni Cup, med 150 000 kronor i total prissumma.

– Svensk Travsport kliver in som sponsor så de kommer att bjuda på uppvisningar inom trav. Dessutom blir det ett käpphäst-race mellan Lilla Rörby Ryttarklubb och Solvallas travskola – det kommer bli riktigt skoj att se, säger Linda Persson, projektledare för Nationaldagsgaloppen.

Ingen nationaldag utan Sveriges Nationalsång och i år kommer den att framföras av artisten Anna Sahlene som står för musikunderhållningen under dagen.

– Vi hoppas och jobbar på att även kunna presentera en till överraskning, berättar Linda Persson.

Hattparaden är även tillbaka – då kan alla som vill tävla i tre kategorier: Gärdets Bästa Hatt, Bästa Barnhatt och Match Your Dog. I Match Your Dog tar du med din hund till Gärdet och matchar hunden med en kreativ eller rolig outfit. Så har du en bra idé för en hatt är det dags att börja planera!

Här har vi som tidigare år Ann Wilson från Let's Dance i juryn samt Anders Bagge, känd från Idol-juryn. Dessutom har vi i år värvat en ny medlem: Youtubern och Let's Dance-finalisten Filip Dikmen.

Det satsas även stort på ett galopptält, där kan du prova att rida på en mekanisk galopphäst, delta i publiktävlingar samt få galopp-tatueringar.

– Redan nu har vi dragit igång en tävling där förstapriset är en fin galoppresa för två personer till England i oktober. Andrapriset är att man får träffa komikern och tv-profilen Babben Larsson på galoppbanan Bro Park för en trevlig lunch. Babben äger två galopphästar som tränas av tränaren Patrick Wahl så under dagen får du även besöka stallet och hennes hästar, säger Linda Persson.

För att vara med och tävla ska du signa upp dig på Svensk Galopps nyhetsbrev! På sidan publiktävling kan du läsa mer om tävlingen och delta.

För den yngre publiken finns även ett barnområde med ponnyridning, hoppborg och en bana där barnen kan prova att käpphäst-race.

Några av barnaktiviteterna kommer att genomföras till förmån för Barncancerfonden.

Tävlingsdagen, som är gratis att besöka, har tidigare år lockat 50 000 besökare och vid solsken kan det mycket väl bli en ny publiksuccé.

– Vi har haft tur med vädret tidigare år! Nu har vi beställt sol av SMHI så vi hoppas att de levererar. Och kan du inte vara på plats så sänder TV4 live från Nationaldagsgaloppen mellan klockan 11.30 och 14.30.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer