Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
AndreasTapiaDalbark.png

Andreas Tapia Dalbark är just nu femma i den nationella jockeyligan, med 29 segrar i år.

Andreas Tapia Dalbark kan vinna storlopp – mot alla odds

15 oktober 2021 19:10

På söndag kan Andreas Tapia-Dalbark vinna Jockeyklubbens Auktionslöpning med Sandstorm. Och det är mot alla odds. För en månad sedan trodde han att hela säsongen var slut. Då stod han på Jägersro med armen hängande rakt ner, axeln hade gått ur led.

– Usch, det var inte roligt. Men nu kan jag rida igen och det känns precis som innan axeln hoppade ut led.

Andreas är en av de som ska ta över som ledande jockey i Sverige. Han är 25 år och spås en lysande framtid. De senaste åren har han ridit in knappa tre miljoner per säsong till hästägarna, nu står han på 2,5 miljoner.

– Det löser vi på söndag om jag kan vinna. Det är ju 400 000 kronor i förstapris.

Att en axel hoppar ur led är en typisk handbollsskada, men den kan drabba ryttare också.

– Samma axel hoppade ut led för två år sedan också, men sen har det gått bra.

Fram till den femtonde september på Jägersro, 150 meter från mål och han jobbade fram Mrs April mot en topplacering. Då hände det.

– Jag kan garantera att det känns direkt.

Han kunde inte rida finish, fick hjälp av den medicinska personal som alltid finns på plats. Efter det har han undersökt av läkare, får hjälp av en fysioterapeut – och allt ser bra ut.

– Som jag sa så är det inte något konstigt att rida. Jag har visserligen axeln tejpad, men det är mer som en säkerhetsåtgärd.

Men Andreas kommer att bli opererad. Inom de närmaste dagarna ska han röntgas igen, nästa vecka ska han träffa en kirurg och i november väntar en operation.

– Det är fortfarande lite osäkert hur lång tid det tar innan jag är tillbaka. Men jag är i alla fall klar långt innan huvudsäsongen börjar till våren.

Om någonting i den här storyn kan vara bra är det att skadan inträffade på hösten. Nu kommer det mesta av hans konvalescens och rehabträning ligga under den del av säsongen då svensk galopp går på sparlåga.

– Jag vet vad jag har att vänta. Det blir en lång period av träning för att komma tillbaka i form, men det är bara att bita ihop.

Fram till operation kommer Andreas att rida på. På söndag har han tre ritter där Sandstorm är den mest intressanta.

– Det är alltid kul att få rida stora lopp. Jag vet att Sandstorm är en bra häst, han har kapacitet att vinna men om han riktigt är där nu vet jag inte. Jag skulle vilja kalla honom för en outsider.

På onsdag åker han sedan ner till Jägersro för att rida en enda häst – Mrs April. Ni vet den som han red när axeln hoppade ur led och som den gången var på väg mot en väldigt framskjuten placering.

– Jag hoppas att vi kan få revansch nu.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Sandstorm DSC_7356 copy.jpg

Andreas Tapia Dalbark och Sandstorm vinner på Bro Park den 29 augusti. Kan det bli ytterligare en seger på söndag?

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

Jägersro Galopps entre.JPG Jägersro Galopps entre.JPG

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid evenemang som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det börjar gälla från den 1 december. Svensk Galopp har därför valt att införa vaccinationsbevis för all publik under tävlingsdagar. Läs mer