Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Andra raka segern för pigg nioåring

18 juni 2013

Janos Tandari-tränade Farad har hunnit bli nio år men ser mer ut som en pigg fyraåring. Och det råder inga tvivel om att löpgnistan fortfarande är stark. I fredags kväll tog den lille fuxen sin andra raka triumf. Precis som vid segern för tre veckor sedan var det lärlingen Valmir De Azeredo som skötte tyglarna.

Farad
Farad svarade för en fin upploppsspurt och vann lätt före Chasmin.

Valmir De Azeredo serverade Farad en fin resa över de 1 730 meterna i kvällens huvuduppgörelse, Miller Make It Easy. I sedvanlig stil inledde fuxen avvaktande samtidigt som Jumbo fick bestämma i sitt eget tempo i ledningen. Med 800 meter kvar påbörjade Funambule-sonen ett avancemang i spåren och väl inne på upploppet plockade han fram sin fina spurt som till sist resulterade i en säker triumf före Chasmin med Jacob Johansen på ryggen.

- Farad är en riktig krigare. Han gör alltid sitt bästa och slutar nästan alltid på pengar, sade Janos Tandari om sin ögonsten.

Det här var Farads andra raka seger för året och vinstkontot fick ett tillskott på goda 45 000 kronor.

Academy Wing stod över Voterlöpning och vann

Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Academy Wing stod bäst till i kvällens inledande treårslöpning och hade inga större problem att infria favoritskapet. Manuel Martinez serverade Academy Award-sonen en iskall ritt närmast railen, förivrade sig inte när ledande Zilver Zaid och Dina Danekilde ryckte runt slutsvängen utan väntade fram till en bit in på upploppsrakan innan han satte in slutstöten. Därefter kunde Academy Wing kliva undan till en relativt komfortabel viktoria före fint avslutande Full Account (Valmir De Azeredo).

- För en kort stund såg det ut som om Academy Wing skulle bli instängd, men den här hästen är mer stark än speedig och det löste sig ju fint till slut. Först hade vi planer på att starta honom i Voterlöpning, men den uppgiften såg lite väl tuff ut. Nu siktar vi på Derby Trial och därefter förhoppningsvis Svenskt Derby, sade Lennart Jr Reuterskiöld om stall Zadas häst.

Downing Street hittade luckan

Manuel Martinez vann även den avslutande sprinten med Downing Street. Men det såg länge pyrt ut för storfavoriten. När den Francisco Castro-tränade fuxen svängde in på upploppet hade han en vägg med hästar framför sig. Manuel Martinez sökte länge efter luckan och när den väl uppenbarade sig med 150 meter kvar visade Downing Street riktigt fin klass och klev undan med en säker längd.

- Det såg lite besvärligt ut, men jag visste att jag satt på en bra häst och när det väl löste sig svarade han riktigt ärligt sista biten, berömde Manuel Martinez.

Downing Street, som tyvärr fick en stor del av fjolårssäsongen förstörd på grund av en skada, ägs av Stall Victory och tog sin andra seger på lika många starter i år.

Al Harith fällde favoriten

I början av året fick tränare Pia Höiom in två riktigt fina arabgaloppörer från den irakiske storhästägaren Al Najaifi Momammed. Al Dahis har fått en strålande start i Pias regi och har redan två raka segrar. Stallkompisen Al Harith har inlett säsongen lite mer tveksamt. Men i kvällens arabsprint fick den sexårige hingsten in en fin fullträff för Manuel Santos. Efter en lite avvaktande inledning gled Al Harith enkelt upp utvändigt om tätduon Sanovagan och Al Raai runt slutsvängen. När Manuel sedan lättade på tyglarna med 200 m kvar accelererade Asad Salf-sonen undan till en mycket lätt viktoria. Storfavoriten Sanovagan, som bar tio kilo mer än vinnaren, fick nöja sig med andraplatsen.

- Ägaren hävdar att Al Harith är en bättre häst än Al Dahis, men själv är jag inte lika övertygad. Al Harith är en lite mer bekväm häst och det gäller att man är på honom hela tiden. Nu går både Al Harith och Al Dahis till ett större arablopp på Newbury, sade Pia Höiom, som för tillfället har sju fullblod och fem arabgaloppörer på sin träningscamp i Kungsbacka.

Spel mot ett mål för Le Corbier

Le Corbier och Emma Hansson ryckte undan i en klar ledning med 1 200 meter kvar i kvällens Amatörlöpning och sedan var det spel mot ett mål. Den Anki Svedberg-Karlsson-tränade sjuåringen visade inga tecken på att tröttna och när mållinjen skars skilde det många längder till tvåan Russian Roulette. Emma, som var lärling för cirka åtta år sedan, har gjort en fin comeback som amatör och tog här sin andra seger på kort tid.

- Jag trivs bättre på den här nivån och rider med fint självförtroende just nu, sade Emma.

Kvällens tävlingar låg helt utanför ATG:s livesändning och det avspeglade sig tydligt i V5-omsättningen som endast kom upp i blygsamma 80 927 kronor. Inte heller utdelningen, 243 kronor, var mycket att hurra över.

Rafflande quarterrace

Dag 1 av American Days på Jägersro avslutades med två fartfyllda Quarterrace. Det första utmynnade i en stenhård upploppsduell mellan Speedy Joe och Ray of Light, där den förstnämnde till slut drog det längsta strået.

- Det här var otroligt häftigt, utbrast lärlingen Isadora Karlsson i vinnarcirkeln efter segern.

I det andra loppet var den kraftige painthästen Charlies White Iron en klass bättre än sina konkurrenter och vann lekande lätt för Dina Danekilde på den starka tiden 17 sek över 300 meter.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg

Jockeyn Andreas Tapia Dalbark tog sin allra största seger i karriären när han nyligen vann Dansk Derby tillsammans med stoet Titannia. Hör Andreas berätta om känslorna kring segern och sin karriär som jockey i det här härliga videoreportaget. Läs mer

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

15 augusti 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 33 (15-21 augusti). I Skandinavien har vi fem tävlingsdagar att se fram emot. Den stora höjdpunkten är Norsk Derby på Övrevoll på söndag! Läs mer

Två svensktränade och svenskägda hästar prövade lyckan i den tyska huvudstaden när man på banan Berlin-Hoppegarten firade att det var 200 år sedan tysk galoppsport tog sin början.

Irish Action (e. Zoffany) stod näst längst in (2), men eftersom samtliga ryttare bedömde att banan var gynnsammare åt vänster så fick han ändå inte den bästa positionen på rakbanan – dock bra ryggar. Han gjorde ett riktigt bra lopp under toppjockeyn Andrasch Starke och var med och slogs om segern in i det sista. Han slutade till slut trea över 1200 meter i Ittlingen-Pokal (Hoppegartener Flieger-Preis) (L) på en god gräsbana och sprang in 3 125 euro. Stall Gransäter äger och Lennart Reuterskiöld Junior tränar.

Segrade gjorde Kindred Spirit under Hugo Journiac som satt längre in i banan och spurtade strålande. Dina Danekilde-tränade Buddy Bob under Adrie De Vries var i många trafikproblem under vägen, men spurtade piggt när han fick chansen. Då hade dock tåget gått för längesedan och han slutade sjua.

Resultat och lopprepriser

Resultatlista på deutscher-galopp.de

Se loppreprisen på youtube.com (spola fram till cirka 2:37:55 in i sändningen).

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
i-vGH7NRL-X3 Irish Action.jpg