Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Här är galoppsportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök på galoppbanan!

Vill du veta mer om Svensk Galopp och få koll på de senaste nyheterna? Skriv upp dig HÄR på Svensk Galopps nyhetsbrev!

Vilka hästar tävlar?

I Sverige tävlar engelska fullblod och arabiska fullblod. Vanligast är de engelska fullbloden och idag finns ungefär 800 engelska fullblod i träning i Sverige.

Dessutom finns ponnygalopp där barn och ungdomar tävlar och då kan ponnyer av alla raser vara med.

Hur fungerar det med dressen som jockeyn tävlar i?

De färgrika hästägardresserna är en viktig del av galoppsporten. Alla hästägaren har nämligen egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Som ägare får du välja mellan olika mönster och färger och alla dressar är unika.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
jockeys.jpg

De unika dresserna gör det lättare för hästägaren och publiken att följa hästen i loppet.

Hur långt springer hästarna?

I Sverige tävlar galopphästarna på dirttrack, ett slags sandunderlag samt under sommarhalvåret tävlas på det på gräs.

Några vanliga galoppdistanser i Sverige är 1200 meter, även kallat sprint, 1600 meter, medeldistans samt 2400 meter, lång- eller stayerdistans.

Startboxarna

Inom galoppen använder man startboxar för att hästarna ska komma iväg samtidigt. Hästarna går in i startboxarna sida vid sida i nummerordning och när startern trycker på en knapp så öppnas grindarna och loppet kan börja.

Startboxarna kan flyttas runt på banan beroende på vilken distans loppet är.

JockeyklubbensGrandPrix2021_02 (2).jpg

Starten är viktig inom galoppen och tack vare startboxarna kommer hästarna iväg samtidigt.

Hur fungerar det med vikten?

Vikt är en viktig faktor inom galoppsporten och det är förbestämt vilken vikt en häst ska bära i loppet.

Vilken det handlar om ser du i programbladet som du får när du besöker en galoppbana. Vikten är jockeyn med all utrustning samt sadeln.

Jockeyn väger sig med kläder, säkerhetsväst och sadel och skulle jockeyn vara för lätt kan man addera en vojlock med bly som ligger under hästens sadel.

Jockeyn väger sig alltid både innan och efter loppet och skulle jockeyn väga in med för låg vikt efter ett lopp diskvalificeras hästen.

Vad är handicap?

Handicaptal är en ranking som visar hur bra hästen är.

Alla hästar som tävlat minst tre gånger eller vunnit ett lopp har ett handicaptal. Talet baseras på hästens prestationer och justeras efter varje lopp.

Talet uppges i kilogram och är från 40 upp till 100 och ju bättre hästarna är desto högre tal.

Inom galoppen finns något som heter handicaplopp. Det innebär att hästar med olika handicaptal kan mötas och man jämnar ut skillnaderna genom att hästarna bär olika vikt. En häst med lägre handicaptal bär lägre vikt än de med ett högt handicaptal.

Vilka är de viktigaste loppen?

I Sverige avgörs ungefär 550 lopp varje år. Det finns 15 grupp- och listedlöpningar i Sverige för hästar i den högsta eliten. De största är Stockholm Cup och Stockholms Stora Pris som båda avgörs på Bro Park.

De viktigaste loppen under treårssäsongen är de fem klassiska löpningarna, den allra mest prestigefulla är Svenskt Derby på Jägersro i juli.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Derbykurva 4198 på Jägersro.jpg

Svenskt Derby är Sveriges mest prestigefulla löpning och vinnaren får ungefär 1,2 miljoner kronor.

Vad får vinnaren?

När hästarna gått i mål granskar måldomaren loppet för att se vilket ekipage som var först över mållinjen.

Innan vinnaren utses ska jockeyn vägas in med kläder och sadel och skulle jockeyn ha tappat mer än 0,5 kilo så diskvalificeras hästen. Domarna granskar även loppet för att säkerställa att det inte har skett några störningar.

Förstapriset i galopplopp i Sverige kan variera alltifrån 20 000 kronor till 1,2 miljoner kronor. Priset går till ägaren av hästen och jockeyn har ett fast arvode samt bonus.

Vill du veta mer om Svensk Galopp och få koll på de senaste nyheterna? Skriv upp dig HÄR på Svensk Galopps nyhetsbrev!

Rekommenderade artiklar och intervjuer

Rebecca Stålhandske.jpg

Rebeccas oväntade karriärval – gör succé som jockey

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. Idag, tre år senare, är hon en av de mest lovande talangerna i Sverige. "Det jag älskar är farten – det är en fräck känsla att kunna sitta på en galopphäst och kunna kontrollera den", säger hon.

Ledvolt DSC_0045.jpeg

Lista: 10 spännande fakta om galoppsporten

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Vägning MOF200705-02419.jpeg

Bildspecial: Följ med bakom kulisserna på en galopptävling

Nyfiken på galoppsporten och hur allt egentligen fungerar under en tävlingsdag? Häng med bakom kulisserna i vårt bildspecial! Från att hästarna anländer till att vinnaren får äntra vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Nu kör vi!

Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan

Lennart Jarvén, 81, är inte som alla andra pensionärer. Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed. "Han är min terapi", säger Lennart.

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

10 saker du inte visste om att vara jockey

Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler. Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey. Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.

Black Pepper.jpg

Doldisen Daniella om segern inför storpubliken: ”Känslan går inte att beskriva”

Amatörtränaren Daniella Haglund kom från ingenstans och vann sitt första lopp på Gärdet med sin ögonsten Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Efter segern fick de ta emot jublet från 45 000 åskådare. "Den känslan går inte att beskriva", säger hon.

Ylva Brandt_2juli2022_14_roccamshots.jpg

Häng med i ett galoppstall – så kan en vanlig dag gå till

Fart, gemenskap, kärleken till hästar och tidiga morgnar. Det är bara lite av vardagen i ett galoppstall. Häng med till stallet hos galopptränaren Ylva Brandt och få en inblick i hur det är att jobba som tränare.