Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp

Doldisen Daniella om segern inför storpubliken: ”Känslan går inte att beskriva”

Amatörtränaren Daniella Haglund kom från ingenstans och vann sitt första lopp på Gärdet med sin ögonsten Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Efter segern fick de ta emot jublet från 45 000 åskådare. "Den känslan går inte att beskriva", säger hon.

Vill du veta mer om Svensk Galopp och få koll på de senaste nyheterna? Skriv upp dig HÄR på Svensk Galopps nyhetsbrev!

Resan till vinnarcirkeln under publiksuccén Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni har inte varit enkel för varken tränaren Daniella Haglund eller hästen Black Pepper.

Faktum är Daniella först gick på travgymnasiet på Wången och ville hålla på med montésport. För att bli bättre inom montén började hon jobba hos galopptränaren Catharina Vång. Väl där fastnade Daniella för galoppen och bestämde sig för att satsa på den sporten istället. Hon tog amatörlicens som jockey och började jobba hos galopptränaren Patrick Wahl på galoppbanan Bro Park utanför centrala Stockholm.

– Min plan var att bli lärling, men så blev jag sjuk i en reumatisk sjukdom. Så då var det inte aktuellt att bli jockey längre, berättar hon.

Daniella fick chansen att köpa sin mormors mans gård i Småland och en ny plan växte fram: att bli amatörtränare inom galoppen.

Med på flytten från Bro Park följde hästen Black Pepper som Danielle hade ridit in under sin tid hos Patrick Wahl. Stoet hade haft problem med skador tidigare men Daniella ville försöka träna igång henne och tävla ett sista år med henne.  Och vilket sista år det har varit hittills!  

Det började med att hästen slutade åtta vid årsdebuten på Bro Park och när Black Pepper kom till Göteborg blev det en tredjeplats. Och på Nationalsdagsgaloppen på Gärdet slog Black Pepper och jockeyn Angelika Berg till med en seger.

Det här var Daniellas tredje start som tränare och att då vinna på Nationaldagsgaloppen inför över 45 000 åskådare är en imponerande prestation!

– Jag trodde inte på henne då när vi tävlade på Göteborg Galopp och jag trodde inte på seger på Gärdet heller.  Jag hade varit sjuk i bältros innan tävlingarna och var trött och sliten, säger hon.

Dessutom var det nära att Daniella fick stryka hästen då de drabbades av transportproblem på vägen till Stockholm. 

– Vi upptäckte att hon inte ville resa med någon annan häst utan att hon behövde en större transport så vi fick byta. Så det ordnade sig till slut, säger hon.

Att få se Black Pepper vinna på Gärdet var något alldeles extra. Under åren tillsammans har Daniella och Black Pepper utvecklat en nära och fin relation.

– Hon betyder väldigt mycket för mig, hon är min lilla bebis. Hade jag varit en häst hade jag varit henne. Vi har båda haft lika mycket otur och skador. Hon har ett jäkla humör och det kan jag också ha – så vi är ganska lika, säger hon.

Idag består Daniellas stall av fyra galopphästar och en nordsvensk. Hon kombinerar jobbet i stallet med att jobba halvtid på en bensinstation.

Daniella drivs av att träna igång hästar som drabbats av skador eller problem under sina karriärer. 

– Min plan för framtiden att ha flera hästar i träning, men inte för många. Jag vill fortsätta kunna ha individanpassad träning.

Vill du veta mer om Svensk Galopp och få koll på de senaste nyheterna? Skriv upp dig HÄR på Svensk Galopps nyhetsbrev!

Black Pepper

Daniella Haglund (i vit kavaj) efter segern med Black Pepper på Nationaldagsgaloppen den 6 juni 2022.

Fler artiklar om galopp

Rebecca Stålhandske.jpg

Rebeccas oväntade karriärval – gör succé som jockey

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. Idag, tre år senare, är hon en av de mest lovande talangerna i Sverige. "Det jag älskar är farten – det är en fräck känsla att kunna sitta på en galopphäst och kunna kontrollera den", säger hon.

Ledvolt DSC_0045.jpeg

Lista: 10 spännande fakta om galoppsporten

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Vägning MOF200705-02419.jpeg

Bildspecial: Följ med bakom kulisserna på en galopptävling

Nyfiken på galoppsporten och hur allt egentligen fungerar under en tävlingsdag? Häng med bakom kulisserna i vårt bildspecial! Från att hästarna anländer till att vinnaren får äntra vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Nu kör vi!

Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan

Lennart Jarvén, 81, är inte som alla andra pensionärer. Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed. "Han är min terapi", säger Lennart.

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

10 saker du inte visste om att vara jockey

Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler. Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey. Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.

Fält_31Okt_002.jpg

Här är galoppsportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök på galoppbanan!

Ylva Brandt_2juli2022_14_roccamshots.jpg

Häng med i ett galoppstall – så kan en vanlig dag gå till

Fart, gemenskap, kärleken till hästar och tidiga morgnar. Det är bara lite av vardagen i ett galoppstall. Häng med till stallet hos galopptränaren Ylva Brandt och få en inblick i hur det är att jobba som tränare.