Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Stockholm Cup-lopp vi minns

Mr Eubanks, Collier Hill, Bank of Burden och Thundering Blue. Under åren har vi fått se många stjärnhästar segra i Stockholm Cup International. Här är några av de mest minnesvärda loppen.

Den största löpningen i Skandinavien har sedan länge varit grupp 3-loppet Stockholm Cup International som i folkmun kallas för “Cupen” och är Sveriges främsta löpning.

Löpningen har ridits under nuvarande namn sedan 1979, men kan spåras tillbaka i tiden mycket längre än så. Enligt galopprofilen Björn Zachrisson startade löpningen redan 1937 som Ulriksdal Grand Prix och på femtiotalet hade löpningen en riktigt glansålder och lockade ekipage från hela Europa.

1955 höjdes prissumman rejält och allt sedan dess har löpningen lockat gäster från hela Europa. Sedan 1980 har löpningen ridits över 2400 meter och det året segrade en av Sveriges mest legendariska hästar genom tiderna, Nicke. Stall Jersös Nicke tränades av John Huber och han var född i Sverige hos Margit Åbjörn. Nicke har en annan av den här tävlingsdagens löpningar uppkallad efter sig, Nickes Minneslöpning. Nicke segrade även 1978 och 1984, en otrolig prestation.

Internationella topphästar som Collier Hill och Thundering Blue har kommit från England och imponerat stort vid sina segrar innan de senare med framgång tävlat över hela världen. Vanligare är dock att hästar tränade i Norge tar hem den stora prischecken. Till exempel Niels Petersen-tränade Bank of Burden tog fyra segrar mellan 2011 och 2015 . Stall Perlens stjärnor Appel Au Maitre och Valley Chapel som tog två segrar vardera under 2000-talet i Wido Neuroths träning När Jägersrotränade Dorcia segrade 2017 var det den första svenska segern sedan 1994, då Mr Eubanks vann.

Mr Eubanks och Susanne Berneklint

Artikeln heter Stockholm Cup-lopp vi minns och det finns inget bättre sätt att börja än år 1994 när Stall Kebos Mr Eubanks segrade under Susanne Berneklint. Susanne Berneklint var den första kvinnliga jockey att vinna "Cupen" och fram till år 2017 var Mr Eubanks den senaste svensktränade hästen att segra i loppet.

Sättet som Mr Eubanks bara försvinner från fältet in på rakan är obetalbart. Mr Eubanks var döpt efter tungviktsboxaren Chris Eubanks och gick verkligen på knock över upploppet.

Lester Piggott var bäst av de internationella gästerna på Captain Horatius, men fick se sig utklassad av hemmafavoriten Mr Eubanks som tränades av Mischa Kahn.

Mr Eubanks.png

Mr Eubanks och Susanne Berneklint vinner Stockholm Cup 1994

Collier Hill x 2

2004 och 2006 kom Collier Hill till Täby Galopp. Tränare Alan Swinbank visste att han hade en världstjärna när han skickade Collier Hill till Sverige, men var inte självsäker nog att debutera på en större scen.

Collier Hill hade börjat sin karriär som en möjlig hinderhäst och hade ett otroligt lågt handicap när han gjorde sina första starter i England. Handicapern höjde honom under fyraårssäsongen från 69 till 80 kilo, fortfarande inte tillräckligt högt för att vara en häst i Cupen, men han skulle fortsätta att klättra på skalan. 2003 fortsatte Collier Hill att förbättra sig och 2004 var det stora året och Alan Swinbank visste att han hade något extra när han skickade Collier Hill till Täby.

Han tillbringade första delen av loppet i den bakre delen av fältet, men flög fram över upploppet och tog segern i sista steget före Sir Mark Prescott-tränade Foreign Affairs. Han kom så långt ut i banan att han inte ens kom med på målbilderna!

Efter segern i Stockholm Cup gick Collier Hill vidare till grupplöpningar över hela världen och 2006 kom han tillbaka till Täby Galopp och segrade nu som storfavorit före Binary File med nio längder till ett odds runt 1.50!

Den märkligaste Cupen

2003 reds det kanske märkligaste Stockholm Cup någonsin. Det var bara åtta hästar till start och från Frankrike kom Labirinto, tränad av Rodolphe "Rod" Collet med Frederic Spanu i sadeln. Labirinto kom med starka meriter från Kontinenten, men svensktränade Mandrake El Mago spelades ändå till stor favorit före Sagittarius.

Labirinto sladdade rejält från start och det kändes som att han låg inte bara 50 meter, utan 50 hästlängder efter fältet. Kommentatorerna dömde ut honom helt, men som så många andra franska hästar visste Labirinto att avsluta snabbt och gå som snabbast den senare delen av upploppet. Större chock har man knappast sett och den som har videon hemma bör bjuda nytillkomna galoppfans på en upplevelse och visa filmen.

Foto: Amie Karlsson
Scandinavian champ Bank of Burden after Sthlm Cup win.jpg

Bank of Burden på väg in i vinnarcirkeln efter sin fjärde seger i Stockholm Cup

Per Anders Gråberg och Bank of Burden i segersvit

2011 segrade hemmasonen Per-Anders Gråberg i Stockholm Cup International på superhästen Bank Of Burden. Sir Lando var favorit det året tränad av Wido Neuroth och riden av Fredrik Johansson. Det var dock segraren 2010, Mores Wells som var den som slogs över upploppet mot Bank Of Burden och på väg tillbaka mot vinnarcirkeln ville jublet för Per Anders och Bank Of Burden aldrig sluta.

Efter det vann Bank of Burden och Per-Anders Gråberg Stockholm Cup tillsammans ytterligare tre gånger, ett svårslaget rekord!

Iskall ritt av Berry på Thundering Blue

Det är inte ofta vi ser en häst med tresiffrigt formtal i Sverige och förhoppningarna på den brittiska gästen Thundering Blue som gästade Bro Park 2018 var skyhöga.

I själva loppet undrade nog många över taktiken då Thundering Blue snabbt befann sig näst sist invändigt. Jockeyn Fran Berry verkade inte särskilt bekymrad och även om de tagit sig fram några placeringar invändigt när fältet gick in i slutsvängen kunde alla se att det fanns en mur av hästar framför favoriten. En iskall Fran Berry fortsatte invändigt och 400 meter kvar kom luckan. Sakta men säkert började Berry jobba, men det stod helt klart att det var Thundering Blue själv som valde att gå upp en växel. I mål var segern säker utan att vare sig ryttare eller häst hade förtagit sig.

Foto: Steven Carhill
Thundering Blue 9.jpg

Den brittiska gästen Thundering Blue vann 2018 års Stockholm Cup.

Tre raka för Square de Luynes

2019 års Stockholm Cup är också ett lopp som vi kommer att prata om i många år framöver. Inför loppet visste vi att Square de Luynes var bra - men inte att han var riktigt bra. Han lämnade det övriga fältet bakom sig och galopperade i mål sju längder före sina konkurrenter. 2020 och 2021 vann han igen, i lika imponerande stil.

Foto: Elina Björklund
Square De Luynes Pat Cosgrave

Square De Luynes och Pat Cosgrave efter segern i 2020 års Stockholm Cup international.

Fler sidor om Stockholm Cup

Bro Park Jpeg 3-100

Besöksinformation

Bro Park Jpeg 3-100

Vad kostar det, när ska jag vara på plats och hur ska jag klä mig? På den här sidan finns allt du behöver veta inför ditt besök på Stockholm Cup på Bro Park den 15 september 2024.

Läs mer
dreamstime_m_97407489.jpg

Stockholm Cup på tv och sociala medier

dreamstime_m_97407489.jpg

Kan du inte komma till Bro Park och Stockholm Cup? Då får galoppbanan komma hem till dig. Du kan följa tävlingarna via TV12 eller ATG:s webb-tv. Häll upp ett glas bubbel, slå dig ner framför skärmen och njut av sport på högsta nivå.

Läs mer
Her Him

Stockholm Cup-dagens löpningar

Her Him

Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de tio löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park i september. Läs om dagens alla lopp!

Läs mer
dreamstime_m_69511760.jpg

Galoppens bästa brunchrecept

dreamstime_m_69511760.jpg

Vad dukas upp på brunchbordet om tränare Francisco Castro, jockey Martin Rodriguez och Bro Park-stammisen Louise Bäckman får välja? Inspireras av de här galoppfantasterna och inled Stockholm Cup-söndagen med en brunch!

Läs mer
Cup-fältet2019.jpg

Samarbete

Cup-fältet2019.jpg

Vill du eller ditt företag synas i samband med vårt största evenemang för året?

Läs mer