Press och media

Premiären för Nationaldagsgaloppen var 2013. Galopptävlingarna arrangeras årligen på Gärdet i Stockholm den 6 juni. Det är fritt inträde och gratis program.

Det avrids åtta galopplopp under Nationaldagsgaloppen:
– Fyra för engelska fullblodshästar
– Två för arabiska fullblodshästar
– Två ponnylopp

De två loppen för arabiska fullblod direktsänds till Abu Dhabi, då dessa ingår i en global arabhästfestival: HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing.
Ett av dessa två lopp, HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship IFAHR, är öppet endast för speciellt inbjudna kvinnliga ryttare från hela världen.
Från och med 2018 sponsras även ett av ponnyloppen av denna globala galoppfestival:
Sheikha Lateefa Bint Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Int’l Ponies’ Race

TV4 sänder live mellan kl. 11.30–14.30
ATG arrangerar spel på loppen, dock ej ponnyloppen.

Enligt Kungliga Djurgårdens Förvaltning har uppskattningsvis publiksiffran som mest legat runt 50 000 personer på området.

Varje år uppträder en artist som sjunger Nationalsången och ett par övriga låtar. Följande artister har uppträtt på Nationaldagsgaloppen:

  • 2013 Charlotte Perrelli
  • 2014 Lisa Miskovsky
  • 2015 Shirley Clamp
  • 2016 Sonja Aldén
  • 2017 David Lindgren
  • 2018 Chris Kläfford och Alcazar
  • 2019 Shirin och Renaida
  • 2020 och 2021 inställt pga. coronapandemin

Jessica Almenäs var konferencier 2013-2015 och sedan 2016 är det Per Skoglund som har tagit över och leder Nationaldagsgaloppen.

Hattparaden är mycket populär och det tävlas i flera olika klasser inklusive ”Match your dog” där Anders Bagge hittills har varit huvuddomare. I övriga klasser är Ann Wilson från Let’s Dance juryordförande.

Det finns flertalet matserveringar på området men vill man hellre ha med egen picknick är det bara att slå sig ner i gröngräset.
Dagen bjuder även på diverse barnaktiviteter, exempelvis ponnyridning.

För eventuella pressrelaterade frågor vänligen kontakta Amie Karlsson på: amie.karlsson@svenskgalopp.se

Fler sidor om Nationaldagsgaloppen

Om Nationaldagsgaloppen

Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet och den har blivit en folkkär tradition. Traditionen dateras dock tillbaka till 1831 då kapplöpningar årligen ägde rum på Ladugårdsgärdet, som det då kallades, fram till 1918.

Galopptävlingarna

Nationaldagsgaloppen bjuder på åtta stycken kapplöpningar, varav två spännande ponnylopp!

Aktiviteter

Programmet innehåller fartfyllda galopplöpningar som ramas in av livemusik, nationalsången, hattparad, barnaktiviteter, ponnygalopp och annat skoj.

Praktisk info

Här är praktisk information för dig som planerar att besöka Nationaldagsgaloppen. Varmt välkommen!

Hattparaden

Hattparaden är ett mycket populärt och självklart inslag under Nationaldagsgaloppen. Alla är välkomna att vara med och tävla och de bästa hattarna belönas med fina priser.