Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

För dig som befinner dig i Stockholm den 6 juni är ett hett tips att bege dig till Gärdet i centrala Stockholm för att njuta av publiksuccén Nationaldagsgaloppen.

Ladugårdsgärdet, som annars är ett populärt promenadstråk, förvandlas till en galopparena för en dag.

Men det blir inte bara galoppsport – under dagen kommer du kunna se ett montélopp och även tandemkörning när Svensk Travsport gästar tävlingarna. För ett ovant öga är det kanske svårt att skilja de tre sporterna åt. Travtränaren Preben Sövik har stenkoll och guidar oss bland både olikheter och likheter.

Foto: Privat
Preben Sövik

Travtränaren Preben Sövik har koll på trav, galopp och monté.

Gångarterna

– Skritt, trav och galopp är hästens gångarter. Skritt är den långsammaste gångarten, trav är lite snabbare och galoppen är snabbast. Sedan finns det raser som till exempel islandshästar som även kan tölt och passgång.

– I ett travlopp gäller det att hästen inte galopperar utan travar. Hästen får som mest galoppera vid två tillfällen och då enbart en kort sträcka och aldrig över mållinjen. Får ekipaget för lång galopp, vinner fördel av det eller om det händer under loppets sista 100 meter blir de diskvalificerade.

– Montén är som ett travlopp så även här tävlar hästarna i gångarten trav. Skillnaden är att ryttaren sitter på hästens rygg istället för i en sulky. I ett montélopp gäller samma regler som ett travlopp när det handlar om gångarterna.

– Inom galoppen så tävlar hästarna i gångarten galopp. Den genomsnittliga galopphästen väger kring 450 kilo och när de tävlar kommer de upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen Om en häst når mållinjen mer än 20 sekunder efter vinnaren så blir den distanserad i loppet.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Trav på Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO01320

Under Nationaldagsgaloppen kommer travsporten visa upp sig för publiken. Här en bild från tidigare år när travsporten gästade tävlingarna på Gärdet.

Jockeyn/kusken/ryttaren

– Travkusken är den som styr hästen och gör de taktiska valen i loppet. Kusken ser till att hålla hästen i rätt gångart och försöker ta de bästa besluten för att ekipaget ska vinna loppet. Detsamma gäller för jockeyn/ryttaren – det gäller att planera loppet och lägga upp en strategi för att få bästa möjliga placering.

– Inom galoppen och även monté måste jockeyn hålla en viss vikt – inom montén måste ryttaren inklusive utrustning väga minst 65 kilo. Som kusk kan du väga allt mellan himmel och jord.

Foto: TR Media
Nöjd Örjan Kihlström

Travkusken Örjan Kihlström är en av de främsta kuskarna i Sverige.

Snabbaste sporten

– Det är galoppen som är snabbast – den går ungefär 10 kilometer snabbare än trav. Sedan har travhästarna blivit snabbare de senaste åren. Jag har testat att rida galopphästar i träning och det känns verkligen att det går fortare.

Mest fysiskt krävande

– Att vara galoppjockey är mer fysiskt krävande än att vara montéryttare och travkusk. Som jockey måste du vara mer vältränad och hålla en viss fysik och vikt.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
NDG  220606MOF-BMO02714

Under Nationaldagsgaloppen kommer publiken kunna njuta av galopp, trav och monté.

Största loppen

– Vilken som är travets största stjärna i Sverige visar sig när sportens mest prestigefulla lopp, Elitloppet, avgörs på Solvalla nu i maj. Där väntar fem miljoner kronor till vinnaren. Även den häst som vinner det franska storloppet Prix d'Amérique i januari visar att den är bäst.

– Inom galoppen här i Sverige är Svenskt Derby i juli på Jägersro det som många anser att det största man kan vinna. Med hela 2 490 000 kronor i total prissumma. Kikar vi på lopp utomlands så finns till exempel Dubai World Cup med hisnande 72 miljoner kronor i förstapris.

– Montésportens mecka är Frankrike och där avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier med 3,4 miljoner kronor till vinnaren. I Sverige har vi loppen Montéeliten på Solvalla och Åby Nordic Monté Trophy på Åbytravet. Det som är kul att nämna är Bergsåkers travbana, i Sundsvall, som arrangerar en hel tävlingsdag med bara montélopp.

Bästa tvåbenta stjärnorna

– De svenska travkuskarna Björn Goop och Örjan Kihlström vinner över hela världen. Det jag märker är att de svenska kuskarna har mycket lättare att anpassa sig när de ska tävla på utländska banor, om vi jämför med amerikanarna och fransmännen.

– Inom galoppen är Per-Anders Gråberg Sveriges just nu absolut mest framgångsrikaste jockey – han var faktiskt den första svensken att rida i Dubai World Cup. Det som är kul att nämna är att Gråberg red även montélopp när montén kom till Sverige.

– Och inom montésporten i Sverige är Jonathan Carre och Emilia Leo bäst i år med flest segrar just nu.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg DSC_8561.jpeg

Per-Anders Gråberg skördar stora framgångar som jockey och är bäst i Sverige just nu.

Hästarna man tävlar med

– Inom travet och montén så är det varmblod och kallblod och inom galopp använder man sig av engelska fullblod och arabiska fullblod.

– Det man kan se på travhästarnas exteriör är att de blivit mer “lika” fullblod senaste årtiondena – detta för att vi vill ha snabbare hästar även inom travet.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Trav Yankee Flair 9441

Hästen Yankee Flair under ett montélopp på galoppbanan Göteborg Galopp. Inom montén måste ryttaren inklusive utrustning väga minst 65 kilo.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

Ledvolt 6877

”Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk”

6 juni klockan 11.00 drar festen igång på Gärdet när Nationaldagsgaloppen avgörs. Linda Bengtzing uppträder, det blir rafflande lopp, publiktävlingar och ett eget område där barn och ungdomar kan roa sig."Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk", säger projektledaren Linda Persson.

MOF190606-304950

Per Skoglund inför galoppfesten på Gärdet: ”Jag lovar sol”

Du kanske har sett de virala klippen när TV4-profilen och travexperten Per Skoglund njuter av god mat i TV4:s Nyhetsmorgon? Eller när han ser till att tv-kollegorna får testa att rida galopphäst? Den 6 juni guidar han besökarna på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Vi tog ett snack med Per Skoglund inför publikfesten för att få veta vad vi inte får missa.

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Därför är hästvälfärden det viktigaste under Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

Linda Bengtzing

Linda Bengtzing till folkfesten på Gärdet 6 juni

Äntligen kan vi avslöja att folkkära Linda Bengtzing kommer underhålla publiken på Nationaldagsgaloppen den 6 juni.