Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

1: Måste ha unika namn

Galopphästar i samma land kan inte ha samma namn. Hos Svensk Galopp får man ansöka om att få hästens namn godkänt. Namnet får högst innehålla 18 bokstäver med mellanslag inräknade. Om hästen har börjat tävla är det inte enkelt att byta namn, det görs bara i vissa särskilda fall. Dessutom betyder det otur att byta namn på en häst.

2: Hästägaren har unik dress

Hästägaren har en egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Man får välja mellan olika mönster och färger. Alla dressar är unika.

– Det här är en del av charmen med galoppen, att det är hästägarna som får bestämma klädfärg. Det här är en gammal och rolig tradition för hästägarna, berättar den svenska jockeyn Per-Anders Gråberg.

Dressar DSC_0629.jpg

Som hästägare kan du vara med och designa din egna dress som jockeyn tävlar i.

3: Bjuder på gratis Nationaldagsfirande

Den 6 juni är en dag som inte går obemärkt förbi inom galoppens värld här i Sverige.

Sedan några år tillbaka anordnas nämligen Nationaldagsgaloppen på Gärdet i centrala Stockholm. Det bjuds på spännande lopp, musik, hattparad och god mat och dryck.

Firandet och tävlingarna lockar omkring 50 000 besökare och är helt gratis. Ta med en egen picknickkorg och filt eller kom som du är och köp mat från någon av alla de foodtrucks som finns på plats.

NATIONALDAGSGALOPPEN 2017_viptält002.jpg

Har du inget bokat 6 juni? Skriv upp Nationaldagsgaloppen på Gärdet i kalandern! Arrangemanget är gratis och lockar flera tusen besökare.

4: Vikten är viktig

Jockeys behöver inte vara pyttesmå, utan det finns också jockeys som är 180 cm långa.

Vikten som hästen ska bära bestäms innan loppet och jockeyerna behöver vägas in och ut. Vikten som hästarna bär i loppet brukar variera mellan 50 till 70 kilo och då är sadeln inkluderad, men inte hjälmen. Dessutom är det 1,5 kilo extra i vikt för säkerhetsvästen som alla jockeys bär i loppen.

5: Har födelsedag 1 januari

Oavsett när en galopphäst är född fyller de alla år på samma dag, nämligen den 1 januari. Det gör det lättare att kunna gruppera hästarna efter ålder när de ska mötas i tävlingar.

6: Kan springa bara några timmar efter att de fötts

När ett litet föl har fötts så tar det bara några timmar innan det ställer sig upp och kan gå och även springa. Imponerande!

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Alla galopphästar har födelsedag i januari! Att alla hästar har samma officiella födelsedag är praktisk när det handlar om tävling.

7: Tunga stjärnor

Den genomsnittliga galopphästen väger kring 450 kilo och när de tävlar kommer de upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen. Galopp är den snabbaste av hästens gångarter.

8: Tränaren är manager

En tränare inom galoppen är som en manager. Han eller hon kommunicerar med ägare, bestämmer hur hästarna ska träna och när de ska starta och har anställda som arbetar i stallet.

I Sverige kan du bli galopptränare när du är 18 år gammal, men det är inte en sport enbart för ungdomar. Sveriges äldsta galopptränare är Lennart Jarvén som är 83 år gammal. Hans häst Fiftyshadesfreed tävlar på högsta nivå och Lennart själv tilldelades förtjänstmärke för sin långa och trogna tjänst inom galoppens värld i februari 2024.

9: 1 eller 100 ägare

Galopphästar kan ha flera hundra ägare. Det finns förstås personer som äger flera hästar själva, så som kungligheter, shejker och framgångsrika affärsmän. Englands regent, Charles III, är en av kungligheterna som satsar på galopp och äger flera hästar. I Sverige är det vanligt med andelsstall där en häst har flera delägare, och ibland så många som hundra eller fler. Andelsstall gör att man kan bli ägare i en galopphäst till en lägre kostnad då man delar på alla utgifter tillsammans med de andra delägarna.

Som hästägare får du besöka vinnarcirkeln när din häst vinner ett lopp för att fira tillsammans med tränare och jockey. I vinnarcirkeln på Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni tar galoppens egna Anna Thelander emot alla vinnare för intervju och ett glas bubbel.

10: Tävlar på lika villkor

Den 14 juni 1931 anordnades det första loppet för enbart kvinnliga jockeys i Sverige. Ett lopp där sju jockeys gjorde upp om segern, sex av dem var danskor och en representerade Sverige: fru E Kuylenstierna.

Segern gick till fru E Kuylenstierna som vann det 1 600 meter långa loppet på tiden 1.40,2.

Sedan dess har det hänt enormt mycket inom galoppsporten och idag finns det flera framgångsrika kvinnliga jockeys i Sverige som tävlar världen över. Faktum är att hälften av alla jockeys i Sverige är kvinnor och kvinnor och män tävlar på lika villkor!

Ulrika Holmquist är bara en av dem som tävlat i världseliten i Saudiarabien, representerat Sverige i Women Jockey’s World Cup och även lyckats vinna fyra lopp under en dag på Nationaldagsgaloppen på Gärdet!

Spirit River 6929 (1).jpg

Jockeyn Ulrika Holmquist intervjuas av tv-profilen Per Skoglund under Nationaldagsgaloppen på Gärdet.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

NDG MOF190606-100819

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Läs mer
Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Nationaldagsgaloppen

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Läs mer
Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Hästvälfärden är viktig på Nationaldagsgaloppen

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

Läs mer
NDG jämförelse.jpg

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

NDG jämförelse.jpg

På Gärdet samlas över 50.000 människor varje år den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag. Här ser ni förvandlingen från promenadstråk tidig vår till folkfesten Nationaldagsgaloppen i början av juni.

Läs mer
DSC07756

Välkommen in i galoppsporten

DSC07756

Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.

Läs mer
Anna Thelander

3 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Anna Thelander

Nationaldagsgaloppen har blivit en kär tradition för många. Den 6 juni packar stockholmarna sina picknickkorgar, sätter på sig finhattarna och vallfärdar ut till Gärdet för att se hästar och deras modiga jockeys göra upp om segern. Vi har bett årets konferencier, galopprofilen Anna Thelander, dela med sig av tre minnen från tidigare år.

Läs mer