Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.

Uppfödarpremier utgör 20 % på de prispengar som hästen vinner som 2-, 3- och 4-åring, samt som äldre häst när den tjänar priser på minst 50 000 kr i ett och samma lopp.

Uppfödare till arabiska fullblod får också uppfödarpremier. Premier betalas då ut på de prispengar som hästen vinner som 3-, 4- och 5-åring.

Mer information om uppfödarpremier finns på sidan Bidragsbestämmelser.

Vanliga frågor och svar

Uppfödarpremier betalas ut varje månad.

Om det är en häst som är äldre än fyra år så räknas bara priser på 50 000 kr eller mer vunnit i ett och samma lopp. På de prispengar som en svenskuppfödd häst tjänar i utlandet utdelas max 100 000 kr i uppfödarpremier.

Om din uppfödning är exporterad måste du kontrollera att hästens utländska starter är uppdaterade i Galoppappen. Om starter saknas måste dessa meddelas Svensk Galopp senast den 31 januari året efter för att prissumman ska ligga som grund för uppfödarpremierna.

Fler sidor om avel och uppfödning

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 150-200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

Solbacka AHK_1150.jpg

Börja med uppfödning

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Föl

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

Föl AHK_1044-2

Artiklar och fakta om uppfödning

På den här sidan hittar du praktisk information för uppfödare och för dig som är nyfiken på fullblodsavel.